Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Paweł Drozd Krzyszt Kris anna.kacprowicz Panda xoxo (2207 niezalogowanych)
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
ciekawski napisał:

Jezeli årsavgift nie byl placony przez ostatnie lata to tez ty bedziesz musiala to zaplacic zanim wydadza ci nowy dowod rejestracyjny.
Przyjete jest ze jezeli kupujesz samochod przed 20 marca (w tym roku 22) to ty oplacasz årsavgift.
No ale to wszystko ustalisz z poprzednim wlascicielem.
sprawdz tylko czy ma naklejki na tablicy na rok 2010 (zolte)

No, tak wlasnie nie jest.. årsavgift oplaca ten, kto jest wlascicielem samochodu pierwszego stycznia danego roku, i ma w tym dniu na aucie tablice (dlatego np dealerzy wyrejestrowuja auta). Placisz jezeli jest to ujete w kontrakcie, ze placisz TY. Przeszukaj archiwum, byla debata na ten temat i na temat podwojnych faktur za årsavgift w zeszlym roku...
Fakt, zadluzenie ciazace na samochodzie sprawdzic trzeba samemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Sethur napisał:
ciekawski napisał:

Jezeli årsavgift nie byl placony przez ostatnie lata to tez ty bedziesz musiala to zaplacic zanim wydadza ci nowy dowod rejestracyjny.
Przyjete jest ze jezeli kupujesz samochod przed 20 marca (w tym roku 22) to ty oplacasz årsavgift.

No, tak wlasnie nie jest.. årsavgift oplaca ten, kto jest wlascicielem samochodu pierwszego stycznia danego roku, i ma w tym dniu na aucie tablice (dlatego np dealerzy wyrejestrowuja auta). Placisz jezeli jest to ujete w kontrakcie, ze placisz TY. Przeszukaj archiwum, byla debata na ten temat i na temat podwojnych faktur za årsavgift w zeszlym roku...

Teoretycznie masz racje tylko ze sprobuj sciagnac z poprzedniego wlasciciela pieniadze za niezaplacony årsavgift po tym jak juz mu zaplaciles za samochod.
A jezeli nie bedzie oplacony to przy najblizszej kontroli obetna ci tablice i nie beda sie ciebie pytali czyja jest wina ze oni nie otrzymali pieniedzy.
I dlatego jest to dos wazne zeby takie sprawy ustalic z poprzednim wlascicielem.
Akurat przepis dotyczacy årsavgift jest cholernie durny bo takie zadluzenia nie sa wysylane do inkasso tylko zabiera sie tablice rejestracyjne z samochodu nie sprawdzajac kto zawinil...
I dlatego jak pisalem wczesniej:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ciekawski napisał:
Sethur napisał:
ciekawski napisał:

Teoretycznie masz racje tylko ze sprobuj sciagnac z poprzedniego wlasciciela pieniadze za niezaplacony årsavgift po tym jak juz mu zaplaciles za samochod.
A jezeli nie bedzie oplacony to przy najblizszej kontroli obetna ci tablice i nie beda sie ciebie pytali czyja jest wina ze oni nie otrzymali pieniedzy.
I dlatego jest to dos wazne zeby takie sprawy ustalic z poprzednim wlascicielem.
Akurat przepis dotyczacy årsavgift jest cholernie durny bo takie zadluzenia nie sa wysylane do inkasso tylko zabiera sie tablice rejestracyjne z samochodu nie sprawdzajac kto zawinil...
I dlatego jak pisalem wczesniej:

Dwa odmienne zdania i obie strony maja racje to zalezy od tego jak zinterpretujesz przepisy bo teoretycznie sethur ma racje a praktycznie ciekawski pamietam jak było z poprzednim autem mimo ze kupiony w marcu to i tak trzeba było arsavgift placic
Tak tylko podjełam debate na temat tego przepisu bo dwojako mozna to interpretowac i myslałam ze moze jakies mądrzejsze głowy z lepsza znajomoscia przepisow i jezyka sie wypowiedza
dziekuje wam panowie

a apropo to wszystko jest ujete w kontrakcie do ktorego link podał ciekawski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Wiesz, zmieniam samochody dosc czesto, mam bezposrednia stycznosc z handlem autami i bylem w podobnej sytuacji. Ja zadzwonilem do poprzedniego wlasciciela i o dziwo on tez dostal fakture... zaplacil bez problemu. Prosciej wyslac email... bo masz wszystko na papierze. Nie ma mozliwosci innej interpretacji przepisow... årsavgift oplaca ten, kto jest wlascicielem zarejestrowanego samochodu pierwszego stycznia danego roku... to jest czarno na bialym... W razie problemu zawsze mozesz ten fakt zglosic w StatensVegvesen... i oni wykonaja telefon za Ciebie. A najlepiej zastrzec z gory w kontrakcie kto pokrywa jakie koszta... zreszta... kiedy drukujesz jakis bardziej skladny kontrakt online.. to jest to wyszczegolnione; jezeli nie do odkreslenia, to na drugiej stronie z informacjami ogolnymi. Tablice tracisz kiedy sam nie dopilnujesz swojego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
hmmm czyli jak kupuje auto 13 marca to kto płaci płaci podatek I skoro poprzedni własciciel to dlaczego myslmy dostali rachunek do zapłaty pomimo ze dopiero co go kupiliśmy ????
Podczas rejestracji pani w okienku powiedziała ze płaci ten kto jest właścicielem w momencie wystawienia giro czyli my tydzień później
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kami napisał:
hmmm czyli jak kupuje auto 13 marca to kto płaci płaci podatek I skoro poprzedni własciciel to dlaczego myslmy dostali rachunek do zapłaty pomimo ze dopiero co go kupiliśmy ????
Podczas rejestracji pani w okienku powiedziała ze płaci ten kto jest właścicielem w momencie wystawienia giro czyli my tydzień później

Kami, to zalezy od tego, co masz w kontrakcie i od kogo samochod kupilas. Jezeli nie jest jasno okreslone ze placisz Ty, a poprzedni wlasciciel mial tablice na aucie 1-ego stycznia, to placi on. Poprzedni wlasciciel tez zapewne ten rachunek dostal (I zapewne mysli, ze Ty go zaplacisz). Co do pan w okenkach.. dluga komiczna, ale zupelnie inna historia. Jak znajde chwile to znajde i przesle Ci ten paragraf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
sthur właśnie nie było opisane i wiedzę zaczerpnęliśmy od pani z okienka
A poprzedni właściciel był talibem
To było już z rok temu a teraz jestem mądrzejsza o nowa wiedzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kami napisał:

Panie z okienkach sa fantastyczne.... do picia kawy Przywyklismy juz chyba klimat norweskich urzedow przypomina klimat poczty polskiej lat 90-tych ...a moze nie przywyklismy? .. ale bagaznik sprawdziliscie przed zakupem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Sethur napisał:
kami napisał:

Panie z okienkach sa fantastyczne.... do picia kawy Przywyklismy juz chyba klimat norweskich urzedow przypomina klimat poczty polskiej lat 90-tych ...a moze nie przywyklismy? .. ale bagaznik sprawdziliscie przed zakupem?

yyyyyyy nie czaje dlaczego bagaznik ?????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Sethur napisał:
kami napisał:

Ciekawe spostrzezenie... tylko kto chodzi po "okienkach"?
Ja ostani raz zalatwialem cos osobiscie w jakims urzedzie czy banku chyba z 15 lat temu.
I za to kocham ten kraj....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok