Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Ubezpieczenie - Norwegia

Czytali temat:
(1094 niezalogowanych)
3 Posty
Kamil S.
(Kamilxx)
Wiking
Witam.
Mam kilka pytań na które może uzyskam odpowiedz.Mianowicie już wkrótce przyjeżdża do mnie żona z córką.Ja mam prace na stałe,żona rzecz jasna pracy będzie szukać lub nie zobaczymy.Jak jest z ubezpieczeniem?Czy mogę żone i córke ubezpieczyć w pracy?Czy to obejmuje również świadcznia lekarskie?Czy jeśli ja pracuje a żona nie należy się zasiłek rodzinny?Z góry dziękuje za odpowiedz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Kamilxx napisał:
Witam.
Mam kilka pytań na które może uzyskam odpowiedz.Mianowicie już wkrótce przyjeżdża do mnie żona z córką.Ja mam prace na stałe,żona rzecz jasna pracy będzie szukać lub nie zobaczymy.Jak jest z ubezpieczeniem?Czy mogę żone i córke ubezpieczyć w pracy?Czy to obejmuje również świadcznia lekarskie?Czy jeśli ja pracuje a żona nie należy się zasiłek rodzinny?Z góry dziękuje za odpowiedz.

Przeprowadzisz tzw. laczenie rodzin i zona, oraz dziecko automatycznie zostana wciagnieci do norweskiego systemu ubezpieczen. Na tej samej zasadzie, co TY. Zasilek rodzinny przysluguje juz w momencie podjecia pracy w Norwegii przez jedno z rodzicow. Czyli juz macie prawo do zasilku rodzinnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Kamil S.
(Kamilxx)
Wiking
Super.Dzięki.Napisz mi jeszcze jeśli możesz " łączenie rodzin" przeprowadza się w miejscu pracy czy urzędzie.Jeśli tym drugim to jakim?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Na krotka chwile rece mi opadly
Cisnie mi sie pytanie "jak dlugo jestes w Norwegii i czym sie interesujesz poza praca" ?

selfservice.udi.no/

Zacznij od tego. Rejestracja przez internet, a pozniej 3 ostanie odcinki wyplaty(moze chca rowniez kontrakt, nie wiem) plus rodzina i cala gromada stawic sie przed urzednikiem
Zapewne jeszcze akt slubu i akt urodzenia dziecka. Nie wiem dokladnie, bo "laczylam" syna ladnych kilka lat temu, a wtedy bylo inaczej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Kamilxx napisał:
Super.Dzięki.Napisz mi jeszcze jeśli możesz " łączenie rodzin" przeprowadza się w miejscu pracy czy urzędzie.Jeśli tym drugim to jakim?

no rodzina najlepiej to jak się łączy w swojej sypialni, ale niektórzy to mają różne pomysły na sposoby łączenia. w parkach, samochodach, a nawet toaletach samolotu. wszystko zależy od pomysłowości, odwagi i sprawności fizycznej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Taka nazwe urzedowa ma ma ten proces. Z czym sie to komus kojarzy(niektorym, to wylacznie z dupa ) , to jego problem, ale zawsze warto przybiec i "hauhauhau" wyszczekac, co by przypadkiem nie utracic pozycji forumowego przyglupa Ciezka, zmudna praca-siedziec za krzakiem, sledzic watki i wyskoczyc, by zaszczekac "hauhau"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
rejestrację Kamilxx rozpoczynasz na policji, bierzesz żonę, jak chcesz to dzieci też - tam dostaniesz papier do wypełnienia że przeprowadzasz łączenie rodzin-- po jakimś czasie przychodzi tzw. registreringbewis czyli potwierdzenie z policji że zarejestrowałeś swoją rodzinę w Norwegii (powinno przyjść pocztą na twój adres zamieszkania). Następnie ze wszystkimi papierami czyli z tym co dostałeś na policji plus twoje dokumenty tożsamości czyli paszporty , udajesz się z tym do sksttetaten gdzie wypełniasz formularz ,, melding flytting fra utlandet<< co znaczy zgłoszenie przyjazdu do Norwegii (zmiana miejsca pobytu) . w tym formularzu podajesz wszystkich członków rodziny, adres zamieszkania itd. .jak będziesz oddawał ten formularz napewno osoba przyjmująca zażąda od ciebie dokumentów z policji, paszportów , oraz twojego zezwolenia na pracę które już masz przecież . Później się czeka do miesiąca, i przychodzi papier z urzędu podatkowego pod twój adres z potwierdzeniem że , zamieszkujecie pod danym adresem oraz żona otrzyma także nr. personalny , a także dzieci jeśli ukończyły 18 rok życia otrzymaja nr.personalny. Co dalej-- żona i cała rodzina będzie ubezpieczona od ciebie, a także składki emerytalne też będą przechodzic na twoją żonę mimo tego nawet jakby nie pracowała ___ pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Myslicielu, bzdury wypisujesz Podobno znasz wysmienicie norweski, to wejdz na podana stronke i poczytaj(mozesz rowniez po angielsku ).

PS, a co jak dzieci nie ukonczyly 18 roku zycia, to pozostana bez numeru personalnego ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no i zapomniałem akt małżeństwa też będzie potrzebny na policji , oraz akty skrócone dzieci też moga być potrzebne . Także niech tam się o to któreś z was postara . NO to tyle myślę --jak coś to pisz na priv-- chętnie pomogę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
dzieci fiona66 są ubezpieczone od rodziców-- do póki nie zaczną pracować i odprowadzać podatku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok