Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Ciasto Pani Walewska

Katarzyna Smól

03 kwietnia 2015 07:49

Udostępnij
na Facebooku
Ciasto Pani Walewska


Oprócz bab i mazurków polecam Wam na Święta sprawdzone tradycyjne ciasto. Pani Walewska, bo o nim mowa, to ciasto które składa się z dwóch warstw ciasta kruchego przełożonego masą budyniową i dżemem porzeczkowym.

Wierzch ciasta stanowi krucha beza posypana drobno posiekanymi orzechami. Pyszności :) Wesołych Świąt!


Placki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

 

Ciasto Pani Walewska

Masa bezowa:

  • białka z 4 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego i 2 łyżeczki normalnego cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła

 

 

Ciasto Pani Walewska

 

Składnik na placki zagniatam na ciasto kruche, czyli najpierw siekam wszystko nożem dodając żółtka na końcu. Potem zagniatam ciasto aż powstanie gładka kula, staram się ciasto wyrabiać jak najkrócej. Wstawiam je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dzielę je na dwie części i rozwałkowuję na placki wielkości 23x36 cm. bezpośrednio na papierze do pieczenia. Na plackach rozsmarowuję dżem. Piekę je jednocześnie na blaszkach do pieczenia w 175 stopniach przez 15 min.

Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję mąkę i cukier. Nakładam je na upieczone placki, posypuję orzechami, po czym piekę całość, znów na dwóch blachach jednocześnie przez 15 min. w 150 stopniach. 

Ciasto Pani Walewska

Masa budyniowa - do 1/2 szklanki mleka dodaję mąki, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka, wszystko razem mieszkam. Resztę mleka gotuję i do gotującego się mleka dodaję rozrobione składniki, doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia. Kiedy masa przestygnie, miksuję masło i stopniowo dodaję do niego masę budyniową, cały czas mieszając (masa musi być ostudzona, a masło w temperaturze pokojowej). Gotową masą masą przekładam placki.

Smacznego!

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku.

Zdjęcia i opis: Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok