Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1095 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nr. personalne dzieci nie maja tu żadnego znaczenia, jak tako są one, ale przecież nie mają żadnego udziału w życiu podatkowym itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
i tak wszystko idzie od rodziców fiona66, tak samo ja w Polsce , i nie ma sie co tutaj doszukiwać jakichkolwiek utrudnień z tej strony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
powiatowy myśliciel napisał:
dzieci fiona66 są ubezpieczone od rodziców-- do póki nie zaczną pracować i odprowadzać podatku

O co tobie chodzi ? Przybiegles, namieszales, ze za chwile autor watku zwatpi
Procedura opisana przez Ciebie nie egzytstuje juz , poprostu przeczytaj przepisy

A to, to juz porazka :
" a także dzieci jeśli ukończyły 18 rok życia otrzymaja nr.personalny."

Ja rozumiem, ze masz nieodparta potrzebe napisania czegokolwiek, aby napisac, ale dobrze by bylo, gdyby to nie szkodzilo komus
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
przepisy są takie same dla mnie jak dla każdego -ja tak zrobiłem i tak było w moim przypadku -- a czepiasz się fiona66 o szczegóły bardzo dziecinnie proste i nie mające znaczenia . od razu widać że nie masz własnej rodziny tutaj i nie wiesz nawet o co chodzi , bo tematu nie przerabiałaś realnie tylko z broszur UDI i skattetaten i wszystko -- dla mnie to temat zamknięty i nie będę się rozpisywał na więcej bo chyba wszystko wyjaśniłem - a jak gość zechce to napisze na priv . i w miarę możliwości pomogę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
przepisy są takie same dla mnie jak dla każdego -ja tak zrobiłem i tak było w moim przypadku -- a czepiasz się fiona66 o szczegóły bardzo dziecinnie proste i nie mające znaczenia . od razu widać że nie masz własnej rodziny tutaj i nie wiesz nawet o co chodzi , bo tematu nie przerabiałaś realnie tylko z broszur UDI i skattetaten i wszystko -- dla mnie to temat zamknięty i nie będę się rozpisywał na więcej bo chyba wszystko wyjaśniłem - a jak gość zechce to napisze na priv . i w miarę możliwości pomogę

Tiaa myslicielu mam pozyczona rodzine, a nie wlasna

To duza ulga, ze temat dla ciebie zamkniety Szkoda, ze musisz tyle zamieszania narobic, tylko po to, zeby zmeczyc klawiature.

PS,
z jednym sie zgodze, ze przepisy sa dla nas jednakowe, ale trzeba je znac, a nie wysylac ludzi, zeby biegali na policje, wypelniali jakies nieistniejace juz druki, tak jak sie to odbywalo wczesniej, przed zmiana porocedury laczenia rodzin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
dla mnie fiona66 możesz przeprowadzać łączenie rodzin nawet za pomocą telefonu komórkowego jeśli tak potrafisz -- pozdrawiam i powodzenia w załatwianiu formalności
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Fiona66 napisał:

Zapewne jeszcze akt slubu i akt urodzenia dziecka. Nie wiem dokladnie, bo "laczylam" syna ladnych kilka lat temu, a wtedy bylo inaczej

Skarbie jak czegoś nie wiesz dokładnie to nie doradzaj innym. Dopij to co jeszcze zostało na dnie, zrób ostatniego kęsa słoninki z cebulką i octem i do łóżeczka, a nie tu dokazywać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta102 napisał:
Fiona66 napisał:

Zapewne jeszcze akt slubu i akt urodzenia dziecka. Nie wiem dokladnie, bo "laczylam" syna ladnych kilka lat temu, a wtedy bylo inaczej

Skarbie jak czegoś nie wiesz dokładnie to nie doradzaj innym. Dopij to co jeszcze zostało na dnie, zrób ostatniego kęsa słoninki z cebulką i octem i do łóżeczka, a nie tu dokazywać

Przylecial jejmosc "hauhauhau" i poszczekal radosnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
nr. personalne dzieci nie maja tu żadnego znaczenia, jak tako są one, ale przecież nie mają żadnego udziału w życiu podatkowym itd.

Gawędziarnia jak zwykle pisze o pierdołach, najczęściej zarzucając innym pisanie głupot.
Najgorzej jak chłopina posłucha i będzie chciał załatwić łączenie rodzin tak jak myśliciel mu radzi,
ciśniesz wszystkim na forum że nie znają przepisów a udzielają rad.

www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immi.../Family-immigration/

wszystko jest tam opisane jak AKTUALNIE przebiega proces łączenia rodzin i jakie dokumenty trzeba mieć.

Ty chyba z Polski takie bzdury piszesz, bo numer personalny to nie tylko odpowiednik polskiego NIP-u ale i numeru PESEL i to że dziecko nie zarabia nie oznacza że mu taki numer nie potrzebny.

Osoby które nie ukończyły 18 lat też mogą pracować i wtedy będą oprowadzały podatek, więc twoja teoria o tym że do 18 roku życia numer personalny jest niepotrzebny jakoś nijak się ma do tego.

Kumpel w zeszłym roku ściągną tu żonę z dzieckiem dwuletnim i jakoś jemu też numer personalny wyrobili. Ostatnio rejestrował się na zasiłek (dagpenger) i żeby dostać dodatek na dziecko musiał podać jego numer personalny.
Myślicielu wyjaśnij mi jak w inny sposób NAV miałyby sprawdzić że ma dziecko i dodatek mu się należy? Może wspólną fotkę dołączy do wniosku na potwierdzenie?

Z drugiej strony jak ktoś chce tu ściągnąć rodzinę i nie potrafi poruszać się po systemie prawnym w tak niezbyt skomplikowanych sprawach to jak później cała ta rodzina będzie funkcjonować, lekarz, przedszkole, szkoła, skatt, NAV,???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Kamil S.
(Kamilxx)
Wiking
Bardzo wszystkim dziekuje za info.Poradze sobie.Poprostu nie planowalem zostac tu na stale,nie myslalem ze sciagne tu rodzine.Myslalem ze popracuje zarobie i wroce.Trafila sie jednak dobra praca,mamy tu mnostwo przyjaciol i wyszlo jak wyszlo.Nie interesowalem sie do tej pory takimi sprawami,zapytalem bo zanim gdziekolwiek zaczne cokolwiek zalatwiac dobrze jest miec wiedze na dany temat.Jeszcze raz dziekuje.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok