Rozsądne zakupy i porządek w lodówce – o tym, jak nie marnować jedzenia i sporo zaoszczędzić

Można uniknąć marnowania jedzenia - wystarczy zastosować kilka bardzo prostych trików fotolia.com - royalty free
Użyj zmysłów – próbuj, sprawdzaj zapach
Najlepszym sposobem, by przekonać się, czy dany produkt spożywczy nadaje się do spożycia, jest wykorzystanie naszych zmysłów. Krótko mówiąc – zanim wyrzucisz, otwórz i powąchaj albo posmakuj! Ostrożność należy zachować jedynie przy mięsie i rybach. Jeśli chodzi o resztę – nawet jeśli się nam nie poszczęści i zjemy odrobinę zepsutego jedzenia, nic się nie stanie. W większości przypadków uratujemy jednak przeterminowany produkt przed koszem na śmieci.
Posprzątaj w lodówce
Dobrym pomysłem jest też układanie produktów w lodówce sugerując się ich datą ważności – te o najkrótszej przydatności do spożycia powinny stać z przodu, a te o najdłuższej – z tyłu. W ten sposób wszystko zjemy, zanim zdąży się zepsuć.
Wykorzystuj resztki
Dobrym pomysłem jest zaplanowanie sobie raz w tygodniu dnia, w którym będziemy wykorzystywać resztki z lodówki – tego dnia stworzymy danie z połówki papryki i pomidora, ćwierci piersi z kurczaka i kilku garści makaronu. Jeśli taki „resztkowy dzień” stanie się nawykiem, zaoszczędzimy naprawdę dużo!
Obniż temperaturę, trzymaj produkty na odpowiedniej półce
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
09-04-2016 21:05
2
0
Zgłoś