Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
ADAM CHMIELOWSKI Arek Urbanek Krzysztof Szczepaniak Marzena D........a Joanna Mrożek Lady Corleone Kamil91 Agnieszka tomaniak mathkaczy Kaczy (5769 niezalogowanych)
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
macokon napisał:
Dokładnie tak w banku zaproponowali mi bym skorzystał z usługi meglera lecz nie powiedzieli iż jest to wymagane. Co do kosztów to ok. 50000kr. więc nie mało. Znamy właściciela bardzo dobrze od lat więc można wykluczyć "podpuchę". Spróbuję wrzucić skany tej umowy.

Za meglera placi sprzedajacy, chyba ze ty specjalnie takiego najmiesz dla siebie.
Ja bym jednak radzila wziasc meglera. Nie policzy calej sumy, bo skoro kupiec i sprzedajacy juz sie znalezli, to tylko umowa (maja juz gotowe) i sprawdzenie kilku spraw, ktore on zalatwi w jeden dzien, a wy na wlasna reke z tydzien i tez nie wiadomo czy wszystko. Poza tym bedziesz miec gwarancje, ze wszystko jest w porzadku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
M O
(macokon)
Wiking
Makaryna napisał:

Musicie sprawdzic hipoteke, servituty i plany co do tego terenu. Wlasciciel musi zroboc techniczna wycene i wam dac do wgladu.
Swoja droga to jest troche dziwne, ze wlasciciel nie chce wystawic sprzedazy na wolnym ryneku, bo wtedy moglby wziasc wiecej. No chyba, ze juz to robil i nikt nie chcial kupic albo za cene duzo nizsza.
Dobrze jest tez wykupic ubezpieczenie przy kupnie w razie ukrytych wad nieruchomosci.

Dom nie był wystawiany na sprzedaż na wolnym rynku, przyznam że cena jest okazyjna więc wolałbym nie robić wyceny bo okaże się że dom jest wart o wiele więcej i jeszcze właściciel się rozmyśli Dobrze znam ten dom, kiedyś już w nim mieszkaliśmy więc wszystkie wady są mi znane.
Plany dostanę dzisiaj, hipotekę muszę sprawdzić w Rådhus tak? Co to znaczy servituty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
macokon napisał:
Makaryna napisał:

Musicie sprawdzic hipoteke, servituty i plany co do tego terenu. Wlasciciel musi zroboc techniczna wycene i wam dac do wgladu.
Swoja droga to jest troche dziwne, ze wlasciciel nie chce wystawic sprzedazy na wolnym ryneku, bo wtedy moglby wziasc wiecej. No chyba, ze juz to robil i nikt nie chcial kupic albo za cene duzo nizsza.
Dobrze jest tez wykupic ubezpieczenie przy kupnie w razie ukrytych wad nieruchomosci.

Dom nie był wystawiany na sprzedaż na wolnym rynku, przyznam że cena jest okazyjna więc wolałbym nie robić wyceny bo okaże się że dom jest wart o wiele więcej i jeszcze właściciel się rozmyśli Dobrze znam ten dom, kiedyś już w nim mieszkaliśmy więc wszystkie wady są mi znane.
Plany dostanę dzisiaj, hipotekę muszę sprawdzić w Rådhus tak? Co to znaczy servituty?

