Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Emilia Podlaska Przemyslaw Piskorz Michal Lech Ilona Walczyk titam Midi1 Anka Beng Weronika Derkowska Katarzyna Cichomir Magda Z Jacek Śliwka Kertoip1983 (13767 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
... Zaden legalny posrednik nie bedzie bral od Ciebie zadnych pieniedzy,stawka ktora dostaniesz jest Twoja stawka brutto od ktorej bedziesz odprowadzac podatek wedlug tabeli nr 7300(uwzgledniajacy 10% ulge)w pierwszych 2 latach pobytu.Srednio odprowadzisz okolo 26% podatku od tego co zarobisz....

I TO JEST TO...

Moim zdaniem na takie stanowiska pracy jak pielęgniarka czy też nauczyciel ...lepiej jednak jechać przez znane firmy pośredniczące...jak chociażby te nieszczęsne "adeko"...
A na tą i jej podobne firmy narzekają na forach jedynie nieudacznicyi tyle..
Znam bardzo dużo osób którzy pracowali za pośrednictwem tej firmy i teraz pracują na swoim tylko to trzeba chcieć myśleć i pilnować swoich interesów..
FIRMA ta daje pracodawcy gwarancję ,że pracownik jest przygotowany do pracy zgodnie z wymogami Norweskiego Kodeksu Pracy i ma odpowiednie uprawnienia.../ to są referencje/ które samemu tutaj jest trudno na samym początku uzyskać i też trzeba tyrać byle gdzie i za byle jaki grosz.

Ostatnio spotkałem panie pigułki które nie dały sobie rady z podopiecznymi ze względu na specyficzny dialekt miejscowy i gdyby były samopas to droga wiodła by tylko i wyłącznie do kraju bo latarnie u nas są już pozajmowane..
Natomiast One wróciły do Oslo i pracują dalej bo firma w nie zainwestowała i tak od razu ich nie wypuści ...i moim zdaniem to jest dobry system..

Moi koledzy z firmy budowlanej dostali atesty od adeko na prace przy ogniu otwartym mimo ,że mieli małe doświadczenie z palnikami gazowymi do zgrzewania papy ,ja miałem uprawnienia na palniki i przez dwa lata miałem kłopot taki papier wyrobić...
Dopiero teraz jak wyrobiłem sobie uprawnienia spawacza gazowego , EU to zatwierdzono mi te norweskie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Ja tez chyba bym radzil na poczatku skorzystac z posrednika ze wzgledu na wszystkie formalnosci jakie trzeba tutaj zalatwic,klopot z wynajmem mieszkania,itd. Firmy te mimo wszystko w jakims stopniu daja opieke na samym poczatku. Rozwiazanie umowy z adeco nie bedzie takie trudne jezeli znajdziesz sobie sama lepsza prace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
... Rozwiazanie umowy z adeco nie bedzie takie trudne jezeli znajdziesz sobie sama lepsza prace.
Do czasu trwania umowy a w przypadku nauczycieli i pielęgniarek to pewnie dwa lata..taką umowę jest jednak trochę trudno rozwiązać tak by nie stracić dobrych referencji...
Pamiętać trzeba że to jest normalna umowa o pracę z prawami i obowiązkami pracowniczymi ...
Zerwanie umowy nie jest mile widziane w Norwegii u nowego pracodawcy ..
Natomiast dotrwanie do końca umownego daje duże plusy u następnego pracodawcy .
Bo to oznacza ,że się jest słownym i godnym zaufania a u Norgów w większości to podstawa....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Fazi, o jakiej ty nmowisz uldze? Zeby miec te ulge, trzeba miec co odliczac. czy ty korzystałes z tej ulgi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Tabela 7300 uwzglednia 10% ulge dla obcokrajowcow zatrudnionych w norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ale ja pytałam czy korzystałes z tej ulgi? Tabele tabelami, ale ja na ten przykład płace 36 % i nie korzystam z ulg bo nie mam co odliczyc. A sama zainteresowana raczej tez nie bedzie miała.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Hilton ta tabela ma poprostu nizsze progi o 10 % od standartowej 7100. tak mialem ja i wszyscy znajomi ktorzy tu byli pierwsze dwa okresy podatkowe. tak po roboczemu 36 procent to jest srednia podatku na tych tabelach na samym poczatku tabel jest 0% podatku a na samym koncu prawie 50% z tym chyba sie zgodzisz? jaka masz tabele podatkowa teraz? 7100 czy 7300 a moze jeszcze inna bo wychowujesz samotnie dzieci? jezeli porownasz na necie te tabele zobaczysz jakie sa roznice.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeżeli ma się prawo do standardowego 10% odpisu podatkowego.
To w Selveangivelse za dany rok rozliczeniowy wpisuje się na drugiej stronie w pustych linijkach pod .

Beløp som ikke er forhåndsutfylt, føres her.

3.3.7.....10% standardfradrag.........25552 -jest to przykładowa 10%kwota z zarobku brutto. i tyle .

Dotyczy to dwóch pełnych okresów rozliczeniowych kalendarzowych..
Niemniej jak ktoś w danym roku rozpoczął pierwszą w Norge legalną pracę np.w październiku to może się załapać i na trzeci okres rozliczeniowy ja tak właśnie miałem .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
Dzięki wam za wszystkie informacje. Na razie te tabele to czarna magia ale teraz wiem czego się trzymać i czego szukać. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok