Kuchnia
Przepis na pyszne śniadanie – puszyste, maślane rogaliki
Maślane rogaliki to dobry pomysł na pyszne, weekendowe śniadanie. fot. Katarzyna Smól
Puszyste, maślane, nie za słodkie. W kąciku kulinarnym prezentujemy przepis na pyszne rogaliki, które mogą stać się inspiracją na weekendowe śniadanie.
Rogale pysznie smakują zarówno na słodko z dżemem lub słodką śmietaną, jak i z żółtym serem czy wędliną. Po takim posiłku domownicy na pewno będą bardzo zadowoleni!
Składniki:
– 550 g mąki pszennej (najlepiej tej polecanej do wypieku chleba)
– 260 ml ciepłego mleka
– 60 g roztopionego masła
– 2 jajka– 1 łyżka oleju
– 1 i 1/2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 20 g świeżych drożdży (można użyć zamiennie suszonych
– 10 g, wtedy bez robienia zaczynu)
– dodatkowe 40 g roztopionego masła do smarowania ciasta
– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
– ewentualnie sezam, mak do posypania rogali
Składniki:
– 550 g mąki pszennej (najlepiej tej polecanej do wypieku chleba)
– 260 ml ciepłego mleka
– 60 g roztopionego masła
– 2 jajka– 1 łyżka oleju
– 1 i 1/2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 20 g świeżych drożdży (można użyć zamiennie suszonych
– 10 g, wtedy bez robienia zaczynu)
– dodatkowe 40 g roztopionego masła do smarowania ciasta
– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
– ewentualnie sezam, mak do posypania rogali
Sposób przygotowania:
Najpierw należy zrobić rozczyn – świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszać jajka, sól, mleko, olej, do tego dodać mąkę. Na końcu wlać rozczyn, a kiedy składniki są już prawie połączone, dodać masło. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż stało się gładkie, sprężyste i nie klei się do dłoni. Gotowe odstawić w dużej misce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około godzinę)
Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą cześć formować w kulę, a następnie rozwałkować tak, aby ciasto miało owalny kształt.
Następnie rozwałkowane ciasto trzeba lekko posmarować masłem, zwinąć wzdłuż krótszego boku, a następnie uformować w kształt rogalika. Uwaga! Wadą tej metody czasem jest to, że niektóre rogaliki mogą wyjść nieco niekształtne. Dlatego istnieje jeszcze jeden sposób na formowanie ciasta: należy je rozwałkować tak, by tworzyło dużo koło, następnie podzielić je na „trójkąciki”, każdy z nich posmarować masłem i wtedy zwinąć ciasto w rogalik.
Niezależnie od wybranej metody, uformowane rogale należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie trzeba przykryć ciasto ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem dobrze jest posmarować rogaliki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Rogale należy piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Upieczone smakołyki można również posypać ulubionymi dodatkami np. makiem albo sezamem.
Smacznego!
Przepis inspirowany blogiem www.delimamma.pl
W dużej misce wymieszać jajka, sól, mleko, olej, do tego dodać mąkę. Na końcu wlać rozczyn, a kiedy składniki są już prawie połączone, dodać masło. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż stało się gładkie, sprężyste i nie klei się do dłoni. Gotowe odstawić w dużej misce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około godzinę)
Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą cześć formować w kulę, a następnie rozwałkować tak, aby ciasto miało owalny kształt.
Następnie rozwałkowane ciasto trzeba lekko posmarować masłem, zwinąć wzdłuż krótszego boku, a następnie uformować w kształt rogalika. Uwaga! Wadą tej metody czasem jest to, że niektóre rogaliki mogą wyjść nieco niekształtne. Dlatego istnieje jeszcze jeden sposób na formowanie ciasta: należy je rozwałkować tak, by tworzyło dużo koło, następnie podzielić je na „trójkąciki”, każdy z nich posmarować masłem i wtedy zwinąć ciasto w rogalik.
Niezależnie od wybranej metody, uformowane rogale należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie trzeba przykryć ciasto ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem dobrze jest posmarować rogaliki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Rogale należy piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Upieczone smakołyki można również posypać ulubionymi dodatkami np. makiem albo sezamem.
Smacznego!
Przepis inspirowany blogiem www.delimamma.pl
To może Cię zainteresować
1