Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Komunikacja miejska-Praca - Norwegia

Czytali temat:
(728 niezalogowanych)
4 Posty
Wiking
Witam W maju jadę do pracy w Norwegi (budowlaniec) W Polsce pracuje jako kierowca w komunikacji miejskiej i dorabiam jako budowlaniec Moje pytanie Czy w Norwegi są etaty dla polaków kierowców w komunikacji? Jakie są szkolenia? Dzięki Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Mz12 napisał:... Czy w Norwegi są etaty dla polaków kierowców w komunikacji? Jakie są szkolenia?
Praca jest , jednak w większości przez pośredników typu adeko... co nie znaczy , iż samemu nie można jej tutaj na miejscu znaleźć...
Jednak , WARUNKIEM KONIECZNYM , JEST ZNAJOMOŚĆ ANGIELSKIEGO W MOWIE I NORWESKIEGO...
Co prawda niektóre firmy po zakwalifikowaniu się kierowcy do pracy wysyłają na kurs Norweskiego niemniej ten angielski jest wymagany...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Witam ponownie Na ten temat dostałem tylko jeden post Czy to jest nierealne? Dowiedziałem się że są zatrudnienia polaków do komunikacji miejskiej Ja najpierw jadę zarobić na naukę języka i na przetrwanie Mam kontakty do pracy w budowlance A tak najlepiej to specjalizuje się w wykonywaniu szaf wnękowych,pawlaczy,itp. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Mz12 napisał:
... Na ten temat dostałem tylko jeden post ...
To i tak dużo ...
JEDEN POST...
i zarazem bardzo kulturalny... pewnie wtedy byłem na prochach... lubi inkszych dopalaczach...

BO ...ILE MOŻNA O TYM SAMYM PISAĆ W KÓŁKO....

JA Budowlaniec , taki zwykły ROBOCIARZ FIZYCZNY tu w Norge , właśnie dzisiaj dostałem po WŁASNYM NOSIE ... z tej racji ,że nie znam na tyle Norweskiego by rozmawiać przez telefon ...
A przecież na budowie przy zbrojeniu lub szalunkach nikt nie rozmawia tylko Tyra jak głupi-/dotyczy polaczków/- lub pracuje spokojnie , by się nie spocić -/dotyczy Norwegów/.

A TY chcesz być kierowcą miejskiego autobusu W NORGE gdzie co Przystanek trzeba podać odpowiedni bilet i odpowiedzieć na pytanie zadane po Norwesku...

A w Swoim Poście nie podałeś nawet czy umiesz chociaż angielski ...
Mało tego nawet nie raczyłeś odpowiedzieć na Mój post...
I TY MASZ CZELNOŚĆ , MIEĆ JESZCZE JAKIEŚ TAM PRETENSJE... !? .
NIEMNIEJ pracuj sobie w tej budowlance spokojnie poznawaj realia dnia codziennego
I UCZ SIĘ ucz bo nauka to potęgi klucz...
Mnie się nie chciało uczyć Norweskiego , to teraz chlipię sobie w rękaw ... i czekam aż się ktoś zlituje i przyjmie Mnie , bez tego Norge Języka do wiązania zbrojenia...
ECH... co za pech...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Nie placz, Gabriel. Bedziesz w Oslo, przyjme cie na przyspieszony kurs. Po en kasse pils, nauczysz sie veldig fort!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Veileder napisał:...Nie placz, Gabriel. Bedziesz w Oslo, przyjme cie na przyspieszony kurs. Po en kasse pils, nauczysz sie veldig fort!...Byłem Już w Oslo od Tamtego Lipca do połowy Tego Lutego i raczej się na długo nie zanosi , bym tam zawitał .
Niemniej , Mój problem nie polega na samej nauce jako takiej , lecz na braku korzystania z tego języka na co dzień . Bo co daje parę prostych zwrotów zawodowych , użytych w pracy... NIC ! .
Z jednej strony , Firmy budowlane chcą pracowników Mówiących po Norwesku , a z drugiej strony na budowie prawie wcale się w tym języku nie mówi , tylko zwykłym slangiem budowlanym i błędne koło się zamyka ...
Tylko dwa razy spotkałem się z sytuacją ,że brygadzista norweski chciał rozmawiać trochę więcej niż o samej robocie... i naprawdę starał się jak tylko Mógł .
Ja aż tak nie mam jeszcze źle , bo wróciłem jak Syn Marnotrawny do Mojej Macierzystej Firmy i na dzień dobry , miło Sobie wymieniłem , parę zdań z ludźmi w firmie , jednak Oni mówią Nordland Dialektem i przecież pracowałem z Nimi nieprzerwanie TRZY I PÓŁ ROKU ...

O i taki własnie jest Mój problem .... nie mam z kim rozmawiać na bieżąco w tym języku ,a Mój mózg , jak nie ma nad Nim kontroli obcej Osoby , to Mnie osobiście olewa i znowu koło się zamyka .Niemniej dziękuję za chęci i może kiedyś z przymusu zasięgnę Twojej pomocy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:

....O i taki własnie jest Mój problem .... nie mam z kim rozmawiać na bieżąco ...

a to jest normalne u Polaków i dlatego w Polsce ludzie mają 8 milionów psów. no może za bardzo z nimi się nie pogada, ale przynajmniej słuchają i mają takie mądre oczy
www.pałacyk.pl
www.pustamisska.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Pardom że nie odpisałem Ja tu w tym syfie pracuje jako kierowca miejskiego od 18 lat,i takie mam zarobki że muszę dorabiać jako budowlaniec A najczęściej to wykonuje szafy wnękowe,pawlacze,półki(na wymiar) I to dlatego nie odpisuje,bo po prostu często wracam po 21 do domu,a o godz 4 trzeba wstawać Mam taką nadzieję że i norg załapie się do podobnej pracy(oczywiście nie jadę w ciemno) A za jakiś czas podejmę naukę języka i spróbuję zaczepić się do komunikacji Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok