Brownie inne niż wszystkie

Katarzyna Smól
Dziś podzielę się z wami recepturą na jedno z moich pierwszych, samodzielnie upieczonych ciast. Przepis znam od wielu, wielu lat. Zaprezentuję wam jednak nieco ulepszoną wersję, gdzie ciasto przecinam na dwa płaty i przekładam je śmietanową masą. Dopiero niedawno odkryłam ten przepis na nowo i z powodzeniem mogę nazwać prezentowane ciasto „kefirowym brownie”.
Składniki:
- 180 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 litra kefiru
- 2 jajka
- szklanka oleju
Składniki na masę:
- 250 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, trzeba przekroić je na dwa płaty. Śmietankę ubić, dodać do niej mascarpone i cukier puder, jeszcze chwilę miksować. Posmarować jeden płat, nałożyć na niego drugi. Ciasto można także upiec w większej foremce i zrezygnować z przekładania kremem.
Całość posypuję cukrem pudrem tak, jak delikatnie prószy śnieg za moim oknem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Moje Gotowanie w Norwegii

To może Cię zainteresować