Resterant, czyli „spożywczy Uber” – gotuj dla innych i zarabiaj lub zamów domowe jedzenie
Domowe jedzenie Fot. fotolia - royalty free
– Chcemy pomóc tym, którzy nie mają czasu na gotowanie. Tacy ludzie sięgają zazwyczaj po jedzenie typu fast-food. Dzięki naszej stronie internetowej będą mieli dostęp do prawdziwych, domowych posiłków. Mamy nadzieję, że dzięki temu uda nam się zmienić nawyki żywieniowe Norwegów. To przecież ważne! – tłumaczy jeden z twórców Resterant, Henrik Tveter.
Jak Uber i Airbnb
Każdy potencjalny kucharz musi zarejestrować się na restarant.no. Potem może na stronie wystawić swoje posiłki na sprzedaż. Opis posiłków powinien zawierać ich cenę, zdjęcie i informację o formie dostawy (dowóz lub odbiór osobisty pod wyznaczonym adresem). Płatność za usługę odbywa się za pomocą systemu bezgotówkowego PayPal. Po dokonaniu transakcji na stronie internetowej można zamieścić komentarz i ocenić kucharza oraz jego dania.
– Osoby, które kochają gotować, będą dzielić się swoimi kulinarnymi dziełami z innymi. Zwyczajne potrawy są równie mile widziane, co te wymyślne – opowiada jeden z twórców Resterant, Henrik Tveter.
W tej chwili można sprzedawać jedynie obiady. W przyszłości firma chce poszerzyć ofertę o śniadanie, lunch, a nawet deser. Planuje także rozpocząć działalność w innych norweskich miastach. Najprawdopodobniej będą to Trondheim, Bergen oraz Drammen. Powstanie też specjalna aplikacja, dzięki której wystawianie i zamawianie posiłków stanie się szybsze i łatwiejsze.
Norweski sanepid jest niezadowolony
– Jesteśmy zmartwieni, ponieważ Resterant może wpłynąć na zdrowie ludzi. Istnieje zagrożenie, że spożywanie posiłków przygotowanych przez przypadkowe osoby doprowadzi do rozprzestrzeniania się różnego rodzaju chorób – tłumaczy Wold.
Nie oznacza to jednak, że Resterant przestanie działać. Można przeprowadzić ten projekt zgodnie z zasadami Mattilsynet. – Osoba, która przygotowuje jedzenie, musi znać zasady dotyczące higieny osobistej, higieny przygotowania posiłków oraz zachowania czystości w kuchni. Obowiązkiem takiej osoby powinno być zapoznanie się z tymi zasadami, zaś Resterant winien czuwać nad ich przestrzeganiem – dodaje Wold.
Źródła: resterant.no, vg.no
To może Cię zainteresować
12-07-2019 18:59
1
0
Zgłoś
11-02-2016 20:05
3
0
Zgłoś
09-02-2016 14:22
1
0
Zgłoś
09-02-2016 14:12
3
0
Zgłoś