Wycene powinienes zrobic dla wlasnego bezpieczenstwa. Ty myslisz, ze robisz dobry interes, ale moze sprzedajacy tez tak mysli i moze ma powody ku temu. Malo kto nie chce zarobic na sprzedazy, a jezeli to tak wyglada to bym raczej podchodzila do tego ze sceptycyzmem.
Plany domu nie sa tak istotne jak wycena techniczna. Nie majac takowej nie masz nawet prawa zeby w przyszlosci ewentualnie sie odwolywac czy zadac odszkodowania.
Hipoteke mozesz zamowic na necie, to chyba cos kosztuje. Tu masz link
www.statkart.no/eiendom-og-areal/tinglysing-av-eiendom/
Servituty, to sa dokumenty tyczace nieruchomosci, rozne dopiski, ograniczenia, i zalaczniki.
W hipotece rowniez znajdziecie cos co sie nazywa panteheftelse, czyli ewentualne zadluzenia.
Tak jak pisalam wczesniej, wezcie sobie meglera, zrobi wam wszystko profesjonalnie i bedziecie miec spokojna glowe, a tak to sie nabiegacie i tak wszystkiego nie zrobicie na 100 % a potem placz.
Jezeli sie inwestuje na duza kwote, to nie nalezy skapic kilku tysiecy, bo mozna stracic o wiele wiecej.
Takie przyslowie ku przestrodze: chytry, 2 razy traci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
SENTI napisał:I znow ludzi w blad wprowadzasz wystarczy ze ktores z nich ma advokat forsikting naprzyklad z LO i juz ma pomoc prawna ja sam mam ze zwiazkow i wiem ze adwokat pomaga w kazdej sprawie a jezeli bank potrzebuje opini-- menglera wystarczy uzyc centrum doradctwa w ktorych sa menglerzy w ktorym maja kont ( moj znajomy kupil w taki sposob dom i wyszlo mu 30% tego co normalna usluga
I znowu , zawijasz Odwrotnie Kota ogonem .
By następnie zaproponować to samo tylko pod Inną Nazwą .
---
Ja napisałem o standardzie zakupu nieruchomości przez obcokrajowca NIEOBEZNANEGO W MIEJSCOWYM PRAWIE ...
A ty dorabiasz , ZWIĄZKOWĄ IDEOLOGIĘ gdybając ...
---
Nie każdy należy do LO lub innego złodzieja ... który o dziwo też bierze KASĘ ... .
Megler to też "adwokat" ...
Dlatego Moim zdaniem , napisałeś MASŁO maślane i tyle .
---
Gość napisał co napisał , a Ja zgodnie z Moją wiedzą , Napisałem co WIEM też bezpośrednio .
---
ADWOKAT może być Dokładny w sprawdzeniu nieruchomości ...
---
Natomiast MEGLER ma OBOWIĄZEK być prze-dokładnym w tych sprawach , ponieważ na swoją usługę daje Gwarancje , jako prawnik od nieruchomości ...
---
Niestety ... Koszty są i będą zawsze ... i nie ważne czy aż 100% czy tylko 30% .
---
Za jakiś czas , jak gość zechce odsprzedać Nieruchomość , to może Mieć problemy natury czysto prawnej ...
---
Dobre przykłady zaprezentowała Tu Makaryna a i tak nie wszystko ...
---
Na ten przykład , może być nie ujęta w umowie ,uciążliwa służebność drogi , lub samego gruntu !!! .
---
Ja Osobiście całą operację przeprowadzał bym przez Maglera , właśnie dlatego , że jestem na Obcej Ziemi , gdzie obowiązują Inne prawa zwyczajowe , niż w Polsce ...
To tyle w tym temacie z Mojej strony ...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(karlossobon)
Wiking
no to mnie rozbawiliscie na weekend, ,,moja dziewczyna zna dosc dobrze norweski ja troche gorzej ale z tej umowy... itd ,,
jesli sie zna choc troszke norweski to i umowe sie zrozumie, no chyba ze sie zna norweski wedlug wlasnej opini ... z czego tro wynika ze my polaczki zawsze chcemy sie w leprzym swietle postawic ???
przeciesz jak byscie napisali ze nie znacie to zaden wstyd...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(karlossobon)
Wiking
kurcze juz za dlugo tu siedze w tym kraju ze bledy ortograficzne zaczynam robic w ojczystym jezyku.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(karlossobon)
Wiking
wypadalo by tez ocenic planowane remonty w nadchodzacych latach, jesli planowany jest remont lazienki to koszty moga naprawde duzo wzrosnac i nie chodzi tylko o koszt materialow i robocizny ale pozwolenia ktorych od jakiegos czasu potrzeba dosyc duzo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
SENTI napisał:
Makaryna napisał:
macokon napisał:
Dokładnie tak w banku zaproponowali mi bym skorzystał z usługi meglera lecz nie powiedzieli iż jest to wymagane. Co do kosztów to ok. 50000kr. więc nie mało. Znamy właściciela bardzo dobrze od lat więc można wykluczyć "podpuchę". Spróbuję wrzucić skany tej umowy.

Za meglera placi sprzedajacy, chyba ze ty specjalnie takiego najmiesz dla siebie.
Ja bym jednak radzila wziasc meglera. Nie policzy calej sumy, bo skoro kupiec i sprzedajacy juz sie znalezli, to tylko umowa (maja juz gotowe) i sprawdzenie kilku spraw, ktore on zalatwi w jeden dzien, a wy na wlasna reke z tydzien i tez nie wiadomo czy wszystko. Poza tym bedziesz miec gwarancje, ze wszystko jest w porzadku.

jasne a za paliwo ktore wydobywa statoil placi tez statoil -- jasne za menglera placi kupujacy bo cena jest w cenie nieruchomosci <(

No widzisz akurat sprzedający w tym wypadku płaci, tak samo jest z samochodem w komisie.
Tak samo sam sprzedający musi zapłacić za wycenę nieruchomosci.
Prosty przykład mój dom w wycenie jest 2.2 mil a ja kupiłem go za 2,2 a nie 2.2 plus koszta meglera.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
macokon napisał:
Makaryna napisał:

A nie pomyślisz ze moze to wszystko sie tylko trzyma razem narazie?
A moze właściciel jest świadom ze np wykonał remont po kosztach i niedługo zaczną pojawiać sie problemy? Np brak wentylacji w ścianach /dachu zle wykonana izolacja itd.
Zlec sam dla siebie ekspertyzę i będziesz mógł spac spokojnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
M O
(macokon)
Wiking
Więc po długiej rozmowie i po przeczytaniu waszych odpowiedzi zdecydowaliśmy skorzystać z usługi meglera. Z tego co widzę to sami tego nie ogarniemy a właściciel też nie orientuje się w tych sprawach. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok