Kuchnia
Weekendowe ciasto klementynkowe

Przepis dla fanów cytrusów i słodkości, który zachwyci każdego łasucha!
Dla miłośników słodkości mam propozycję na wilgotne, bardzo słodkie ciasto. Oczywiście możecie zmniejszyć ilość cukru, ciasto nie straci swojego intensywnego aromatu. Bazą wypieku są klementynki i jak przekonuje autorka przepisu - Nigella Lawson - warto, żeby to był dokładnie ten rodzaj cytrusów.

fot. Katarzyna Smól
Klementynki umyłam i razem ze skórkami gotowałam przez 2 godziny. Potem odcedziłam je i ostudziłam. Rozkroiłam owoce i sprawdziłam czy nie mają pestek, gdyby były, oczywiście należy się ich pozbyć. Następnie zmiksowałam klementynki w blenderze na gładką masę. Dodałam do niej resztę składników i wszystko wymieszałam. Płynną masę wlałam do formy (u mnie 22 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez godzinę w 175 stopniach. Jeśli ciasto przypieka się, można je nakryć folią aluminiową.
Ciasto rośnie i rumieni się podobnie jak sernik, po upieczeniu opada. U mnie na koniec ciasto zostało lekko posmarowane miodem i posypane orzeszkami.
Smacznego!
Zdjęcia i opis - Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

fot. Katarzyna Smól

Reklama
To może Cię zainteresować