Kuchnia
Migdałowe rogaliki

Jest w nich dużo migdałów przez co smakują marcepanem. Posypane cukrem pudrem pasują do obecnej zimowej aury, do tego ciepłe kakao i robi się naprawdę przyjemnie.

Składniki:
1. Gotowe płaty ciasta francuskiego (ja wybrałam te na zdjęciu, potrzebowałam dwóch opakowań)
2. Masa migdałowa:
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku
- jajko do posmarowania
Składniki na nadzienie zmiksowałam na gładką masę, kremówkę warto dodawać powoli na sam koneic, tak aby powstała gęsta masa, miałam rzadką kremówkę, więc dodałam jej niewiele. Każdy prostokątny płat przecięłam na pół po skosie i zrobiłam małe rozcięcia w każdej szerszej części, aby łatwiej było zwijać rogale (dokładnie tak jak na zdjęciu). Takie przecięcie nie dało mi symetrycznego trójkąta, ale po zwinięciu rogalika nie było tego widać, a ja nie zmarnowałam ciasta. Jeśli użyjecie innego ciasta francuskiego wycinajcie długoramienne trójkąty.

Każdy trójkąt posmarowałam po całości masą migdałową. Zwijałam niezbyt ciasno, masa delikatnie wychodzi bokami, ale to nie przeszkadza. Podczas pieczenia nie wypłynie tylko się odrobinę skarmelizuje, będzie pysznie. Rogaliki ułożyłam na blaszce w sporych odstępach, posmarowałam jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypałam płatkami migdałowymi. Piekłam je w 220 stopniach przez 5 minut, potem jeszcze 15-20minut w 200 (do zrumieniena), jeśli zanadto się będą rumienić można zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i przykryć folią aluminiową.

Dobrze smakują jeszcze ciepłe. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.

Zapraszam na moją stronę na facebooku Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama
To może Cię zainteresować