Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Podatek Au pair - Norwegia

Czytali temat:
Anna ... Karolina Zacharska Joanna Młodziejewska Karolina Natalia Gołębiewska Kesi89 (4655 niezalogowanych)
3 Posty

(zofijka)
Wiking
Bardzo proszę o poradę w sprawie podatku od dochodu otrzymywanego jako au pair. Przyjechałam do Norwegii niedawno i nie jestem dobrze zorientowana w sprawach podatkowych. Szukałam na wielu stronach niestety nie znalazłam potrzebnych informacji. Kobieta, u której podejmę prace od stycznia powiedziała mi, że odbije mi jakieś pieniądze z pierwszych wypłat, gdyż nie wie ile podatku będą mi zabierać. Jak zatem wygląda sprawa z kartą podatkową?? wiem, że należy się zgłosić w celu jej otrzymania. Ale co potem ? po jakim czasie otrzymuje ta kartę? i w jaki sposób powinien być potrącany podatek od samego początku pracy? I ile wynosi w przypadku, gdy moja wypłata dla au pair jest minimalna ( 5200KN). Będę wdzięczna za pomoc i informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(Antosiek)
Wiking
czesc.
Mysle ze z umowa od pracodawcy powinnas udac sie na policje i poprosic o pozwolenie na pobyt. Nastepnie zameldowc swoj pobyt z norweskim adresem. Pieniadze pewnie beda przlewane na konto , wiec musisz zalozyc konto w banku. Kolejna rzecza jest karta podatkowa. Mysle ze musisz osoboscie zglosic sie do biura skatteetaten i wypelnic formulaz. Tam mozesz okreslic ile bedziesz zarabiala w ciagu roku i od tej sumy bedzie potracany podatek. Jesli zarobisz mniej wtedy po roku otrzymasz zwrot podatku na konto. Jesli zarobisz powyzej progu ktory zostal okreslony , wtedy bedzesz musiala doplacic roznice. (zapytaj rowniez w skatteetaten bo wydaje mi sie ze ponizej jakiejs sumy nie placi sie podatku )

Nie jestem pewien na 100%, jednak uwazam ze tak wyglada kolejnosc.
Moze ktos ma wieksza wiedze w temacie i wprowadzi poprawki do mojego posta.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(Antosiek)
Wiking
zapomnialem .... karta wysylana poczta na adres zameldowania lub wskazany przez Ciebie , mysle ze to kwestia tygodnia. Informacje o progach podatkoych uzyskasz w skatteetaten.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(zofijka)
Wiking
Kolejność tych procedur znam, ale nie wiem ile ten proces trwa i czy z pierwszym przelewem ten podatek będzie już odliczany.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź również pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
zofijka napisał:... Kobieta, u której podejmę prace od stycznia powiedziała mi, że odbije mi jakieś pieniądze z pierwszych wypłat, gdyż nie wie ile podatku będą mi zabierać.
... Jak zatem wygląda sprawa z kartą podatkową?? wiem, że należy się zgłosić w celu jej otrzymania. ... Ale co potem ?

Bezwzględnie ,powinnaś pójść Tylko do najbliższego oddziału Skattkontor.
Jednak musisz mieć umowę o pracę bezwzględnie w której ma być zaznaczona forma pracy i zamieszkania w jednym . ponieważ taka jest Forma tej pracy .
---
Do trzech miesięcy nie musisz Iść na Policję/UDI .
---
Pobędziesz zobaczysz i wtedy zadecydujesz czy będziesz dalej w Norge .
Od Nowego roku ... NIE MA JUŻ PAPIEROWYCH KART PODATKOWYCH ... !!! .
tylko elektroniczne .
Dlatego dobrze by było , byś już jutro , była w Urzędzie po tą kartę podatkową .
---
Jak grzecznie poprosisz i sensownie umotywujesz to "KARTĘ" możesz dostać od ręki ...!!! .
---
Status Au pair ma trochę inne zasady podatkowe i proceduralne , jednak musi być umowa o pracę .
Poszukaj w necie , tak na stronie skatt jak i na innych stronach . JUŻ DUŻO informacji jest po polsku .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ponieważ PADA ŚNIEG jak Oszalały ...!!! .
To pozwoliłem sobie , Sam poszukać te pozycje o których pisałem wyżej .
---
I tak :

www.skatteetaten.no/no/Sok/?q=Au%20pair

Tu Jest 26 pozycji , które proponuję Uważnie Przeczytać , niemniej niektóre , informują akurat odwrotnie Niż Ja proponowałem .

Zrobisz jak sama uważasz .
---
Tu natomiast masz Informacje z UDI . też proponuję przebrnąć przez gąszcz tych 52 pozycji .
JAK to zrobisz to będziesz Niekwestionowanym Ekspertem w Dziedzinie AU PAIR na terenie Norge
.
www.udi.no/Sokeresultat/?q=Au+pair
---
Powodzenia w lekturze .
---
Tu masz jeszcze w promocji , stronę stosowną do Twojej Pracy .www.atlantis.no/utveksling/fa_au_pair/
może nawiążesz owocne kontakty a i Norweski Język będzie Tobie lepiej "wchodził do głowy "
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(zofijka)
Wiking
Dziekuje za bardzo wiele pomocnych informacji
Pozdrawiam cieplo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Claudia1990)
Wiking
ZARABIASZ 5200 TO TWOJ PODATEK CO MIESIAC WYNOSI OKOŁO 1000 NOK , JAK DOSTAJESZ 4200 NOK DO RĘKI TO ZNACZY ZE RODZINA ZA CIEBIE PLACI, ALE SPRAWDZAJ TO CZY NAPEWNO PLACĄ, ZEBY POZNIEJ NIE BYŁO KŁOPOTU. A JAK DOSTAJESZ 5200 NOK SAMA POWINNAS PLACIC TEN PODATEK ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Claudia1990 napisał:
ZARABIASZ 5200 TO TWOJ PODATEK CO MIESIAC WYNOSI OKOŁO 1000 NOK , JAK DOSTAJESZ 4200 NOK DO RĘKI TO ZNACZY ZE RODZINA ZA CIEBIE PLACI, ALE SPRAWDZAJ TO CZY NAPEWNO PLACĄ, ZEBY POZNIEJ NIE BYŁO KŁOPOTU. A JAK DOSTAJESZ 5200 NOK SAMA POWINNAS PLACIC TEN PODATEK ...
Powinno sie jeszcze dodac, ze pracodawca ma obowiazek dawania co miesiac lønnsslipp, gdzie powinno byc wszystko wyszczegolnione, czyli zarobek, podatek, diett. itp.
Pracodawca nie moze sie zaslonic tym, ze osoba pracuje tylko jako au pair.
Kilka lat temu sama mialam u siebie au pair i w dniu co byl wyszczegolniony w kontracie, dostawala dziewczyna swaja pennsje/kieszonkowe + wypelniony druk wyplaty. Druk do wypelnienia dostalam wtedy faktycznie nie ze skattu lecz z kommuny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Claudia1990 napisał:

Podatek od kwoty okolo 60 tys. rocznie to okolo 4 lub 5 %, wiec nie 1000 a jakies 200 koron. Oczywiscie jak zadeklaruje wieksza kwote to i podatek bedzie wyzszy i ew. dostanie zwrot. Tylko po co czekac rok?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok