Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nawrot choroby - Norwegia

4 Posty

(pawel75jfk)
Wiking
Po roku na chorobowym ( pekniete dyski) powrocilem do pracy.W 3-cim dniu rano zabralo mnie pogotowie do szpitala z nawrotem choroby .Lekarz wystawil mi sykepenger ale wiem ,ze NAV nie zaplaci mi ani korony . Co teraz robic ,gdzie sie zwrocic i na co moge liczyc .Z gory dziekuje za podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marta F
(MartaF)
Nowicjusz
Może Pan wnioskować do NAV o Arbeidsavklaringspenger, czyli tzw. zasiłek przejściowy, który stanowi 66 % dochodu. Więcej informacji na stronie NAV

Dodatkowo, jeśli pęknięcie dysku miało miejsce na skutek wypadku przy pracy, warto zasięgnąć porady adwokata i sprawdzić, czy może Pan starać się o odszkodowanie za Pańską utratę dochodu. Więcej informacji na temat praw po wypadku przy pracy znajdzie Pan tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Jacek B
(Jack2)
Nowicjusz
Żeby coś od navu dostać to trzeba mieć stalowe nerwy ja na samą odpowiedź z navu czekam 3 miesiąc .Też jestem po 2 wypadkach w pracy i chorobowego nie mogę sie doprosić a o odszkodowanie to adwokat 3 rok już walczy ,realia Norwegia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Jack2 napisał:
Żeby coś od navu dostać to trzeba mieć stalowe nerwy ja na samą odpowiedź z navu czekam 3 miesiąc .Też jestem po 2 wypadkach w pracy i chorobowego nie mogę sie doprosić a o odszkodowanie to adwokat 3 rok już walczy ,realia Norwegia

NAV nie rychliwy, lecz czy sprawiedliwy???

OK, to moze malo smieszne dla osob ktore walcza z NAVem, ale z drugiej strony mozna przynajmniej miec jakas nadzieje na logczne pieniadze w przyszlosci.

W Polsce za to jasno ostatnio powiedziano, ze jak cale zycie do 67 roku bedziesz tyral jak wol i prawie 50% zarobkow brutto pokornie oddawal ZUSowi, to na emeryturze ZUS bedzie Ci wyplacal (moze) 20% twoich ostatnich poborow. Czyli jak konczyles prace i miales na reke po podatkach 2.000 PLN, to twoja emerytura wyniesie 400 PLN miesiecznie...

To juz nie jest ani dobre, ani zle, ani smieszne, ani tragiczne.
To jest jakies jedno wielkie nieporozumienie...

A potem kretyn jeden z drugim dziwi sie, dlaczego Polacy masowo sp...aja z tej Zielonej Wyspy Dobrobytu.

PS.Czy w danych GUS niejaki Donald Tusk tez jest ujety jako emigrant zarobkowy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok