Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

W końcu! Siostra w Oslo - Norwegia

3 Posty
Lukasz Toczko
(lukasztoczko1988)
Wiking
Witam mija siostra wybiera sie do mnie do Olso na kilka miesięcy do pracy w związku z tym czy moge jej załatwić wszystkie papiery tak zeby mogła pracować zaraz po przyjeździe? Pozdrawia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
Jeżeli masz dla niej kontrakt o prace, podrobisz za nia kilka popisów to tak. Jeżeli nie to siostra może wpadać do mnie na kawe przez ok 3 tyg zanim będzie mogła pracować. Z oslo autobus 251 No chyba że... pracodawca pójdzie jej na rękę Ale w razie wypadku, kontroli ma mały problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
lukasztoczko1988 napisał:
Witam mija siostra wybiera sie do mnie do Olso na kilka miesięcy do pracy w związku z tym czy moge jej załatwić wszystkie papiery tak zeby mogła pracować zaraz po przyjeździe? Pozdrawia

Jesli ma juz pewna prace, to zaraz po przyjezdzie moze ja rozpoczac. Formalnosci (rejestracja pobytu w UDI-jesli ma przekroczyc 3miesiace, karta podatkowa). Jesli praca jest legalna i pobyt ma przekraczac 3 miesiace, to juz moze zlozyc wniosek na stronie UDIi wybrac wolny termin wizyty na policji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

Stały Bywalec
Czy oby na pewno można zarejestrować pracownika bez numeru tymczasowego?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
nazwauzytkownikajuzistnie napisał:
Czy oby na pewno można zarejestrować pracownika bez numeru tymczasowego?
Tak można i to już od paru lat, dokładnie od tego roku w którym został zniesiony obowiązek otrzymania zgody na pracę, a pozostał jedynie obowiązek otrzymania zgody na pobyt dłuższy niż 3-miesiące lub powyżej 6-miesięcy w niektórych przypadkach.
Teraz można najpierw znaleźć pracę spisać umowę i rozpocząć tą pracę bez żadnych dodatkowych uwarunkowań, a następnie starać się o pozostałe dokumenty pobytowe w tym o numer personalny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

Stały Bywalec
A to wielkie sorry za wprowadzanie w błąd
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Lukasz Toczko
(lukasztoczko1988)
Wiking
Dziekuje ci za opowiedz. Ja mieszkam tu juz 5 lat. Co w zwiazku z tzw. Instytucja łączenia rodzin? Na jakiej zasadzie to działa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ciebie instytucja ta nie dotyczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

()
Wyjadacz
jasta102 napisał:
ciebie instytucja ta nie dotyczy
Dlaczego nie dotyczy?
A może on kocha "inaczej" niż w katolandzie.
Tu kazirodztwo jest karalne tylko do 24 roku,dla obojga partnerów i to też tylko symbolicznie.
Powyżej tego wieku, każdy może kochać jak mu się chce i z kim chce. Ważne, by było to bez widowni osób trzecich, a zwłaszcza niepełnoletniej młodzieży.
Może spróbować, przeprowadzić to łączenie, napisze w oświadczeniu iż kocha siostrę bezgranicznie i bez niej u swego boku, nie widzi dalszej perspektywy życia w Norwegi i gdzie indziej na Ziemi.
P.s.
Może akurat, zostanie pierwszym współczesnym azylantem sumienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie Andrzeju
on tu jeszcze nie ma pobytu stałego, a ona jest obywatelką EØS
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok