Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nauczyciel w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Emilia Podlaska Przemyslaw Piskorz Michal Lech Ilona Walczyk titam Midi1 Anka Beng Weronika Derkowska Katarzyna Cichomir Magda Z Jacek Śliwka Kertoip1983 (13955 niezalogowanych)
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
Mam pytanie. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat pracy nauczycielki w przedszkolu? Zarobki? Podatki? Mam propozycje takiej pracy ale nic nie wiem na temat wynagrodzeń. Będę wdzięczna za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
szpaczka3 napisał:
Mam pytanie. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat pracy nauczycielki w przedszkolu? Zarobki? Podatki? Mam propozycje takiej pracy ale nic nie wiem na temat wynagrodzeń. Będę wdzięczna za pomoc.
To troszke dziwne, ze zaproponowano ci prace i nie powiedziano za ile. Stawka zalezy od tego jakie bedziesz miala stanowisko pracy, czy nauczyciel przedszkola - wtedy wymagana jest autoryzacja norweska twojego dyplomu ukonczenia studiów pedagogicznych. Stawka brutto to 150nok/godzina. Jesli jako asystent nauczyciela, to stawka wynosi 115nok/godz. brutto, nie trzeba miec studiów. Mozesz zaczac pracowac juz w czasie kiedy bedziesz czekac na autoryzacje, proces trwa różne, około 2 miesięcy. Wtedy bedziesz miec płacone jak asystent, czyli 115koron. Podatek zalezy od twojego statusu, jesli jestes mezatką, lub panną to 36% - 1 klasa podatkowa. Samotne matki mają 2 klase.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
Dzięki za wiadomosci. Mam juz potwierdzenie kwalifikacji. Wiem tez że przez pierwsze 2 miesiące będe asystentką. Jeśli mogę jeszcze prosić o podanie przybliżonych kosztów utrzymania bede wdzieczna.
(wynajem jakiegoś lokum, wyzywienie) Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
wszystko zalezy od tego w jakim miescie bedziesz mieszkac i jakie masz wymagania dotyczace lokum i wyzywienia (tak, jak w kazdym innym kraju na swiecie); mozesz wynajac pokoj za 3-4000 w Oslo, a w innym miejscu tyle bedzie kosztowac malutkie samodzielne mieszkanko. Pozdrawiam i zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
Dzięki. Kazda informacja jest na wagę złota. Może ktos z was pracuje w przedszkolu? Mam informacje ogólne, ale najlepsze byłyby od kogoś kto tkwi w temacie i wie najlepiej jak to wygląda w praktyce. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Wszystko zależy czy tą pracę masz przez pośrednika typu adeko czy też załatwioną bezpośrednio w gminie /przedszkolu.
Całkiem inne realia...oraz ważna sprawa czy to jest duże miasto typu Oslo - Bergen - Stavanger...czy też mała mieścina a może na wsi...? .

Wszystko natomiast rozbija się o to czy będziesz tu miała samochód czy też będziesz zdana na osoby trzecie ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
hej mam do ciebie pytanko, w jaki posob maz potwierdzone kwalifikacje, w polsce mam ukonczona szkole - wczesnoszkolna- studia i tu bym poszukala w tym kierunku pracy, ale powiedziano mi abym poszla na poczatek na kurs norweskiego i go ukonczyla, a ty? ja miezkam obecnie w bergen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
pytanie do szpaczki3
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
Trzeba napisać pismo do MEN i załączyć potwierdzone notarialnie dokumenty: dyplom ukończenia uczelni. Czeka się podobno do 3 miesięcy ale ja dostalam juz po miesiącu. Zanim zaczne pracę (o ile ja dostanę) musze ukończyć kurs językowy. Jeżeli bedziesz szukać pracy skompletuj wszystkie twoje dokumenty odnosnie wyksztalcenia - przetłumaczone i potwierdzone notarialnie, mile widziane referencje jeśli pracowałaś wcześniej, wszystkie ukończone kursy itp. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Viola Ja
(szpaczka3)
Wiking
PYTANIE DO GABRIELA. Jaka różnica. Przypuszczam, że firma bierze jakiś haracz. Mapisz jęsli masz jakąs informacje na ten temat, bedę bardzo wdzięczna. Nie wiem jeszcze gdzie bedzie ta praca jestem na etapie negocjacji. Poradź mi coś. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok