Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
r/d (2254 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
po prostu Piołek nie odsyłaliście (wasza firma), informacji o np.dochodach firmy , ilości pracowników itd. za 2009 rok do Brønnøysundregistrene, i stąd została nałożona kara na waszą firmę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Piołek napisał:
...w dniu wczorajszym otrzymałem pismo z którego wynika że zalegam z podatkami za 2009 rok z tytułu prowadzenia działalności na terenie Norwegii...
To nie jest kwota należnego podatku ...//gdyby tak było , dostał byś pismo ze skattkontor...// .
Tylko jak napisano powyżej ...KARA ... za nie zgłoszenie zawieszenia działalności do Instytucji w której została zarejestrowana firma ...
Jak sobie wpiszesz w wyszukiwarce...
www.brreg.no
To pojawi się strona na której znajdują się dane firm działających w Norge...
Z kolei jak wpiszesz Tam Swoją nazwę firmy pod jaką byłeś zarejestrowany w Norge to pokażą się wszystkie dane na jej temat...i tyle ...
Kara jest administracyjna , zgodna z prawem Norweskim i nie ma zmiłuj się , trzeba zapłacić.
Natomiast możesz i powinieneś napisać prośbę o rozłożenie na raty zgodne z Twoimi obecnymi możliwościami zarobkowymi w Polsce....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Szafrański
(Piołek)
Wiking
Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc, dla mnie to jest jakaś paranoja, wiem doskonale że znajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności ale po pierwsze ja osobiście nie zostałem poinformowany o tym że takie informacje trzeba przekazywać, przyznam się szczerze że nawet nie wiedziałem że w takowej instytucji moja była firma została zarejestrowana, wszystkim zajmował się nasz norweski pracodawca płaciłem sumiennie 25% norweskiego vatu, nikt ale to nikt mi nie powiedział że muszę coś takiego zrobić, urząd zostawił to samemu sobie ale dopiero wtedy kiedy mógł nałożyć taką kare, nawet nie wspomnę o tym że ta kara przyszła zwykłym listem w dodatku źle zaadresowanym co by było w przypadku kiedy bym go nie dostał ??? a mam sąsiadów średniej reputacji którzy lubią robić różne rzeczy. Mam jeszcze jedną prośbę czy znacie może jakąś kancelarie prawną bądź też prawnika, z którą mógłbym porozmawiać po polsku i zajęła by się tą sprawą. Dla mnie to jest dramat jeśli chodzi o płacenie takich pieniędzy nawet w ratach, mieszkam w Polsce będę zarabiał wedle polskich stawek które jak wiem są tragiczne, JESZCZE RAZ WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIĘKUJE
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Vat nie ma tu nic do rzeczy.. zawsze placi go ostatnie ogniwo lancucha.. czyli Twoj klient, Ty tylko go odprowadzasz.. Wybacz, ale do tej pory chyba nie wiesz na jakiej zasadzie i w jakim charakterze pracowales.. Czy odprowadzales w Norwegii jakikolwiek podatek dochodowy?..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Niestety jest tak jak pisze gabriel.
Wyglada na to, ze zarejstrowales sie w Brennøysundregister jako firma (jednoosobowa?).
I jako firma masz obowiazek zlozyc co roku rozliczenie.
Jako, ze tego nie wykonales to dostales kare. I jak nie zaplacisz do 02.03.2011. to nalicza dodatkowa kare (i to pewnie niemala). A niestety ze Statens Innkrevingssentralen nie wygrasz. To sa biurokraci do kwadratu.

Jest duzo powodow dlaczego ty dostales a twoi koledzy nie. Moze koledzy nie byli zarejstrowani jako firma, moze byli twoimi pracownikami. Jezeli byli zarejstrowani jako firma - to moze wyslali roczne rozliczenie, albo sie wyrejstrowali. A moze jeszcze do nich przyjdzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak

Panie Piotrze , Jakubie

Prawnik nic tu nie poradzi...mało tego , skasuje Norweskie stawki , które zaczynają się od 600-Nok/t.
Zgodnie z informacją , jaka widnieje na Twojej karcie , to nadal tą działalność prowadzisz ...jako usługi związane z leśnictwem...
Ostatni wpis korekcyjny , jest zapisany z datą... 03-11-2010...
A żeby było i śmieszniej i dziwniej ....to TY ... NIE MASZ ŻADNEGO OFICJALNEGO DOCHODU , ANI ZA ROK 2008 ANI ZA 2009 ... Poza jedną jedyną koroną ...
Tym samym wynika iż pracowałeś na czarno...
Czyli byłeś walony w rogi aż miło...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Sethur napisał:
Czy odprowadzales w Norwegii jakikolwiek podatek dochodowy?..
Jego skattlista jest pusta...poza JEDNĄ KORONĄ PRZYCHODU...!!!...
SZOK...AMOK...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
gabriel napisał:
Sethur napisał:
Czy odprowadzales w Norwegii jakikolwiek podatek dochodowy?..
Jego skattlista jest pusta...poza JEDNĄ KORONĄ PRZYCHODU...!!!...
SZOK...AMOK...

Tjaa... faktisk..

@Piolek.. wyglada na to, ze problemy dopiero sie zaczna..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Szafrański
(Piołek)
Wiking
To zaczyna być sam nie wiem co napisać, firma była jedno osobowa a było nasz czterech i każdy z nas posiadał takową, w 2008 roku były wystawione trzy faktury na mojego pracodawce Skogkonsult A.S na sumę 10,276 koron oraz na 1149 euro dodatkowo na każdej fakturze jest doliczony vat norweski + 25% , który miał odprowadzać mój pracodawca, to był luty i marzec 2008 od kwietnia 2008 firma została zawieszona a my pracowaliśmy już jako zatrudnieni w wyżej wymienionej firmie. Rozumiem że nie chodzi o podatek tylko o kare ale powtarzam ja osobiście i fizycznie nie rejestrowałem firmy w Norwegii, i nie informowano mnie że mam taką informacje przekazywać i aktualizować a wychodzi na to że tak naprawdę nic nam nie powiedziano i wszyscy mieli nas ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A kontrakt jakis masz, ze byles zatrudniony od marca 2008? Odcinki jakes z wyplat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok