Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
lustri1 napisał:
Czyli, ja nie wiedziałam o tym, oznacza to, krótko mówiąc, że ten pracodawca miała prawo te godziny dodatkowe rozłożyc im na urlopy?
Ale pozostaje problem tego, że oni przepracowali dużo wiecej godzin, niż by te ich urlopy 4 razy w roku po tygodnie mieli udzielane.
Ponadto, oni nie chcieli pracować dłużej w trakcie dnia ale on na nich wymuszał pracę dodatkową grożąc, że nie pojadą do Polski.
Widzę jednak, że nie jestem w stanie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi o ten aspekt.
Choć zdaję sobie sprawę, że nie mając umowy przed oczami, nikt nie może odpowiadać na pytania.
Jednak oni w umowie mają napisane wyłącznie godziny dziennie 7,5 nic więcej.

no bo taki zapis to jest w gestii pracodawcy, a nie pracownika.
Jak można było sie tak dać walić w rogi przez tyle czasu?

Jak to jest prawda co piszesz to tu masz link do adwokata:

www.abwiig.no/Polish.aspx
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zuzu napisał:...Jak to jest prawda co piszesz to tu masz link do adwokata:
E TAM ...zaraz jakieś linki , śminki ...barablinki .
Ja tam nie muszę korzystać z linków....
Po prostu otwieram SZAFKO - BAREK i już Mam ADWOKATA... przedni trunek na specjalne okazję ...
To... NA ZDROWIE Pod te Święta Wielkanocne ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
gabriel napisał:
Zuzu napisał:...Jak to jest prawda co piszesz to tu masz link do adwokata:
E TAM ...zaraz jakieś linki , śminki ...barablinki .
Ja tam nie muszę korzystać z linków....
Po prostu otwieram SZAFKO - BAREK i już Mam ADWOKATA... przedni trunek na specjalne okazję ...
To... NA ZDROWIE Pod te Święta Wielkanocne ...

no z małym błędem ten "advokat" (oto link )

gotowanie.onet.pl/34351,0,1,advocat,ksiazka_przepis.html

ja tam wolę "krupnik" z takiej kuchni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zuzu napisał:no z małym błędem ten "advokat" (oto link )
gotowanie.onet.pl/34351,0,1,advocat,ksiazka_przepis.html..

NO....!!! z małą poprawką....!!!
www.gotujmy.pl/tagi/przepisy,adwokat,h0/

Obie formy pisowni są poprawne ...Zuzu... / znaczy na terenie Polski /
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
Tak, oczywiście, jest to prawda, a nie opowiedziałam nawet 1/4 faktów, które miały miejsce, notorycznego krzyku, poniżania, braku jakiejkolwiek odpowiedzi na ich pytania, po jakimkolwiek pytaniu o prawa, o godziny, jak są naliczane, następowała godzina krzyku, by pracowników "onieśmielić" do zadawania kolejnych pytań, pracodawca zmuszał ich do przywożenia swoich narzędzi z Polski, które na końcu, po ich zwolnieniu im ukradł - nie oddał. Płacili mu za 2 mieszkania - teraz pracodawca twierdzi, że płacili za jedno.

Przepracowywali około 100 godzin tygodniowo, byli 4 razy w roku po 2-3 tygodnie w Polsce, nie udzielał im należnego prawem urlopu, wpisujący tylko część tych godzin dodatkowych w czas ich urlopu.
Pracodawca groził im, że jeśli "podskoczą" on ma wszelkie znajomości, we wszelkich urzędach, iż tak ich załatwi, że nie zarobią nic.
Teraz po ich zwolnieniu na koniec roku 2010, nie wypłacił im feriepenge, mówiąz, że zabrał sobie te feriepenge za to, że przez 3 lata zapłacił im za dużo.
Wystosowaliśmy żądanie zwrotu wszelkich zapłat za te godziny, za niesłusznie pobrane opłaty za czynsz z 2 mieszkań, za elektryczność i media w 2 miejscach.
Pracodawca odpisał, że wszystko z nimi wyrównał i nic nie jest im dłużny i oskarżył ich o kradzież.
Teraz oni wracają do Norwegii i będą walczyć o swoje prawa.

Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi W TEMACIE.

(na wypowiedzi nie na temat nie widzę sensu odpowiadać ani ich komentować, gdyż nie wnoszą niczego poza szumem).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
Mała poprawka, przepracowywali około 60-70 godzin tygodniowo, (100-120 w ciągu 2 tygodni).
Mają nagrania krzyków, nagrania rozmowy z Inspektorem, gdzie on twierdzi najpierw jedno, że zakres mobingu nie wchodzi w zakres jego działa, następnie - po kontroli - zostali zwolnieni, następnie Inspektor powiedział, że nie są już stroną w sprawie o mobbing, gdyż podpisali wypowiedzenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
Następnie, po tym jak zostali zwolnieni i wrócili do Polski i dzwoniliśmy do Inspektora, powiedział, ze mobbing wchodzi w zakres jego czynności, lecz nie jesteśmy już stroną - z tytułu zwolnienia i nie będzie działał, gdyż "SAMI SIĘ ZWOLNILI!!!!! - Tak Inspektor napisał w raporcie , że PRACOWNICY ZŁOŻYLI WYMÓWIENIE - co jest błędem najwyższej rangi, gdyż odwraca istotę rzeczy, to on - pracodawca dał im wymówienie.
Inspektor, podczas kontroli, cały czas mówił im jaki pracodawca jest miły, że oni się znają i to wszystko nie jest możliwe i czy na pewno dobrze wszystko zrozumieli.
Słowem, jawna kpina, która nadaje się tylko już do mediów, ale najpierw do prawnika.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lustri1 napisał:
Następnie, po tym jak zostali zwolnieni i wrócili do Polski i dzwoniliśmy do Inspektora, powiedział, ze mobbing wchodzi w zakres jego czynności, lecz nie jesteśmy już stroną - z tytułu zwolnienia i nie będzie działał, gdyż "SAMI SIĘ ZWOLNILI!!!!! - Tak Inspektor napisał w raporcie , że PRACOWNICY ZŁOŻYLI WYMÓWIENIE - co jest błędem najwyższej rangi, gdyż odwraca istotę rzeczy, to on - pracodawca dał im wymówienie.
Inspektor, podczas kontroli, cały czas mówił im jaki pracodawca jest miły, że oni się znają i to wszystko nie jest możliwe i czy na pewno dobrze wszystko zrozumieli.
Słowem, jawna kpina, która nadaje się tylko już do mediów, ale najpierw do prawnika
.
WIESZ ...w Norge jest takie trafne powiedzenie ... Bla..bla...bla... czyli mówisz aby mówić i nic nowego nie wnosisz ...
Zwolnij trochę bo klawiaturę oplujesz...
Teraz to Ja się nie dziwię Temu Inspektorowi .... bo jeżeli Wasza rozmowa z Nim jest chociaż w 1/3 podobna do tego co tu Nam reprezentujesz , to i nie dziwota , że WAS Totalnie IGNORUJE... .

Przestań już wylewać żółć ...bo robi się powoli i ŚMIESZNIE...i zarazem ironicznie...
Czy Ty przypadkiem nie jesteś zwolenniczką Jareczka , On też wszędzie widzi tylko spisek i kolaborację ...
I tak właśnie jesteś Tutaj odbierana ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
Przedstawiam tu tylko fakty, tak samo wyglądała rozmowa z Inspektorem, w punktach przedłożono mu zastrzeżenia, oczekując na raport i pomoc.

(sprawę opisałam tu dokładnie z tego względu, że być może ktoś spotkał się z tego typu sytuacją i mógłby mi udzielić porad - taki był cel niniejszego posta).

Nastąpiło wypowiedzenie ale czekaliśmy na dalszy bieg wydarzeń.
Taki bieg nastąpił, jaki opisano tutaj.

Uważam, ze to wystarczające wyjaśnienie, którego niektórym osobom udzielam tu po praz pierwszy i ostatni.
Zapewne nastąpią kolejne zaczepki, jednakże będę zupełnie je ignorować.
Nie wypalam się w takiej formie i nie mam na to ani predyspozycji, ani ochoty, ani czasu.
Pozdrawiam, L.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(arturnor102)
Nowicjusz
Dajcie sobie spokój, gabriel to forumowy mieszacz, jedyne co dla was zrobi to was ośmieszy to jego główny cel, sam biedak nie może sobie tutaj poradzić to jak może pomóc innym, hehe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok