Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozliczenie podatkowe - Norwegia

Czytali temat:
wiking norwegia Kasia K boj fra oszlo mathkaczy Kaczy Onty_Ja_Gabriel_3. (941 niezalogowanych)
3 Posty
mathkaczy Kaczy
(mathkaczy)
Wiking
Cześć
mam pytanko odnośnie rozliczenia podatkowego w Polsce jak to wygląda od strony prawnej.
W tym roku pracowałem 10mcy w Polsce i " 3 mce przepracuje w Norwegii (2 wypłaty w 2019)" nie przekroczę progu podatkowego więc rozliczę się standardowo z 10mcy zarobków w Polsce oraz na pit36 i załaczniku PIT/ZG. Żadnej dopłaty z tytułu "wyższych" zarobków z Norwegii nie będzie ?
Druga sprawa to nie mam żony ani dzieci w Polsce, w przypadku gdy pracowałbym cały rok w Norwegii i nie miał żadnego dochodu w Polsce nie musiałbym nawet pit rozliczyć ?
Jak się ma sprawa gdy chciałbym w przyszłym roku pracować na umowe zlecenie w polsce i umowe o pracę w norwegii. Próg w polsce wiadomo przeskoczy, mam rozumieć że umowa zlecenie bedzie wtedy opodatkowana na 32% zamiast standardowego podatku ? Czy też wpłynie to na zarobki norweskie i trzeba bedzie od nich wtedy podatek też dopłacić ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...co tu ściemniasz po raz drugi
...2 dni temu pisałeś tutaj na forum ,że się dopiero przeprowadzasz do Norwegii i przeczytałeś całe nyinorge i wiesz prawie wszystko
...i ten nick jakby znajomy ...taki niby polski a jakby hamerykański
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
mathkaczy Kaczy
(mathkaczy)
Wiking
Hej
sorki faktycznie źle to ująłem , poprawiłem posta

z tym wiesz wszystko ' to zawsze jest dobrze się zapytać i upewnić
kwestia jest taka że pracuję już w Norwegii ale były pracodawca chce zlecić mi od czasu do czasu zdalną robotę i chcę ustalić czy się nie wpakuje w jakieś g**** kosztem kilku zleceń
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok