Kuchnia
Rozsądne zakupy i porządek w lodówce – o tym, jak nie marnować jedzenia i sporo zaoszczędzić
4

Można uniknąć marnowania jedzenia - wystarczy zastosować kilka bardzo prostych trików fotolia.com - royalty free
Jeśli nie będziemy wyrzucać jedzenia, w ciągu roku zaoszczędzimy nawet 20 tys. koron. Jak? Wystarczy samemu sprawdzać świeżość jedzenia, z rozsądkiem robić zakupy i przechowywać produkty na odpowiedniej półce w lodówce.
Jak nie marnować jedzenia? Wystarczy utrzymywać porządek w lodówce, kupować i gotować tylko tyle, ile potrzebujemy i nie pozbywać się przeterminowanych produktów bez sprawdzenia, czy faktycznie nie nadają się do spożycia.
Użyj zmysłów – próbuj, sprawdzaj zapach
Data ważności produktu spożywczego nie wyznacza dnia, w którym staje się on niebezpieczny dla zdrowia. Jest to jedynie termin dający nam gwarancję przydatności produktu do spożycia. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że większa część przeterminowanego jedzenia wciąż nadaje się do wykorzystania, ponieważ producenci wyznaczają daty ważności z pewnym zapasem czasu. Na przykład sery i jogurty nadają się do zjedzenia przez około pięć dni po upływie terminu przydatności.
Najlepszym sposobem, by przekonać się, czy dany produkt spożywczy nadaje się do spożycia, jest wykorzystanie naszych zmysłów. Krótko mówiąc – zanim wyrzucisz, otwórz i powąchaj albo posmakuj! Ostrożność należy zachować jedynie przy mięsie i rybach. Jeśli chodzi o resztę – nawet jeśli się nam nie poszczęści i zjemy odrobinę zepsutego jedzenia, nic się nie stanie. W większości przypadków uratujemy jednak przeterminowany produkt przed koszem na śmieci.
Najlepszym sposobem, by przekonać się, czy dany produkt spożywczy nadaje się do spożycia, jest wykorzystanie naszych zmysłów. Krótko mówiąc – zanim wyrzucisz, otwórz i powąchaj albo posmakuj! Ostrożność należy zachować jedynie przy mięsie i rybach. Jeśli chodzi o resztę – nawet jeśli się nam nie poszczęści i zjemy odrobinę zepsutego jedzenia, nic się nie stanie. W większości przypadków uratujemy jednak przeterminowany produkt przed koszem na śmieci.
Posprzątaj w lodówce
Bardzo często robimy duże zakupy spożywcze, po których zapełniamy lodówkę do pełna, a potem… zapominamy, co się w niej znajduje, ponieważ niektóre produkty chowają się za innymi. Raz w tygodniu warto więc przejrzeć całą zawartość lodówki, a następnie sporządzić listę brakujących produktów, aby uniknąć ponownego zakupu rzeczy, które mamy już w domu.
Dobrym pomysłem jest też układanie produktów w lodówce sugerując się ich datą ważności – te o najkrótszej przydatności do spożycia powinny stać z przodu, a te o najdłuższej – z tyłu. W ten sposób wszystko zjemy, zanim zdąży się zepsuć.
Dobrym pomysłem jest też układanie produktów w lodówce sugerując się ich datą ważności – te o najkrótszej przydatności do spożycia powinny stać z przodu, a te o najdłuższej – z tyłu. W ten sposób wszystko zjemy, zanim zdąży się zepsuć.
Wykorzystuj resztki
Gdy gotujemy ryż, makaron albo kaszę, warto dokładnie wyliczać, ile jedzenia potrzebujemy. Jeśli w garnku zostają dwie łyżki ryżu i garść makaronu, wówczas nie trudno jest wyrzucić resztki do kosza – przecież i tak nie da się z tym nic zrobić, bo na całą porcję to zdecydowanie za mało.
Dobrym pomysłem jest zaplanowanie sobie raz w tygodniu dnia, w którym będziemy wykorzystywać resztki z lodówki – tego dnia stworzymy danie z połówki papryki i pomidora, ćwierci piersi z kurczaka i kilku garści makaronu. Jeśli taki „resztkowy dzień” stanie się nawykiem, zaoszczędzimy naprawdę dużo!
Dobrym pomysłem jest zaplanowanie sobie raz w tygodniu dnia, w którym będziemy wykorzystywać resztki z lodówki – tego dnia stworzymy danie z połówki papryki i pomidora, ćwierci piersi z kurczaka i kilku garści makaronu. Jeśli taki „resztkowy dzień” stanie się nawykiem, zaoszczędzimy naprawdę dużo!
Obniż temperaturę, trzymaj produkty na odpowiedniej półce
Jeśli obniżymy temperaturę w lodówce ze standardowych ośmiu stopni do dwóch-czterech, możemy wówczas wydłużyć żywotność mleka o tydzień. Aby wydłużyć świeżość mięsa i ryb, należy przechowywać je tuż przy zamrażalniku, czyli tam, gdzie jest najzimniej. Owoce i warzywa nie muszą przebywać w aż tak niskich temperaturach.
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
8
09-04-2016 21:05
2
0
Zgłoś