Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Weekendowe ciasto klementynkowe

Katarzyna Smól

22 sierpnia 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Weekendowe ciasto klementynkowe


Przepis dla fanów cytrusów i słodkości, który zachwyci każdego łasucha!

Dla miłośników słodkości mam propozycję na wilgotne, bardzo słodkie ciasto.
Oczywiście możecie zmniejszyć ilość cukru, ciasto nie straci swojego intensywnego aromatu. Bazą wypieku są klementynki i jak przekonuje autorka przepisu - Nigella Lawson - warto, żeby to był dokładnie ten rodzaj cytrusów.

Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale też smakowicie wygląda.
fot. Katarzyna Smól

Klementynki umyłam i razem ze skórkami gotowałam przez 2 godziny. Potem odcedziłam je i ostudziłam. Rozkroiłam owoce i sprawdziłam czy nie mają pestek, gdyby były, oczywiście należy się ich pozbyć. Następnie zmiksowałam klementynki w blenderze na gładką masę. Dodałam do niej resztę składników i wszystko wymieszałam. Płynną masę wlałam do formy (u mnie 22 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez godzinę w 175 stopniach. Jeśli ciasto przypieka się, można je nakryć folią aluminiową.

Ciasto rośnie i rumieni się podobnie jak sernik, po upieczeniu opada. U mnie na koniec ciasto zostało lekko posmarowane miodem i posypane orzeszkami.

Smacznego!

Zdjęcia i opis - Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
 

Ciasto klementynkowe posypane orzeszkami
fot. Katarzyna Smól
zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok