Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Bron Palna krotka w Norwegii. - Norwegia

13 Posty
Adam Małysz
(hindus)
Wiking
Napisze co wiem na temat wyrabiania licencji na bron krotka w Norwegii.

1.Znajdujesz strzelnice w ktorej robisz kurs bezpieczenstwa (sikkerhetkurs) kosztuje okolo 1000nok
2. W ciagu 6 miesiecy musisz byc na strzelnicy 22 lub 24 razy(najtansza opcja bron kal22 i paczka naboi 30nok+30nok)
3. Po tym czasie w twojej czerwonej ksiazeczce ktora otrzymales na kursie bezpieczenstwa glowny boss ze strzelnicy wypisuje ci opinie, nastepnie z ta ksiazeczka, jedziesz na Policje (tam gdzie maja sekcje Våpen i skladasz podanie w ktorym podajesz model, kaliber i sklep w ktorym chcesz kupic bron, placisz 1000nok --- UWAGA jesli jestes w Norwegii krocej niz 5 lat musisz przedstawic zaswiadczenie o niekaralnosci z Polski.--- po uzyskaniu licencji masz 6miesiecy na zakup broni... podobno mozna to przedluzyc do roku
4. Sejf. Najlepiej kupiony w Norwegi posiadajacy certyfikat Godkjent. Musi byc przytwierdzony

Jesli gdzies powyzej sie pomylilem prosze mnie poprawic.

A teraz pytania.
SEJF - certyfikat Godkjent jest chyba czasowy, powiedzmy do 2017r co potem ? trzeba kupic nowy sejf, jak mozna to przedluzyc?
Czy w Norwegii amunicje mozna trzymac razem z bronia w tym samym sejfie. Sejf do jakiej sciany musi byc przytwierdzony, zwyklej czy nosnej? W jaki sposob bron ma byc przetrzymywana w sejfie? czy magazynek moze byc zaladowany i czy moze byc w broni czy poza nia.

Czy na kupno nowej lufy do posiadanego pistoletu potrzebuje pozwolenia od policji? czy moge ja kupi w Polsce. Jakie czesci od broni moge kupic w Polsce a jakie moge tylko w Norwegii?

Czy moge wyjechac z pistoletem z Norwegii. Gdy przejezdzam samochodem przez Szwecje to musze to gdzies zglaszac. Czy w Polsce musze to zglaszac? Jak mam w Norwegii transportowac bron?

Czy do Polski moge wjechac z pistoletem posiadajacym lufe umozliwiajaca montowanie tlumika? czy moge posiadac w polsce tlumik (nie przyczepiony do broni) bo zamontowany to wiem ze nie moge

To tyle pytan na dzisiaj.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
napisał:
Proszę, proszę jaki nam się temacik trafił, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ze wrzucajac takie wiadomości możesz pośrednio przyczynić się do tragedii! Nie daj Boże jakiś zdesperowany wariacina, albo zwykły czepek, lub też zazdrosny lovelas, zechce nam taiego Jasia odpierdolić, a nie wiadomo czy w amoku i calej familyi, to jak sie będziesz w tedy na forum tłumaczył, no jak , a już nie wspomne ile gęb bedzie musiało wziąć się do roboty, kiedy pustka i selfidziubki ogarnie ten zacny portalik.
Fstyć się Adasiu Fstyć!!!

Nie panikuj. Byle czepek to może noża czy siekiery użyć jak będzie chciał kogoś skrzywdzić. Bardziej ogarnięty desperat czy bandzior zdobędzie ostrą krótką. A średnio utalentowany chemik stworzy bombę w domu. Świat nie jest aż tak skomplikowany jak się niektórym wydaje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
hindus napisał:
A teraz pytania.
Pewnie na strzelnicy znają odpowiedz na twoje pytania, lub na większość z nich. Zawsze możesz też pójść na posterunek policji i tam się spytać .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
Elise napisał:
hindus napisał:
A teraz pytania.
Pewnie na strzelnicy znają odpowiedz na twoje pytania, lub na większość z nich. Zawsze możesz też pójść na posterunek policji i tam się spytać .

A to forum to po co ?
Może on wie, ale mu się iść nie chciało, to zapytał sobie tutaj ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Adam Małysz
(hindus)
Wiking
Widze ze jak na razie konkretnych odpowiedzi na pytania brak... nie chce mi sie robic gownoburzy na forum na temat broni, wiec prosze skupic sie na pytaniach...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Adam Małysz
(hindus)
Wiking
Tak sie sklada ze wydadza, wlasnie jestem w trakcie zdobywania reszty informacji. Jak tylko bede wiedziec wiecej, dam wam znac... pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
kup sejf z FG-Godkjent jest bezterminowy ponizej 150kg musi byc zamocowany na stale
Jfr. Våpenloven
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok