napisał:
Witam, pracuje na farmie od początku lipca. Przyjechałem na dwa miesiące, stawka na umowie to 120 koron, w skatte powiedziałem ze będę do końca sierpnia i zarobie około 40000 tyś. Ktoś może ma pojecie jak wyliczyć stawkę na rękę za godzine? Ile procent podatku będzie od 120 koron?
Dziś przyszło mi coś takiego (foto). Czy oznacz to ze od stawki godzinowej muszę odjąć 35% i tyle dostane na rękę?To jest podstawowy dokument, informujący o nadaniu tobie norweskiego numeru personalnego -D- oraz przypisaniu tzw. tabeli podatkowej.
W tym przypadku masz tabelę 7100 i to według niej będziesz rozliczany, o ile będziesz pracował jedynie u jednego pracodawcy.
Jeżeli podejmiesz pracę jeszcze u kogoś dodatkowo,
to wtedy następne zarobki będą rozliczane nie według tabeli 7100,
a właśnie według stawki 35%.
Pamiętaj również i o tym, że od danej wypłaty -wg.tej tabeli i tych 35%- są pobierane jedynie miesięczne ZALICZKI na poczet podatku.
W skład tej zaliczki, obligatoryjnie wchodzi również kwota obowiązkowego ubezpieczenia pracowniczego/zdrowotnego. ~8,2%.
Wyliczenie stawki netto jednej godziny brutto nic nie daje, poza samym oglądem, a może jedynie wprowadzać w błąd.
Masz tabelę 7100 jeżeli nie została dołączona skrótowa wersja, to musisz wejść na podaną stronę skatt i tam znaleźć jej pełną wersję.
Dopiero na podstawie tej tabeli można dokładnie obliczyć ile faktycznie zarobisz netto.
Jako przykład:
Wypracowałeś 180 godzin zwykłych x 120-nok/B=21600 nok/B.
Zaglądasz do tabeli 7100 i tam w pozycji 21600 jest podana kwota zaliczki w wysokości 5058 odejmujesz i pozostaje 16542 jeżeli to podzielisz przez 180 to stawka netto przy takim zarobku wyniesie ~91,93-nok/t.
Jednak jak zarobisz jeszcze więcej to netto dla godziny bedzie mniejsze,
natomiast jak zarobisz dużo mniej, to netto dla godziny będzie większe.
Dlatego też właśnie na początku napisałem iż stawka godzinowa netto jest mylna.
Tu masz uproszczoną stronę, gdzie można sobie obliczać zarobek,
nie tylko miesięczny z różnych tabel.
tabellkort.app.skatteetaten.no/#/?_k=5qvulk