Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Proszę o pilną pomoc - Norwegia

Czytali temat:
r/d (2258 niezalogowanych)
7 Postów
Piotr Szafrański
(Piołek)
Wiking
Dzień dobry. Witam wszystkich serdecznie na forum i jednocześnie chciałbym prosić o pomoc w sprawie, której sam nie rozwiąże.
Spróbuję na szybko opisać mniej więcej o co chodzi. A więc w 2007 roku oraz na początku 2008 prowadziłem działalność gospodarczą w Polsce, natomiast usługi wykonywałem w Norwegii dla norweskiego pracodawcy. Podatek w Polsce to był ryczałt 8%, podatek norweski MVA 25% płacił mój pracodawca mam na to faktury. Ostatnia faktura dla norweskiej firmy była wystawiona w marcu 2008 roku i od 1 kwietnia 2008 roku działalność w Polsce mam zawieszoną. Od kwietnia 2008 roku zdecydowaliśmy ze znajomymi z którymi tam pracowałem o zatrudnieniu u norweskiego pracodawcy i zakończeniu pracy jako podwykonawcy. Było nas czterech i wszyscy na tych samych warunkach jeśli chodzi o firmę i nasze faktury, które wystawialiśmy w norwegi były takie same, różnice jakie były to może jakieś 500 koron na fakturze, pewnie trochę mieszam ale do czego zmierzam od 20.12.2008 roku przebywam już w Polsce i więcej do Norwegii nie wyjeżdżałem a w dniu wczorajszym otrzymałem pismo z którego wynika że zalegam z podatkami za 2009 rok z tytułu prowadzenia działalności na terenie Norwegii, tyle zdołałem z tego zrozumieć niestety nie znam języka norweskiego, najdziwniejsze jest to że tylko ja otrzymałem to pismo a suma jest jak na polskie zarobki astronomiczna 44, 720,00 koron termin płatności bardzo krótki i nie wiem co z tym zrobić i o co chodzi dlaczego tylko ja ? Przyznam się szczerze że ten sam problem mam z podatkiem na osobę indywidualną to jest jakiś koszmar, wszyscy moi koledzy z którymi pracowałem w norweskiej firmie dostali za 2008 rok zwrot podatku tylko ja mam dopłatę i to też nie małą choć wszyscy byliśmy zatrudnieni od zera na tych samych warunkach i z tymi samymi pensjami, pomału zaczyna mnie już to przerastać czuję się jakby mnie ktoś specjalnie chciał wykorzystać, staram się myśleć racjonalnie i jestem osobą w miarę inteligentną ale tego wszystkiego zrozumieć nie mogę. Tak więc PROSZĘ wszystkich serdecznie o pomoc, mam nadzieje że w miarę jasno to opisałem dodatkowo postaram się dodać zdjęcie tego dokumentu, który otrzymałem. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
z tego co tu jest napisane spółka była zarejestrowana w Brønnøysundregistrene-- nie było tam dostarczane nic na temat działalności waszej firmy w roku 2009, dlatego zostaliście obciążeni karą w wysokości 44720 nok -- musicie to zapłacić przynajmniej pan Szafranek ponieważ na niego wystawiona jest faktura, czas działa na waszą niekorzyść bo zostaną naliczane odsetki--- tak to jest z tymi firmami Polsko/Norweskimi --- teraz trzeba za to płacić --- a to nie dużo cieszcie się że tylko tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zaplacic.. bo odsetki beda kosmiczne(!).. A potem ustalic kto faktycznie byl kim, jaki, i za co podatek odprowadzal.. bo za bardzo chyba sam nie wiesz o czym piszesz Z Twojej opowiesci i tresci dokumentu wynika, ze pracowales w Norwegii jako podwykonawca (firma jednoosobowa), nie rozliczyles sie z fiskusem i dlatego masz problem..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
masz rację sethur -- ale jeszcze jedno pytanie??? czy firma została wyrejestrowana !!!! bo jak nie to działalność jakby trwa dalej , no i może przyjść dalej jakieś gów..o do płacenia za 2010 rok --- i dalej problem !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
masz rację sethur -- ale jeszcze jedno pytanie??? czy firma została wyrejestrowana !!!! bo jak nie to działalność jakby trwa dalej , no i może przyjść dalej jakieś gów..o do płacenia za 2010 rok --- i dalej problem !!!

Dokladnie

@Piolek.. moze chciales nas zapytac po prostu: Jak tego nie placic??..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no jedynym rozwiązaniem jakie tu widzę sethur to takie że musi zapytać tego szefa w Norwegii czy zapłaci za niego (chociaż obawiam się najgorszego), może nie zapłacić , ale w tedy zostaną naliczone odsetki , naprawdę pr//zeje//bana sytuacja --- według mnie musi to zapłacić!!-- teraz szukaj tego szefa w Norwegii , tylko gdzie ???, i czy w ogóle zechce rozmawiać ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
no jedynym rozwiązaniem jakie tu widzę sethur to takie że musi zapytać tego szefa w Norwegii czy zapłaci za niego (chociaż obawiam się najgorszego), może nie zapłacić , ale w tedy zostaną naliczone odsetki , naprawdę pr//zeje//bana sytuacja --- według mnie musi to zapłacić!!-- teraz szukaj tego szefa w Norwegii , tylko gdzie ???, i czy w ogóle zechce rozmawiać ...

Tak czy siak najpierw trzeba to zaplacic.. Rachunek jest imienny, wiec nie wiem, czego mialby tu dochodzic..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
byłem przed chwilą na stronie Brønnøysundregistrene, jest to instytucja założona w 1991 roku w Norwegii mająca na celu kontrolę wszystkich spółek i firm na terenie kraju!!, i z tego co wyczytałem mogą wrócić dane na temat firmy czy spółki 10 lat wstecz , także nic im nie umknie!!! także całkiem miło
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Szafrański
(Piołek)
Wiking
Brønnøysundregistrene ale co to jest do diabła ? to jest po prostu jakaś masakra, przyznam się szczerze że nic z tego nie rozumiem, przy moich aktualnych zarobkach a właściwie to zaczynam pracę dopiero od 1 marca to kwota jaką mam zapłacić to jest nie osiągalna, najgorsze jest to że zawsze uczciwie wszystko płaciłem w zamian dostaję taką nagrodę, w tym momencie jestem załamany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no musi sethur, ale wiesz może ten Norweg zechce jemu jakoś pomóc , mało prawdopodobne ale zapytać zawsze można...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok