Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

paszport dla dziecka - Norwegia

Czytali temat:
Marlena Kugler ewelina xy Justa n. Karolina Go Tomasz Banaszkiewicz Milena Mis (5399 niezalogowanych)
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Hej. Mam taki problem

Mojej córeczce skonczyła sie własnie waznosc paszportu. Jestem w Stavanger, wiem ze musze udac sie az do Oslo w celu wyrobienia nowego. Mam pytanie: czy córeczka moze poleciec do Polski bez waznego paszportu? Chcielibysmy poleciec na swieta i przy okazji wyrobic jej dokumenty

Z gory dzieki za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj kalba

Niestety jestem pewna, ze nie moze bo nawet niemowlaka nie przepuszcza bez waznego paszportu - a poza tym paszport musi miec waznosc min. 3 miesiace do przodu bo z tym tez moga byc problemy .

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Nie ma takiej możliwości. Musisz mieć ważny paszport dla córki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
barbara67 napisał:
Witaj kalba

Niestety jestem pewna, ze nie moze bo nawet niemowlaka nie przepuszcza bez waznego paszportu - a poza tym paszport musi miec waznosc min. 3 miesiace do przodu bo z tym tez moga byc problemy .

Pozdrawiam

Basiu moj syn jadac do Norwegii miel jeszcze wazny na trzy tygodnie i w Szwecji mu tylko zwrocili uwage ze ma jeszcze trzy tygodnie wazny , na jak dlugo jedzie odpowiedzial ze na tydzien i nie bylo problemu.
A wracal po dwoch miesiacach juz na niewaznym i przy odprawie to wychwycili ale sie martwili czy go wpuszcza do Polski ,
Dzwonili na Okecie chyba "na politi" ale ze tam nikt nie rozmawial po angielsku to machneli reka i wypuscili.
A zdjecie w paszporcie mial robione w wieku osmiu lat.
Aja wczesniej pytalem w wydziale paszportowym to mi powiedzieli ze wypuscic musza.A waznosc pol roku jest poza unia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
zostaje droga lądowa i modlitwa by nie było kontroli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
tropik napisał:
barbara67 napisał:
Witaj kalba

Pozdrawiam

Basiu moj syn jadac do Norwegii miel jeszcze wazny na trzy tygodnie i w Szwecji mu tylko zwrocili uwage ze ma jeszcze trzy tygodnie wazny , na jak dlugo jedzie odpowiedzial ze na tydzien i nie bylo problemu.
A wracal po dwoch miesiacach juz na niewaznym i przy odprawie to wychwycili ale sie martwili czy go wpuszcza do Polski ,
Dzwonili na Okecie chyba "na politi" ale ze tam nikt nie rozmawial po angielsku to machneli reka i wypuscili.
A zdjecie w paszporcie mial robione w wieku osmiu lat.
Aja wczesniej pytalem w wydziale paszportowym to mi powiedzieli ze wypuscic musza.A waznosc pol roku jest poza unia.

To wam sie udalo , ale wiem jakie sa przepisy i uwazam ze nie warto ryzykowac i liczyc na lod szczescia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
hej

Wlasnie dzwonilam do Ambasady, potem do linii Norwegian. Mozemy leciec bez waznego paszportu coreczki
W norwegianie powiedzieli ze to zalezy czasami od linii lotniczych, ale oni nie robia problemow W Polsce wyrobimy paszport i bedzie ok.

dzieki Tropik
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Kalba to dobrze wiedzieć że można podróżować bez ważnych dokumentów. Mnie osobiście to dziwi i ciekawi dlaczego szwagierki córka nie mogła lecieć bez ważnego paszportu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zalezy gdzie chciala leciec.
Nie ma sie o co kłocic.
Jezeli ktos mieszka na stałe np. w Norwegii ( jak ja i moje dzieci), ale jest obywatelem polskim ( jak ja i moje dzieci) i posiada paszport polski, ktory stracił waznosc, to moze opuscic Norwegie bez problemu z tym niewaznym paszportem. Jest tylko warunek - musi leciec do kraju rodzinnego, w moim przypadku do Polski.
Potwierdzam, ze nie ma z tym problemu. Nistety do Szwecji juz nie mozna leciec, do Hiszpanii tez nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów
Nas tez bez waznego paszportu z no do pl nie puscili , mimo ze wczesniej dowiadywalam sie telefonicznie , to zalezy od tych co wlasnie siedza przy okienku nie ma podobno przepisu ktory mowi ze bez waznego paszportu mozna wrocic do kraju , my mamy dowod a dzieciaki .... paszport . Musielismy z lotniska wrocic do domu , pojechac do Oslo zlozyc o paszport , czekalam dwa tygodnie , odebralam i dopiero do kraju moglam wybrac sie z dziecmi ... takze to roznie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok