Kultura
Øyafestivalen jednym z najbardziej „zielonych” festiwali na świecie. Ekologiczny sukces?

Organizatorzy imprezy chcą również budować świadomość ekologiczną wśród festiwalowej publiczności flickr.com/Naturog Ungdom/Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)
Jedno z największych wydarzeń muzycznych w Norwegii – Øyafestivalen – to nie tylko ciekawe koncerty, które co roku ściągają do Oslo tysiące młodych ludzi. Organizatorzy imprezy chcą również budować świadomość ekologiczną wśród festiwalowej publiczności. W jaki sposób?
Największy festiwal muzyczny w Norwegii jest równocześnie uważany za jeden z najbardziej ekologicznych na świecie! Po Øyafestivalen, mimo że to masowa imprezą, nie zostają porozrzucane wszędzie plastikowe kubeczki. Nie zobaczymy tutaj także koszy wypełnionych po brzegi nieposegregowanymi śmieciami, które potem razem trafią do spalarni.
Organizatorzy tegorocznej edycji wydarzenia chcą szczególnie uwrażliwić festiwalową publiczność na to, by wybierali ekologiczną żywność, ograniczali niepotrzebne zużycie energii elektrycznej, stosowali się do zasad recyclingu, zrównoważonego transportu. Sczególny nacisk kładą także na to, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia.
Organizatorzy tegorocznej edycji wydarzenia chcą szczególnie uwrażliwić festiwalową publiczność na to, by wybierali ekologiczną żywność, ograniczali niepotrzebne zużycie energii elektrycznej, stosowali się do zasad recyclingu, zrównoważonego transportu. Sczególny nacisk kładą także na to, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia.
Nie dla marnotrawstwa
Około 97 proc. jedzenia serwowanego podczas wydarzenia to żywność organiczna. Festiwalowe menu opracowywane jest w taki sposób, aby publiczność miała do wyboru połowę dań wegetariańskich i wegańskich, a połowę z mięsem. Porcję są dostosowywane do potrzeb zamawiającego, co również pomaga w walce z wyrzucaniem żywności.
– Mimo że ponad 860 milionów ludzi na świecie głoduje, prawie jedna trzecia całego jedzenia produkowanego na naszej planecie ląduje w śmietniku. Wystarczyłoby oszczędzić chociaż 30 proc. wyrzucanego jedzenia, żeby wykarmić te osoby. Mam nadzieję, że nauczymy naszą publiczność i wolontariuszy szacunku do żywności i pomożemy im znaleźć sposoby, dzięki którym będą się częściej zastanawiać przed wyrzuceniem danej rzeczy do kosza – mówi rzecznik prasowy Øyafestivalen w wywiadzie dla brytyjskiego The Independent.
Za słowami mają pójść również czyny. Żywność, która pozostanie po festiwalu, i będzie nadawała się do spożycia, trafi później do Matsentralen, organizacji, która rozdaje nadwyżki jedzenia najbardziej potrzebującym mieszkańcom norweskiej stolicy. Nic się nie zmarnuje!
– Mimo że ponad 860 milionów ludzi na świecie głoduje, prawie jedna trzecia całego jedzenia produkowanego na naszej planecie ląduje w śmietniku. Wystarczyłoby oszczędzić chociaż 30 proc. wyrzucanego jedzenia, żeby wykarmić te osoby. Mam nadzieję, że nauczymy naszą publiczność i wolontariuszy szacunku do żywności i pomożemy im znaleźć sposoby, dzięki którym będą się częściej zastanawiać przed wyrzuceniem danej rzeczy do kosza – mówi rzecznik prasowy Øyafestivalen w wywiadzie dla brytyjskiego The Independent.
Za słowami mają pójść również czyny. Żywność, która pozostanie po festiwalu, i będzie nadawała się do spożycia, trafi później do Matsentralen, organizacji, która rozdaje nadwyżki jedzenia najbardziej potrzebującym mieszkańcom norweskiej stolicy. Nic się nie zmarnuje!
Tylko „zielony” prąd
Od 2009 na terenie festiwalu używa się prądu pozyskiwanego tylko ze źródeł odnawialnych. Zrezygnowano z agregatów prądotwórczych zasilanych paliwem. Co ciekawe, od tego czasu zużycie energii podczas festiwalu zmniejszyło się aż o 80 proc.! „Zielone” rozwiązania wyraźnie ograniczają również emisję CO2. Organizatorzy chwalą się także dobrymi wynikami, jeśli chodzi o segregację odpadów i pozyskiwanie surowców wtórnych.
Wszystkie śmieci, które pozostaną po festiwalowej zabawie, sortuje się ręcznie, a każdy odpadek jest przydzielany do jednej z 16 kategorii. Aż 70 proc. wyrzuconych rzeczy można przerobić na kolejne produkty. To oznacza, że tylko w 2015 roku, uniknięto emisji nawet 40 000 ton dwutlenku węgla, który wytworzyłyby tradycyjne spalarnie odpadów.
Wszystkie śmieci, które pozostaną po festiwalowej zabawie, sortuje się ręcznie, a każdy odpadek jest przydzielany do jednej z 16 kategorii. Aż 70 proc. wyrzuconych rzeczy można przerobić na kolejne produkty. To oznacza, że tylko w 2015 roku, uniknięto emisji nawet 40 000 ton dwutlenku węgla, który wytworzyłyby tradycyjne spalarnie odpadów.
Największy muzyczny festiwal w Norwegii
Tegoroczna edycja festiwalu największego w Norwegii muzycznego festiwalu odbędzie się w dniach 9-13 sierpnia. Kogo będzie można oglądać na scenie? Na Øyafestivalen wystąpią takie gwiazdy, jak m.in. PJ Harvey, Massive Attack, Mastodon czy Foals.
Bilety można kupić na oficjalnej stronie wydarzenia.
Bilety można kupić na oficjalnej stronie wydarzenia.

Reklama
To może Cię zainteresować
2