Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Joanna Kuchnicka Moniqa ;) (2155 niezalogowanych)
1 Post

(iks)
Wiking
Cześć Gama.Jak zwykle spokojnie.(odp.)
Rozumiem co napisałaś,że wystarczy chcieć.Lecz trzeba mieć jeszcze chęci,trzeba mieć pewną fascynację tym landem,posiadać w sobie te ciekawości,rozumieć tutejsze zainteresowania,z czego one się biorą.
Wiekszość tutaj na tym forum nie widzi rużnic.Myśli ,że norwedzy są podobni do polaków.
Ty wiesz juz po trosze o co chodzi.Jaki jest tu styl życia.
Ostatni muj post był zaczepny,ponieważ wiele osób po przyjezdzie do norwegii jest tak zachłyśnieta tym miejscem jakby przed wczoraj wyszła z jaskini i zobaczyła niebo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
W to co akurat Ty napisałaś wierzę.
Kiedyś jechałem z kolegą nad Hardangen ,by tylko zobaczyć,a spaliśmy w samochodzie "kombi".
Jezdziłem na campingi i spałem w namiotach.Hardander fiord,Sognfiord,Geiranger,Bømlo,Lysefiord.
Zjezdziłem norwgię od Trondhaim w dół.
Ale i tak jest to duży koszt jak na nas polaków
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Wiem i znam tu kilku polaków którzy na prawdę używają życia.
Np taki niq,wiem że jest goś zafascynowany wspinaczką i aby wyjść na folgefonne ,pojedzie nawet jutro.
Ale ktoś kto jest w NO dwa czy cztery m-ce i zaczyna zachwalać ten kraj jest dla mnie....taki żenujący.
A wiemy ile my polacy zarabiamy,w stałej normalnej pracy,25 tyś nok.mieszkanie,życie,wysyłka do polski,i co czy stać kogoś na wakacje w no?.
To fikcja.Może jedynie pojechać z jednorazowym grilem na ryby.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Jednak chwalę te osoby które próbują coś przekazać na temat miejsc w tym kraju.Bo warto,i na prawdę jest tu masę miejsc o których nikt nie wie,a które są jedyne na świecie.Np kolej Flom,czy wodospady nad Geiranger,najlepiej zwiedzać w maju-czerwcu.Preikestolen,czy dalsnibba,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
No iks, dostałeś już tego oklaska, więcej ci na razie dać nie mogę Może za 6 godzin, ale wtedy będę spała, to rano ci dam dopiero
Ja się nie postrzegam, jako "ja Polka gorzej zarabiająca" bo przede wszystkim przyjechaliśmy tu jako rodzina razem z małym poślizgiem 2,5 mies i założyliśmy sobie żyć tutaj normalnie, nie udowadniać nikomu ile to mamy, na co nas stać. Nie budujemy domu w Polsce, a ten który mamy tu kupiony jest na kredyt. Pod górkę owszem mamy, ale w gruncie rzeczy żyjemy jak typowa rodzina norweska... poza zawirowaniami z pracą, których typowa rodzina norweska żyjąca tu "u siebie" nie będzie mieć... Ogarniemy się i z tym wkrótce, bo grunt to patrzeć z wiarą w przód!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Hardangerjokulen,na którym był nagrywany norweski program.
Mało kto ma świadomoś,co to jest lodowiec.Większość jak słyszy lodowiec to myśli,że jest to jakiś lud,po prostu.
A nie zastanawia się ,że jest to wieczny lud.
I dla większości jest to tylko lud.A powinni sie zastanowić nad tym,że ten lud ma tysiące lat,i ,Norwedzy np oddaja mu cześć.
To jest takie mistyczne dla nich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
lód i parę jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Wielu polaków pracuje w Konsberg.A nikt jeszcze nie pisał o kopalniach srebra które tam się znajdują,Są najstarsze w norwegii.Sam je zwiedzałem.Są kopane od 1670 roku.Specjalna metodą.Kilometrowe chodniki.Rozpalali ogień by wysoka temperatura spowodowała ,że srebro znajdujące się w skale rozprężało się i powodowało,że skałę można było odłupywać i posuwać sie dalej.I tak przez lata,dziesiatki lat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Pierwszy rok życia w Norwegii spędziliśmy pracując w Sanatorium 1,5 km od tej kopalni w zboczu góry w drodze do Knutehytta. Tereny baaaaardzo mi znane.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Mało kto wie ,że Tonsberg był kiedyś stolica norwegii.A tam są bardzo ciekawe ruiny zamku w którym mieszkał krul.
Mało kto wie jaką funkcję spełniał zamek na Bjørvika w Oslo.Wielu tam może było ale tylko ćpać lub pic alk.
Tak jest z 80% polaków.Mieszkają tu bo pracują.Pracują 10 na dobę ,a potem piją,a i helgen jadą na ryby pić,więc nie maja czasu albo mają w dupie ,że chodzą np po najstarszych organizmach na świecie.Jak to ma miejsce w Asker.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok