Propozycje na majowego grilla. Szaszłyki czy chrupiące skrzydełka?
Na grillu można upiec np.szaszłyki z ananasem i krewetkami fot. Katarzyna Smól
Norwegowie bardzo lubią spędzać czas na świeżym powietrzu, więc posiłki, jeśli w w wolne dni dopisze pogoda, również warto zjeść w plenerze. Grillowane przysmaki podaje się obowiązkowo z ziemniaczaną sałatką. Sklepy kuszą gotowymi kawałkami mięs i ryb, ale namawiamy Was, by stworzyć własne mieszanki ziół i przypraw oraz marynat bez zbędnych chemicznych dodatków. Dziś podaję przepis na szaszłyki z krewetkami, a także na pikantne skrzydełka z kurczaka.
Szaszłyki z krewetkami i ananasem
– 20 szt krewetek bez pancerzy, z ogonkami
– 1/4 dużego ananasa
Marynata:
– 1 ząbek czosnku
– łyżka tartego imbiru
– szczypta tymianku
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta cynamonu
– łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka octu winnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka ciemnego rumu
– sok i skórka z limonki
– sok i skórka z pomarańczy
– pieprz czerwony, ewentualnie sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pikantne skrzydełka
– 10 skrzydełek z kurczaka
Marynata:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 1 łyżka ketchupu
– 1 łyżeczka sosu tabasco
– 1 łyżeczka papryki w proszku
– 1 łyżka sezamu
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– sól do smaku
Sposób przygotowania:
Gotowe skrzydełka są chrupiące i kleiste jednocześnie. Najlepiej smakują podawane z sałatką ziemniaczaną!
Smacznego i miłego grillowania!
To może Cię zainteresować