Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca inzynier - Norwegia

Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... piotr xxxxxxx marcin bedkowski Kasia K Ewa Adam Karol Juskowiak Dominika Wasylka Milena Mil Josephvol.2 smith high octane (548 niezalogowanych)
3 Posty

(patrycja6oo6)
Wiking
Witam,
jak wyglada sprawa zatrudnienia w Norwegii jako inzynier? Nie mam na mysli inzyniera z branzy olejowej, ale w innych dziedzinach np informatyka, budownictwo?

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
A dasz radę zanieść płytę gipsowa czy worek cementu na 4 piętro?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
W Norwegii nie ma innych branz niz olejowa. To nie Niemcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Laksy są jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
patrycja6oo6 napisał:
Witam,
jak wyglada sprawa zatrudnienia w Norwegii jako inzynier? Nie mam na mysli inzyniera z branzy olejowej, ale w innych dziedzinach np informatyka, budownictwo?

pozdrawiam

Nie wiem jak informatyka, w budownictwie znam kilku mlodszych kolegow, jednak wiekszosc zaczela 2008 lub 2009. 2 pracuje w firmach z pierwszej 5 natomiast trzeci w firmie 6-10.
www.bygg.no/100-storste

Droga podobna. W 2009 cos ok 375 tys, rok pozniej jak poznali jezyk ok 450 tys. Teraz znaja dobrze jezyk. Jeden jest innkjøper/kalkulatør a 2 cos jak asystenci anleggsledera, czasami maja samodzielne mniejsze budowy.
Kasa 660 tys. Problem w tym, ze te firmy juz nie chca inz. bez jezyka norweskiego. Szansa jaka byla w 2008-9 juz minela, choc chlopaki technicznie lub cad'owo zjadaja swoich norweskich odpowiednikow.

Jezyk to teraz podstawa w budowlance. Jeszcze kilka lat temu malo kto dukal nawet na budowie. Obecnie praktycznie kazda firma ma jakiegos bassa/formana co to zna jezyk w miare niezle i jest zdolny by przetlumaczyc reszcie ciemniakow kto, co i gdzie.
90% nadal zna Ja/nei i potrafi jedytnie kiwac lbem.

Jestes po polibudze i chcesz tu tyrac, to ucz sie norskiego. Kup sobie jakis slownik i jazda. Jak ogarniesz to aplikuj.
www.ordnett.no/butikk/engelskeordb%C3%B8...engelsktekniskordbok
www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/P...&catalogId=10051
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Widze, ze jeszcze nie czytales:
www.mojanorwegia.pl/praca-i-pieniadze/-n...ert-pracy-10985.html

Zwroc uwage, ze pisze najgorszy moment jeszcze nie nadszedł.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok