Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wolne dni od pracy; płatne czy nie? jak to jest? - Norwegia

11 Postów

(bonacer)
Wiking
problem w tym, że mój pracodawca twierdzi, że nie zapłaci za dni przed i po Wielkanocy (czwartek, piątek i poniedziałek), ponieważ wziąłem sobie urlop jadąc na święta do Polski...
twierdzi także, że gdybym nie wziął w tym czasie urlopu to zostałyby zapłacone... uważam to bezsensowne, gdyż ci, którzy nie wzięli urlopu i także nie byli w pracy, zapłatę dostali, a ja nie...
może ktoś zna podstawę prawną takiego działania?
z góry dziękuje za info...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
W Norwegii za dni wolne pracodawcy nie płacą . Przez cały rok, z Twojej pensji , odciągają część pieniędzy , tak zwane Feriepenger .Te pieniądze są przeznaczone na wakacje .Twoi koledzy na pewno poodbierali swoje Feriepenger .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
po 1 jak dlugo pracujesz u tego pracodawcy? urlop platny to znaczy dni wolne za ktore nie odciagaja kasy z pensji nalezy sie po roku pracy.czyli kazdy dzien ktory biezesz wolny przed uplywem roku jest nie platny. feriepenge tez jest wyplacane po roku-wtedy nabywasz pelne prawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
Jest coś takiego, że jeżeli urlop był planowany i podanie o urlop zostało złożone minimum na dwa tygodnie przed to musisz dostać pieniądze za dni świąteczne, jeżeli urlop był nie planowany ale byłeś w pracy w ostatni dzień przed świętami w pracy jak i w pierwszy po świętach to też musisz dostać zapłatę. Chyba że nie spełniłeś tych warunków to wtedy nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Nie wiem czy dobrze rozumie kolegę banacera,ale pewnie mu chodzi o to że to dni są czerwonymi kartkami mój mąż nie pracował w te dni,a ma zapłacone...sory jak źle zrozumiałam kolegę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
z cyklu poczytaj mi mamo!(hihihi)www.arbeidstilsynet.no/binfil/download.php?tid=42461
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(bonacer)
Wiking
dziękuję bardzo za wszelkie informacje, które napłynęły na ten temat
jednak spieszę z wyjaśnieniami o co dokładnie mi chodzi; o tuż moim zamysłem było "zaoszczędzenie" moich dni urlopowych (jak to miało miało miejsce w naszym kochanym kraju, jeśli ktoś to jeszcze pamięta) a skoro w tym okresie zawierają się dni płatne ustawowo, to logicznym wydaje się, że chciałoby się skorzystać z takiej nazwijmy to "promocji"...
wiem, że przysługuje mi 5 tygodni urlopu w roku i w związku z tym próbowałem sobie odliczać te ustawowo wolne i płatne dni... to na tyle wyjaśnień;
dziękuję za ewentualne komentarze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
Ja jeszcze dodam - te ustawowo wolne dni sa platne,ale nie jesli rownoczesnie bierzesz urlop.Musisz zaznaczyc na karcie z godzinami pracy,ze akurat 17 maja czy 21 maja byl wolny ustawowo.A urlop wziac od 22
Za urlop dostajesz feriepenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Andrzej witz
(Spike)
Wiking
Za dni swiateczne ,ktore wypadaja w srodku tygodnia absolutnie sie nalezy ,w moim przypadku 7,5 godziny i to niezaleznie czy jestem tutaj czy w kraju.Ostatnio byl problem ze swietami wielkanocnymi,podczas ktorych bylismy w kraju,ale zwiazki okreslily swoje zdanie .Oczywiscie jezeli sie nie rozpisze urlopu na ten termin,inna sprawa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok