Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak odzyskać prawo jazdy. pilna pomoc - Norwegia

11 Postów
szynszyla
(szynszyla)
Wiking
Witam serdecznie.
Mam nadzieję,że jakaś dobra duszyczka mi pomoże.
W kwietniu br. straciłem PJ na 3 miesiące. Kara odbyta, mandat zapłacony. Niestety z powodu braku pracy byłem zmuszony szybko wrócić do Polski. Nie zdążyłem wyrobić norweskiego dokumentu, nie odzyskałem też polskiego(posiadam stały numer personalny). Czy jest możliwość odzyskania polskiego pj bez konieczności powrotu do Norwegii, np. listownie? Otrzymałem w Polsce dobrą ofertę pracy, niestety konieczny jest dokument PJ. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty

(Manitou)
Początkujący
szynszyla napisał:
Witam serdecznie.
Mam nadzieję,że jakaś dobra duszyczka mi pomoże.
W kwietniu br. straciłem PJ na 3 miesiące. Kara odbyta, mandat zapłacony. Niestety z powodu braku pracy byłem zmuszony szybko wrócić do Polski. Nie zdążyłem wyrobić norweskiego dokumentu, nie odzyskałem też polskiego(posiadam stały numer personalny). Czy jest możliwość odzyskania polskiego pj bez konieczności powrotu do Norwegii, np. listownie? Otrzymałem w Polsce dobrą ofertę pracy, niestety konieczny jest dokument PJ. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!
O ile naprawdę nie masz potrzeby przyjazdu do Norwegi, to najprostszym sposobem na odzyskanie prawka jest zebranie wszystkich norweskich dokumentów jakie posiadasz w tej sprawie, przetłumaczenie tych najważniejszych na j.polski i złożenie w miejscowym wydziale komunikacji.
Być może prawko już tam jest od jakiegoś czasu, w innym przypadku urząd wyda duplikat i to szybko jak dobrze umotywujesz swoja prośbę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
szynszyla
(szynszyla)
Wiking
dzięki wielkie za odpowiedź
Próbowałem kontaktować się z wydziałem komunikacji. Niestety olano mnie po całości... nikt nie wie jak to rozwiązać a duplikatu nie wydadzą bo moje prawko gdzieś tam jest. Wytłumaczyli mi jedynie że nie wydadzą duplikatu bo to podchodzi pod paragraf... może ktoś był w podobnej sytuacji i np. wysyłał jakieś pisma do norweskiego wydziału komunikacji? nie wiem zupełnie jak to ugryźć, a pieniążków nie mam żeby polecieć do norwegii i załatwić to na miejscu :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty

(Manitou)
Początkujący
szynszyla napisał:
dzięki wielkie za odpowiedź
Próbowałem kontaktować się z wydziałem komunikacji. Niestety olano mnie po całości... nikt nie wie jak to rozwiązać a duplikatu nie wydadzą bo moje prawko gdzieś tam jest. Wytłumaczyli mi jedynie że nie wydadzą duplikatu bo to podchodzi pod paragraf... może ktoś był w podobnej sytuacji i np. wysyłał jakieś pisma do norweskiego wydziału komunikacji? nie wiem zupełnie jak to ugryźć, a pieniążków nie mam żeby polecieć do norwegii i załatwić to na miejscu :/

Ty nie masz dzwonić, ponieważ każdy odbierający telefon powie co innego.
Ty masz zebrać norweskie dokumenty i wystosować pismo do polskiego wydziału komunikacji.
To właśnie miałem na myśli gdy pisałem poprzedni post, wtedy też dostaniesz konkretną pisemną odpowiedź z odnośnymi paragrafami, oraz pouczeniem co masz zrobić by znowu mieć swoje prawko.
Pamiętaj iż każdy przypadek jest inny i inaczej rozpatrywany, pomimo ogólnego podobieństwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
szynszyla
(szynszyla)
Wiking
dzięki, teraz wiem co miałeś na myśli. tyle tylko, że jakie to dokumenty muszą być? jedyne co mam to mandat który dostałem listem i dowód wpłaty za mandat. jak im wytłumaczyć ,że w Norwegii ,posiadając stały numer personalny jestem zobligowany do wyrpbienia norweskiego PJ w przypadku gdy je strace , np. za prędkość?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
szynszyla napisał:
dzięki, teraz wiem co miałeś na myśli. tyle tylko, że jakie to dokumenty muszą być? jedyne co mam to mandat który dostałem listem i dowód wpłaty za mandat. jak im wytłumaczyć ,że w Norwegii ,posiadając stały numer personalny jestem zobligowany do wyrpbienia norweskiego PJ w przypadku gdy je strace , np. za prędkość?

Dzwonisz do statens vegvesen podajesz swoj personnumer wyjasniasz sytuacje i prosisz o przeslanie prawka na Twoj adres w Pl. Jak sie nie uda to prosisz o wskazowki.Trzeba do zrodla dzwonic.Oni skontaktuja sie z policja,bo tam to prawko lezy.Jesli znasz nr sprawy,to bedzie szybciej.Z polskim urzedem nie zalatwiaj nic,bo to potrwa miesiacami.Juz lepiej powiedziec, ze zgubiles i wtedy wydadza Ci nowy blankiet. A wczesniej dostaniesz papierek,ze prawko masz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok