Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Klasyka norweskich wypieków: Kanelsnurrer – zakręcone cynamonowe bułeczki

Katarzyna Smól

28 maja 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Klasyka norweskich wypieków: Kanelsnurrer – zakręcone cynamonowe bułeczki

Klasyka norweskiej kuchni - połączenia drożdżowego ciasta z cynamonowym nadzieniem fot. Katarzyna Smól

Jak większość tutejszych drożdżowych słodkości, także te są bardzo aromatyczne, pachną cynamonem, a składnikiem obowiązkowym jest kardamon. Samodzielnie zrobione drożdżowe bułeczki smakują dużo lepiej niż te ze sklepu!
Przetestowany przeze mnie przepis okazał się bardzo udany. Aby mieć pewność, że nie rozmijam się z norweskimi przepisami, inspirowałam się wskazówkami znanej w Norwegii blogerki kulinarnej Trines. Bułeczki wyszły przepyszne. Słodsze niż wypieki, do których przywykłam, ale i tak nie mogłam się imoprzeć – są mięciutkie, delikatne, maślane. Mam nadzieję, że Wam udadzą się równie dobrze!

Składniki na ciasto:

– 500 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłego mleka
– 15 g świeżych drożdży
– 60 g cukru
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– 1 małe jajko np. rozmiar M
– 75 g rozpuszczonego masła

Składniki na nadzienie cynamonowe:

– 60 g masła (miękkiego)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki brązowego cukru
Kanelsnurrer przed upieczeniem.
Kanelsnurrer przed upieczeniem. Źródło: fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Najlepiej najpierw zrobić zaczyn ze świeżych drożdży. Co ciekawe, w norweskich przepisach drożdże dodaje się bezpośrednio do pozostałych składników, ale ja nie mogłam się oprzeć, żeby zrobić po swojemu i rozpocząć od zaczynu. Dzięki temu można szybciej przekonać się, czy drożdże są świeże i będą rosły i nie zmarnuje się przy tym wszystkich składników.

Zaczyn należy zrobić z ciepłego mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży. Wszystko trzeba wymieszać i poczekać, aż drożdże zaczną działać. Następnie zaczyn należy dodać do mąki i reszty składników. Zagniatać ciasto przez ok. 10 min, do momentu aż zrobi się  gładkie i elastyczne.

Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość (na ok. godzinę). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem nadzienia.

Wymieszaj dokładnie składniki na nadzienie, ucieraj je łyżką. Kiedy ciasto urośniewyciągnij je na blat i krótko zagniataj. Następnie rozwałkuj je na prostokąt. Na połowie (wzdłuż dłuższego boku) rozsmaruj nadzienie i złóż ciasto na pół. Lekko rozwałkuj, a następnie potnij prostokąt na paseczki (ok. 2 cm.), będzie ich ok. 12 szt.
Każdy pasek skręć w świderek a następnie obwiń go wokół palca, kierując końce pod spód w ten sposób, żeby bułeczka nie rozwinęła się podczas pieczenia.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie, żeby miały miejsce, żeby rosnąć. Papier do pieczenia można dodatkowo można wcześniej posypać cynamonem.
Ciasto należy zawinąć w sposób pokazany na zdjęciu
Ciasto należy zawinąć w sposób pokazany na zdjęciu Źródło: fot. Katarzyna Smól
Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 min., żeby zrobiły się puszyste Gotowe posmaruj roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać cukrem perłowym. Piec przez 12-15 min. w 220 stopniach. Bułeczki idealnie smakują, kiedy są jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok