Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

13
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Świąteczny śledź w zalewie

Moje Gotowanie w Norwegii

21 grudnia 2013 04:57

Udostępnij
na Facebooku
Świąteczny śledź w zalewie

Lekko słodki, dzięki dodatkowi octu kwaskowaty, a przyprawy nadają mu niezapomnianego, korzennego smaku. Do tego chrupiąca cebula, całkowicie pozbawiona swojej zwykłej ostrości… Pycha!

 


Składniki:


- 1 opakowanie solonych filetów śledziowych (spekelisd) - około 500 g

- 1 opakowanie przyprawy „Sursildkrydder" Santa Maria (pieprz czarny, gorczyca, goździki, ziele angielskie)

- 200 ml octu białego 7%

- 400 ml wody

- szklanka cukru

- 3 średnie cebule (zwykłe lub czerwone)

dscn3830.jpg

Dzień wcześniej filety śledziowe kroję w paski o szerokości ok 0,6-1 cm i wrzucam do miski z wodą, żeby pozbyć się nadmiaru soli (norweskie ryby mają niestety to do siebie, że konserwowane są ogrooooomną ilością soli - zbyt dużą dla przeciętnego Polaka : ). Wodę trzeba wymienić 2 albo trzy razy.

Kolejnego dnia zagotowuję wodę, ocet, cukier i przyprawy, pozostawiam do wystygnięcia.

dscn3822.jpg


Cebulę kroję w półkola o szerokości 3-5 mm - chodzi o to, ze cebula po przejściu zalewą staje się delikatna, chrupiąca i słodkawa - lepsza nawet od śledzia, więc plastry nie mogą być za cienkie.

dscn3810.jpg


W słoju na przemian układam warstwy cebuli i śledzia, zalewam ostudzoną zalewą - powinna przykrywać składniki. Słoiki zakręcam i wstawiam na minimum jeden dzień do lodówki, żeby smaki miały szansę się wymieszać. Przyprawy pozostają u góry, warto więc od czasu do czasu potrząsnąć zawartością słoja, żeby wszystkie ingrediencje się wymieszały. Najlepsze śledzie są po dwóch-trzech dniach, ale rzadko kiedy mają szansę tak długo wytrzymać nietknięte. Podana ilość wystarcza na przygotowanie trzech 300 ml słoików.

Przepis: https://www.facebook.com/mojegotowaniewnorwegii?fref=ts





Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok