Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kobieta w ciąży, a zwolnienie z pracy. - Norwegia

5 Postów
Artur S
(artsta)
Wiking
Cześć,

Moja dziewczyna przyjeżdża do Norwegii co roku od 3 lat. Zawsze dostawała umowę na pół roku i tyle też pracowała. W tym roku dostała stały numer personalny, wynajęliśmy mieszkanie na dłuższy okres z zamiarem pozostania w Norwegii. Postaraliśmy się również o dziecko.

Było bardzo duże prawdopodobieństwo, że kontrakt zostanie przedłużony i moja dziewczyna zostanie w pracy również na zimę. Stało się niestety nieoczekiwane i firma straciła wiele kontraktów i zleceń. Rezultatem tego są zwolnienia wielu pracowników, również tych na stałych kontraktach.

Moja partnerka właśnie rozpoczyna 4 miesiąc ciąży. Jeśli zostanie zwolniona z pracy teraz nie będzie przysługiwać jej również macierzyński, do którego trzeba mieć przepracowane minimum 6 z 10 miesięcy przed rozwiązaniem.

Teraz moje pytania:

Czy w Norwegii można zwolnić ciężarną przed końcem jej umowy, która wygasa z końcem października ? Zwolnienia są wynikiem cięcia godzin pracownikom i pracy na sezon zimowy.

Czy istnieje ewentualny ratunek przed zwolnieniem ? Ewentualne chorobowe pozwoli jej utrzymać pracę do końca umowy? Czy będąc na zwolnieniu lekarskim może zostać zwolniona ?

Proszę o w miarę racjonalne odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Jeżeli pracowała, to sprawdź czy zarobiła 3G w ciagu ostatnich trzech lat, lub 1,5G w zeszłym roku. Jeśli tak, to dostanie zasiłek, a w 27 tyg ciazy zamieni na foreldrepenger. Aby dostac te pieniądze nie trzeba pracować, mozna tez być na zasiłku.
Niestety moze zostać zwolniona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Artur S
(artsta)
Wiking
Dzięki za odpowiedź !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj