Kuchnia
Sezon grzybowy otwarty
9

Na forum wątek o grzyboznawczych poradach cieszy się nieustanną popularnością. Wielu z Was ucieszy więc zapewne wiadomość o tym, że w lasach pojawiło się już sporo borowików.
Najlepszy sezon od wielu lat
Dziennikarze NRK wybrali się na spacer do lasu razem z Ninni Christiansen, przewodniczącą Związku Grzybiarzy z Halden.
Pierwsze oznaki grzybowego urodzaju pojawiły się już w czerwcu, w Norwegii pojawiły się wtedy kurki - rekordowo szybko. Lato było jednak dosyć suche i entuzjazm miłośników grzybów szybko opadł.

wikipedia.org
- Zmartwiliśmy się, kiedy latem zrobiło się tak sucho. Kiedy jednak w zeszłym tygodniu zaczęło padać, nastroje szybko się poprawiły - cieszy się Ninni Christiansen.
Borowiki zaczęły się w norweskich lasach pojawiać z prędkością błyskawicy.
- W tym tygodniu będzie ich coraz więcej, jeśli więc wybieracie się do lasu na grzyby, to weźcie ze sobą co najmniej dwa koszyki. To najlepszy borowikowy rok, jaki pamiętam! - mówi Christiansen.
Udana wycieczka
Podczas wycieczek po lasach, w poszukiwaniu grzybów, możemy przy okazji cieszyć się piękną norweską naturą. O czym należy pamiętać, przygotowując się na wycieczkę?
1. Przed wycieczką: Sprawdź, które grzyby są jadalne. Sprzęt który będzie Wam potrzebny, to koszyk, nóż, papierowe torebki i atlas grzybów. Nie zabierajcie plastikowych siatek, grzyby szybko się w nich zaparzą.
2. Zbieranie: Zbieraj tylko całe, świeże i młode grzyby, bez larw, śladów po robakach. Początkujący mogą mieć problemy z odróżnianiem starych grzybów od młodych, warto więc zabrać ze sobą doświadczonego towarzysza. Nie zbieraj najlepiej grzybów, co do których nie jesteś pewny, jeśli jednak zdarzyło Ci się zebrać taki okaz, to staraj się go nie niszczyć i sprawdź potem, co to za rodzaj.

www.morelmushroomhunting.com
3. Czyszczenie: Czyszczenie grzybów jest bardzo ważne, powinno się odbyć jeszcze w lesie - wyczyszczone grzyby należy trzymać osobno. Lepiące skórki należy zeskrobać.
4. Mycie: Grzyby należy umyć od razu po przyjściu do domu. Nie myjcie ich jednak zbyt dokładnie, większość wystarczy opłukać w zimnej wodzie.
5. Przygotowanie: W większości przypadków najlepiej jest pokroić grzyby na małe kawałki albo plasterki. Grzyby należy zazwyczaj gotować ok. 15-20 minut.
Udało się Wam zebrać już jakieś grzyby? Pochwalcie się zdobyczami!
Źródło: ut.no, nrk.no, zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free
Reklama
To może Cię zainteresować
3
27-08-2014 15:02
4
0
Zgłoś
22-08-2014 00:18
6
0
Zgłoś
21-08-2014 21:55
5
0
Zgłoś
21-08-2014 17:29
7
0
Zgłoś
21-08-2014 17:05
2
0
Zgłoś
21-08-2014 16:34
0
-2
Zgłoś
21-08-2014 14:02
3
0
Zgłoś