Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyjazd na dziko do Oslo, lub okolice. - Norwegia

4 Posty
Camille
(Camille)
Wiking
Cześć,

Ponieważ lubie mocne wrażenia, postanawiam w tym roku wybrać się samochodem z Wrocka do Oslo w celu pobycia tam przez okres wakacyjny . Jeśli chodzi o moje doświadczenia w mieszkaniu i pracy za granicą PL, to mieszkalem parę lat w Szkocji i parę lat w Holandii.

I teraz pytanie do Was, mieszkańcy Norwegii:

- jak wygląda kwestia pola namiotowego w Oslo i okolicach, jakie są koszty?
- jak jest ze znalezieniem legalnej pracy? Żeby mieć legalną pracę, trzeba mieć wyrobiony numer podatkowy. Czy wyrobię to bez meldunku, mieszkając na polu namiotowym?
- co z kontem w banku? Czy jak się znajdzie legalną pracę to trzeba mieć konto norweskie? Co potrzeba do zalozenia konta?
- czy sporo jest zwyklej pracy(magazyny, sprzątanie, catering, fabryki) przez agencje?

To chyba podstawowe jak na obecną chwilę pytania.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc...

Pozdrawiam,
Kamil
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
zero1
(zero1)
Wiking
Z tego co wyczytałem to w niektórych bankach założysz konto na D-nummer czyli numer tymczasowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Camille
(Camille)
Wiking
Dzięki, a jak z tymi papierami potrzebnymi do zatrudnienia, czy potrzebny jest meldunek do wyrobienia tego numeru podatkowego potrzebnego do zatrudnienia legalnego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
zero1
(zero1)
Wiking
Kolego tu masz wszystko napisane

www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...er-identyfikacyjny1/

Terraz dopiero będę jechał i się dowiem w praktyce jak co po kolei wygląda. Ja też tak trochę na dziko, ale liczę że będzie dobrze : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Camille
(Camille)
Wiking
Super, dziękuję, bardzo przydatne info...kiedy wyjezdzasz? Jedziesz do Oslo? Odezwij się jak będziesz już ogarniał ten D-numer i konto bo chciałbym się dowiedzieć jak to w praktyce wygląda...chyba, że chcesz wymienić się messengerem i tam napisać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
zero1
(zero1)
Wiking
Jadę w okolicę Oslo, może nawet do samego Oslo, ale bardziej myślałem o czymś mniejszym. Możesz pisać tu na priv. Pozdro i powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Camille
(Camille)
Wiking
Ok, wiadomość poszla na priv
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok