Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Liceum - kilka pytań - Norwegia

Czytali temat:
Kuba Niewiarowski Jan Kowalski Joanna Kuchnicka mateusz911 Łukasz Ch Ania98 L FilipLiceum (599 niezalogowanych)
1 Post
FilipLiceum
(FilipLiceum)
Wiking
Hej!
Mam do Was kilka dość nietypowych pytań. Dotyczą one nauki w liceum. Mianowicie, od paru lat interesuję się Norwegią i ich ostatnio zacząłem uczyć się tamtejszego języka. Kończę obecnie 2 klasę gimnazjum i naprawdę poważnie zastanawiam się nad wyjazdem na własną rękę, na trzy lata do Oslo, na naukę w liceum. Z tego co czytałem, trzeba będzie załatwić pozwolenie na pobyt, ale nie wiem jakie są ceny mieszkań itp. Ktoś się orientuje, ile mogłoby to kosztować? Gdzieś zauważyłem, że można w szkole złożyć podanie o stypendium ale czy ktoś wie jak to zrobić? Jak dostać się szkoły tam? Czy trzeba się zameldować, aby uzyskać pozwolenie? I najważniejsze – czy nie będą robili mi problemu, że mieszkam tam sam? Czy jeżeli znam norweski BARDZO słabo to będę mógł się tam jakoś poduczyć w szkole?
Tusen takk!
Filip z Gdańska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jak masz za co zyc, to czemu nie. Bo chcac tu sie uczyc, to musisz wykazac sie srodkami do zycia. Wiec na stypendium to raczej nie licz.
A tu masz troche przepisow:
utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/studere_i_norge
www.udi.no/skal-soke/registreringsordnin...gere/?c=pol#link-881
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok