Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Brownie inne niż wszystkie

Katarzyna Smól

21 listopada 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Brownie inne niż wszystkie

Katarzyna Smól

Ciasto, które śmiało można nazwać „kefirowym brownie”. Smaczne i niezwykle proste.
Wilgotne, intensywnie kakaowe, rozpływające się w ustach – to tylko kilka z pozytywnych rzeczy, które można o nim powiedzieć.

Dziś podzielę się z wami recepturą na jedno z moich pierwszych, samodzielnie upieczonych ciast. Przepis znam od wielu, wielu lat. Zaprezentuję wam jednak nieco ulepszoną wersję, gdzie ciasto przecinam na dwa płaty i przekładam je śmietanową masą. Dopiero niedawno odkryłam ten przepis na nowo i z powodzeniem mogę nazwać prezentowane ciasto „kefirowym brownie”.

Składniki:

- 350 g mąki
- 180 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 litra kefiru
- 2 jajka
- szklanka oleju

Składniki na masę:

- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Osobno wymieszać składniki mokre, osobno suche. Następnie dodać suche do mokrych i wymieszać wszystko aż powstanie jednolita masa. Ciasto wlać do formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min. w 180 stopniach. Studzić w lekko otwartym piekarniku, żeby ciasto jak najmniej opadło.

Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, trzeba przekroić je na dwa płaty. Śmietankę ubić, dodać do niej mascarpone i cukier puder, jeszcze chwilę miksować. Posmarować jeden płat, nałożyć na niego drugi. Ciasto można także upiec w większej foremce i zrezygnować z przekładania kremem.

Całość posypuję cukrem pudrem tak, jak delikatnie prószy śnieg za moim oknem.

Smacznego!
Zdjęcia: Katarzyna Smól
Przepis pochodzi ze strony Moje Gotowanie w Norwegii
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok