Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kontantstøtte -pytanie - Norwegia

Czytali temat:
Magda Magdalena Mariusz M. Natalia xxx Karol Zmudziński Janusz W Meggie S w m Kasia S magda gruza Edeczek Fredeczek Kasia19881 Bejnarowicz Wtf ? Nietak Madziaxxx Kuba92no (2130 niezalogowanych)
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
czesc mamuski .mam pytanie jezeli podejme prace na 100procent czy nav automatycznie odbiera dodatek za przedszkole ?bylam w navie i pani powiedziala, jezeli wezme zarejestrowana dagmame to nav juz nie placi tych pieniedzy .a co w przypadku gdy mam prace na pelny etat a dzieckiem opiekuje sie ktos z rodziny ?
dzieki za jakies info w tym temacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
płaci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Samo podjęcie pracy nie powoduje odebrania tych pieniędzy. Przysługują na dziecko, które nie ma pełnego lub częściowego miejsca w przedszkolu, o dag mammie nie wiedziałam, myślałam że płacą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Bo płaca jak sie ma dagmamę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
dzieki za odp. a widzisz hilton u mnie pani powiedziala ,jezeli wezme dagmame to oni juz nie placa .sama bylam zdziwiona w sumie zawsze jak do niej trafiam to cos nie tak (na macierzynskie czekalam pol roku )wniosek skladany u pani ktora udzielila mi tej informacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
O ile mi wiadomo powinni płacić, bo te pieniądze są między innymi na pokrycie kosztów związanych z opiekunką. Ktoś mi nawet powiedział, że jeśli dagmamma pracuje legalnie i sporo kosztuje, a rodzice zarabiają niewiele, to można prosić NAV o dodatkowe dofinansowanie, ale teraz jestem już zdezorientowana i nie wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Kontantstøtte przysluguje rzdzicom, jezeli dziecko jezeli ono nie uczeszcza do przedszkola - jezeli jest w przedszkolu to k.sie zmniejsza odpowiednio do godzin pobytu w przedszkolu :

Kontantstøtte
Avtalt oppholdstid i barnehagen (timer pr uke) Beløp pr måned
0 3 303 kr. - bez przedszkola
1-8 2 642 kr. - od 1 do 8 godzin w przedszkolu
9-16 1982 kr. - od 9 do 16 g. w przedszkolu itd.
17-24 1 321 kr.
25-32 661 kr.
33 og mer 0 kr.

A co do dagmamy to musi byc na czarno - albo ktos z rodziny ( bo moga dojsc jezeli jest zarejesrtowana )

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Nie wiem czemu nr. telf. mi sie zrobil ???? - probowalam edytowac , ale nie pomaga

Tu macie adres z tymi info.:

www.nav.no/page?id=265

Sorry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
barbara67 możesz zacytowac ten przepis który mówi o dagmamie? Że jeżeli zatrudnimy dagmamę to dziecko nie otrzyma kontantstøtte? Ja nie mogę doczytac, mój norweski jest kulawy więc zacytuj mi ten fragment jeżeli to nie problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Nie ma w tym pismie mowy o dagmamie i na szczescie nitk tego przewaznie nie kontroluje , ale jezeli ktos uprzejmy doniesie do nav to moze miec konsekwencje - tak mysle - bo w kontant. chodzi o to, zeby rodzice poswiecali wiecej czasu ze swoimi dziecmi tzn. byli z nimi w domu, ALE te pieniadze z nav. nie sa adekwatne do tego co rodzic moze zarobic pracujac . Dlatego pomysl z k. to niewypal dla rzadu , ale trudno teraz cos z tym zrobic - jak cos sie dalo to teraz nieladnie zabierac - i tak to sie dalej kreci - rodzice pracuja i uzywaja tych pieniedzy na oplacanie kogos do pilnowania ich dzieci ( ja tez w tym czasi pracowalam - 80 % ( mialam jeden dzien wolny) , a w domu mialam babcie - tesciowa do pilnowania malego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok