Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

potrącenie z wypłaty za mieszkanie przez pracodawce - Norwegia

4 Posty

(MateuszKasieczka)
Wiking
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy pracodawca ma prawo potrącić pieniądze z wypłaty za mieszkanie gdy nie była sporządzona umowa pisemna w tej kwestii oraz na umowie o pracę tez nie ma o tym mowy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
MateuszKasieczka napisał:
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy pracodawca ma prawo potrącić pieniądze z wypłaty za mieszkanie gdy nie była sporządzona umowa pisemna w tej kwestii oraz na umowie o pracę tez nie ma o tym mowy.

Czyzbys chcial mieszkac za darmo?

Nie masz umowy, to sie o nia upomnij. A jak dalej nie dostaniesz, to upomnij sie po raz drugi, trzeci i dziesiaty, az do skutku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
a potracil ci z kwoty brutto czy netto?
nie masz w umowie o prace zapisu ze zapewnia zakwaterowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(MateuszKasieczka)
Wiking
Nie mam takiego zapisu ale gdy się rejestrowałem w urzędzie podatkowym to wpisane było ze pracodawca pokrywa koszty przelotu i mieszkania od kwietnia nic nie potracal a gdy powiedziałem ze się zwalnia to chce pieniądze za mieszkanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy pracodawca ma prawo potrącić pieniądze z wypłaty za mieszkanie gdy nie była sporządzona umowa pisemna w tej kwestii
oraz na umowie o pracę tez nie ma o tym mowy.

Tak ma prawo do takiej czynności, do tego nie musi być sporządzana odrębna umowa.
Mało tego, ma również prawo i obowiązek do ściągania z twojej wypłaty netto, również i inne zobowiązania, które na tobie ewentualnie ciążą, a które nie regulujesz i jest taki urzędowy nakaz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
przesztan szkodzic Polakom Zlodzieju
znowu piepszysz dziadek wracaj do kotow
nie ma prawa nic potroncac bez pisemnej zgody pracownika lub wyroku sadowego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
Nie mam takiego zapisu ale gdy się rejestrowałem w urzędzie podatkowym to wpisane było ze pracodawca pokrywa koszty przelotu i mieszkania od kwietnia nic nie potracal a gdy powiedziałem ze się zwalnia to chce pieniądze za mieszkanie.
zlozyles wypowiedzenie na pismie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(MateuszKasieczka)
Wiking
Tez tak myślę bo z tego co się dowiadywalem musi być sporządzona osobna umowa jest tak nawet napisane w kodeksie pracy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(MateuszKasieczka)
Wiking
Jeszcze nie bo chce narazie załatwić to w inspekcji pracy czy lepiej teraz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Jeszcze nie bo chce narazie załatwić to w inspekcji pracy czy lepiej teraz?W inspekcji pracy nic nie zwojujesz, a jedynie dowiesz się to samo co napisałem wyżej.
Mało tego, właściciel firmy może ciebie jeszcze prawnie obciążyć kosztem zatrudnienia innego pracownika na twoje zastępstwo.
Wynika to z tego iż zapewnił tobie podróż i nocleg, tym samym zainwestował w ciebie.
Ty natomiast zrywasz umowę przed terminem jej zakończenia.
Dlatego masz ponieść wszystkie koszty.
To nie polska, gdzie jest wolna amerykanka.
Trzeba było myśleć, zanim wypowiedziałeś słowa o zwolnieniu z pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok