Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praktyki - staż - Norwegia

16 Postów
Isa Isildur
(Morgiana 78)
Wiking
Cześć
Mam pytanie. Staram sie o praktyki zawodowe w Norwegii( głównie by przełamać barierę w posługiwaniu się językiem norweskim) i czy może ktoś zna formułę oficjalnego listu (podania) jaki się stosuje w Norwegii??
W Polsce jest to sucha krótka formułka..typu.."...Zwracam się z prośbą o przyjęcie mnie na staż.."
A jak jest w Norwegii?? Czy ktoś sie spotkał z czymś podobnym. ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Oprócz podanie potrzebne będzie Ci CV po norwesku. Napisz standardowe podanie po polsku, a ja je przetłumaczę. Podeślij też swoje polskie CV, a ja na dokonam korekty pod kątem zasad panujących w Norwegii oraz przetłumaczę. Jeśli jesteś zainteresowana to zapraszam do kontaktu mailowego na adres: tlumacz@multinor.no
Zgłoś wpis
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
witam.nie wiem czy nie musisz robic tego przez Nav.wydaje mi sie moze byc ciezko tak po prostu isc na staz.ja jestem teraz na czyms w rodzaju stazu i zalatwialam to przez Nav.kolezanka chciala przychodzic za darmo jeden dzien do przedszkola ale sie nie dalo.chcieli jakichs papierow i wogole.oni chyba musza miec w dokumentach kim jestes,czy np nie jestes zatrudniona na czarno.
mozesz tez napisac åpen søknad, czyli podanie o prace w ciemno.
ale moze ktos wie cos wiecej
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Isa Isildur
(Morgiana 78)
Wiking
Załatwiam praktyki za pośrednictwem NAV ---z tym wyjątkiem że sama poszukuję pracodawcy . Czekałam 1,5 miesiąca na odzew z NAV (mieli mi sami praktyki znaleźć). Po upływie czasu cierpliwość moja sięgnęła zenitu i udałam się ponownie do NAV. Zadałam pytanie czy istnieje możliwość samemu znaleźć praktyki. Owszem można. Otrzymałam 2 dokumenty, które mam dostarczyć do firmy gdzie miałabym staż, oni mają je wypełnić i odesłać do NAV..
Więc szukam....
YZIA mam pytanie...Gdzie masz staż i jak to załatwiłaś??
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
No właśnie tak ma to wyglądać.
Szukasz sobie firmy gdzie chcesz odbywać praktyki, ustalasz z pracodawcą szczegóły, następnie jeśli firma zgodzi się przyjąć Ciebie na staż to wracasz do NAV z wypełnionymi dokumentami i dostajesz decyzję od NAV właśnie.
Wszystko finansuje NAV, Twój staż nic więc pracodawcę nie kosztuje.
Maksymalny okres jaki możesz wykorzystać to 6 miesięcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
moj staz moze byc do roku i kosztuje pracowadce polowe stawki.i nazywa sie lønnstilskud.czyli to co innego.
Morgiana napisze do Ciebie jutro bo teraz musze leciec
pozdrowionka
a co do Navu to trzeba miec duzo uporu.polecam chodzenie tam codziennie.ja we wrzesniu bylam co dziennie albo dzwonilam i ruszylo.masakra
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Morgiana 78 napisał:
Cześć
Mam pytanie. Staram sie o praktyki zawodowe w Norwegii( głównie by przełamać barierę w posługiwaniu się językiem norweskim) i czy może ktoś zna formułę oficjalnego listu (podania) jaki się stosuje w Norwegii??
W Polsce jest to sucha krótka formułka..typu.."...Zwracam się z prośbą o przyjęcie mnie na staż.."
A jak jest w Norwegii?? Czy ktoś sie spotkał z czymś podobnym. ??

Mysle, ze najlepiej pojsc samemu do tych zakladow. Trzeba wziasc z soba kilka kopi CV.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Hej,

ja również załatwiałam staż przez NAV, czekałam kilka miesięcy. Może być do roku u jednego pracodawcy, wynagrodzenie pokrywa NAV.
Oczywiście NaV załatwił wszystkie formalności z pracodawcą , ja jedynie dostarczyłam dwa dokumenty wypełnione przez pracodawcę.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
ja tez szukalam sama.na nav nie ma co liczyc.chociaz i tak mnie zaskoczyli i jak juz mialam cos na oku to oni znalezli mi cos innego.
troche chodzilam z papierami po roznych miejscach( podanie- søknad i Cv po norwesku) a potem wysylalam poczta.stwierdzilam ze maile niekoniecznie czytaja.a jak przyjdzie papier to moze ktos przeczyta zanim wyrzuci.dobrze jest dzwonic ale na to nie mialam odwagi.ktos tam sie w koncu odzewal.potem trzeba tego kogos przekonac zeby sie skontaktowal z navem. i to trwa w cholere.
nie wiem jak to jest a z tymi praktykami co nav placi calosc.ale pewnie podobnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Jak pisałam wcześniej, NAV wszystko załatwiał. Właściwie ja tylko podsunęłam pomysł na miejsce swojej praktyki i poprosiłam żeby tam zadzwonił i zapytał, czy mogę u nich być na stażu.

Oczywiście nachodziłam ich prawie raz w tygodniu, żeby coś wskórać No ale udało się.

życzę wytrwałości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Isa Isildur
(Morgiana 78)
Wiking
Siedzę od 2 dni i próbuję napisać søknad na praktyki. I nie wiem jak zacząć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj