Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Julebrød - norweski świąteczny chleb

Katarzyna Smól

28 grudnia 2013 06:35

Udostępnij
na Facebooku
Julebrød - norweski świąteczny chleb


Podczas świątecznych przygotowań postanowiłam wypróbować także norweskie tradycyjne słodkości. Oprócz sześciu rodzajów tradycyjnych kruchych ciasteczek, na norweskich stołach gości w święta także bożonarodzeniowy chleb.




Próbowałam go najpierw w norweskiej piekarni, zasmakował mi. Przypomina smakiem naszą drożdżówkę i norweskie bollery. A mój norweski znajomy powiedział o moim wypieku, że rozpływa się w ustach, więc chyba warto było upiec go w domu.

Przypis pochodzi ze strony tine.no, ale nieco go urozmaiciłam dodatkami i zmieniłam wykonanie.


Składniki:

- 125 g masła
- 2,5 szklanki letniego mleka
- 1 saszetka suchych drożdży (czerwone opakowanie)
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 650 g. mąki pszennej
- rodzynki (ja dodałam kilka posiekanych grubo orzechów i suszoną żurawinę)


Masło rozpuściłam i wystudziłam, drożdże wymieszałam z 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami mleka. Składniki, oprócz bakalii, wymieszałam dodając na końcu drożdże. Wyrabiałam je około 10 min. na końcu dodając bakalie (wciskając je w środek ciasta). Następnie przykryłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie krótko wyrobiłam ciasto i przeniosłam je do keksówki (ok. 30 cm).Tradycyjnie należy uformować dwa bochenki. Odstawiałam do wyrośnięcia na kolejne 40 min. Po tym czasie posmarowałam chlebek roztrzepanym jajkiem i wstawiałam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam go ok. 40 min. - wspaniale wyrósł. Jeśli za mocno się przyrumienia, można w trakcie pieczenia przykryć go folią aluminiową.

Smacznego!



chleb świąteczny


Zapraszam na moją stronę na facebooku.

 



Gość
Wyślij


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok