Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

budowa - Norwegia

Czytali temat:
luba5 KubaT (2854 niezalogowanych)
6 Postów

(gugula)
Wiking
witam

wiem,ze niektorzy budowali sie w norwegii badz pracuja na bodowach itd. my planujemy tez pojsc na swoje,i rozwazamy miedzy innymi budowe. i teraz moje pytanie :
czy orientujecie sie jakie sa koszty przygotowania dzialki pod fundament? trzeba wysadzac ja,czy nawozic skaly,zeby zrownac? u nas dzialki sa niestaty dosc pochyle,a domek ktory sie nam podoba, jest przeznaczony na plaska dzialke,wiec trzeba by ja dosc mocno zrownac. najlepiej wlasnie nasypaniem,zeby nie zrobic z domu jaskini...

orientuje sie ktos w kosztach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gugula napisał:
witam

wiem,ze niektorzy budowali sie w norwegii badz pracuja na bodowach itd. my planujemy tez pojsc na swoje,i rozwazamy miedzy innymi budowe. i teraz moje pytanie :
czy orientujecie sie jakie sa koszty przygotowania dzialki pod fundament? trzeba wysadzac ja,czy nawozic skaly,zeby zrownac? u nas dzialki sa niestaty dosc pochyle,a domek ktory sie nam podoba, jest przeznaczony na plaska dzialke,wiec trzeba by ja dosc mocno zrownac. najlepiej wlasnie nasypaniem,zeby nie zrobic z domu jaskini...

Piekne, ale mnie rozbawilas

Jezeli bedziesz "nawozic skaly", to wykielkuja ci male kamyczki
Sadzac z zadanego pytanie, to macie zamiar budowac dom "wlasnymi recoma" i nastepne pytanie bedzie: ile nakladac zaprawy na cegle
A teraz powaznie: budowe zaczyna sie od byggemelding. Mam nadzieje, ze macie juz dzialke, i jest to dzialka budowlana, kosztorys sporzadzony i kredyt z banku. Zglaszacie byggemelding i czekacie czy to co chcecie pozwola wam wybudowac.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(gugula)
Wiking
nie,nie mamy na razie dzialki. jak pisalam,poki co rozwazamy rozne mozliwosci i jedna z nich jest budowa. dom chcemy z alvbyhus,bo sa niedrogie i robia je pod klucz.z tym,ze wlasnie sa to domy przeznaczone na plaskie dzialki,a u nas w komunie dzialki sa pochyle.
Stad wlasnie moje pytanie,czy ktos wie jakie sa koszta przygotowania takiej dzialki pod budowe, dokladniej jakby "wyplaszczenie" dzialki,zeby mozna bylo postawic na niej dom niepodpiwniczony.
po prostu chce sie wstepnei zorientowac czy to w ogole oplacalne jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Makaryna napisał:
gugula napisał:
witam

Piekne, ale mnie rozbawilas

Jezeli bedziesz "nawozic skaly", to wykielkuja ci male kamyczki
Sadzac z zadanego pytanie, to macie zamiar budowac dom "wlasnymi recoma" i nastepne pytanie bedzie: ile nakladac zaprawy na cegle
A teraz powaznie: budowe zaczyna sie od byggemelding. Mam nadzieje, ze macie juz dzialke, i jest to dzialka budowlana, kosztorys sporzadzony i kredyt z banku. Zglaszacie byggemelding i czekacie czy to co chcecie pozwola wam wybudowac.

A jak już pozwolą i faktycznie zgodzą się na podrównanie terenu to szukacie na finn fyllmasse, sporo ludzi oddaje za fri , trzeba jednak doliczyć transport i koszt koparki który wam ziemie ugniecie i wyrówna, koszt dużej koparki z ludziem to ok 3000NOK /t, koszt transportu ziemi w granicach 20km to ok 2000NOK. Oczywiscie stawki są umowne i kieruje sie tutaj kosztami które poniosłam osobiście przy podrównaniu gruntu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Wszystko zalezy jaki na tej dzialce jest grunt. Jezeli macie np. gline, lub na czesci dzialki jest skala, a na czesci piasek/glina, to trzeba rowniez czesc gruntu pod domem wymienic.
Na ogol ludzie wybieraja projekt domu co pasuje do dzialki - np. cos w tym stylu:
www.finn.no/finn/realestate/newbuildings...ct?finnkode=27270911
www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=38401803
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
gugula napisał:
witam

polecam upatrzenie sobie takiego, który sie wam podoba i poprostu kupno!
zdecydowanie taniej, zdrowiej i szybciej....
A jesli zachce sie wam remont/przebudowa to pomalutku sobie to ogarniecie, mieszkając "na swoim"

czemu niektórzy mając na kocie 200-300tys nok dostaja pierdolca ?

Cieszcie sie zyciem i nie kombinujcie kurwa na siłe jak kon pod góre!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
a ja też mam pytanie stawiał ktoś ten domek letniskowy np.z bali sporych rozmiarów 100 m2
ciekawa jestem jaki rodzaj fundamentu trzeba tam zastosować ,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to czy działka jest pochyła, czy płaska nie jest najważniejsze
głównie musicie kierować się tym
aby wasze dzieci
NIE MIAŁY DO SZKOŁY POD GÓRKĘ
z domu