Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nieuznanie certyfikatu na wózek widłowy - Norwegia

2 Posty
t1 k
(minchky)
Wiking
Witam,
chciałem potwierdzić swoje uprawnienia na wózek widłowy. Kurs swój odbyłem w jednej z prywatnych firm szkoleniowych w Polsce (rok 2014). Dostałem certyfikat w języku polskim, angielskim i niemieckim. Firma szkoleniowa twierdzi, że prowadzi szkolenia zgodnie z wytycznymi UDT.

Słuchając rad na forum postąpiłem według nich. Napisałem maila z prośbą o uznanie go do Arbeidstylsynet. Po paru dniach dostałem odpowiedź odmowną. Urząd powołuje się na to, że może akredytować takie zaświadczenia tylko jeżeli są wydane przez Urząd Dozoru Technicznego bądź Instytut Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego.

Może mi ktoś poradzić czy jest wyjście z tej sytuacji? Znaczy, czy mogę potwierdzić moje polskie kwalifikacje w Norwegii.

Z góry dziękuje za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
musisz miec zdany egzamin panstwowy UDT, innaczej tego Ci nie zaakceptuja, wtedy dostaniesz papiery na T1-T4. Sam egzamin to bulka z maslem, robisz 8mke do przodu i tylu z paleta ale teorii troche tam trzeba sie poduczyc ale generalnie wszyscy zdaja

A co do firm polskich to tez kiedys sluchalem ich bajeczki ze takie papiery norwegia akceptuja co jest nieprawda, poprostu chca zebys zrobil kurs i mial przeswiadczenie ze to jest zgodne z norweskim prawem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak miałem tu robiony kurs na dźwigi to nam powiedzieli, że jak ktoś ma coś z innych krajów to niech daje, oni to wyślą gdzie trzeba i może, powtarzam "może" to zostanie uznane
no i tym sposobem mam uznane brytyjskie uprawnienia na wózki widłowe
powtórzę na koniec
jak im się zechce to uznają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
t1 k
(minchky)
Wiking
W tym ośrodku szkolenia też był egzamin teoretyczny i praktyczny. Trzeba się było nauczyć teorii i zdać plac. Czyli bez kwalifikacji z UDTu , nie ma szans?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
szanse ze gdzies sie dostaniesz do pracy bez papierow masz ale bez autoryzacji Arbeidstilsynet moze byc naprawde problem. Oni autoryzuja egzaminy UDT na wozki to 2WJ0 i z tego masz te T1/T4, jabys mial 1Wj0 to masz od T1-T.8.3 oraz c1/c2(ladowarka teleskopowa) oraz tego skalnego urzedu ale to sa juz maszyny budowlane....skad wiem...sam przez to przechodzilem

Musisz ten egzamin UDT przetlumaczyc na angielski/norweski i im to wyslac...bez tego nie ma szans

albo

idz tutaj na kurs
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok