Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
12 Posty
Rafał Dembi
(Dembi)
Wiking
imagine8 napisał:
A ja się obawiam, że to niestety Ty nie rozumiesz czegoś, a mianowicie powodów, dla których Polacy wciąż uciekają z naszego, pięknego kraju
I bez urazy, ale zarozumialców nie lubię,
Nie "rozśmieszyło mnie nic, ale ucieszyło....kumasz?

Uff. Jak się ciesze, że ktoś mnie wyręczył, ale jednak to jest norma, że Polak za granicą, który zarobi troszkę więcej na obczyźnie staje się największym <epitet> jakiego można sobie wyobrazić.

Przykre jest to, ale naprawdę ja zakładając ten temat jak i mam wrażenie, że chociażby kolega liczyliśmy na jakieś merytoryczne porady, a nie wstawki typu "mamy zmywarki" z podtekstem jak chcesz robić na zmywaku to do Angli, jak mniemam, Wy w Norwegii wylądowaliśmy z doskonałą znajomością języka 3 fakultetami oraz z polecenia. No cóż nie każdy miał tyle szczęścia w życiu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
Dembi napisał:
imagine8 napisał:
A ja się obawiam, że to niestety Ty nie rozumiesz czegoś, a mianowicie powodów, dla których Polacy wciąż uciekają z naszego, pięknego kraju
I bez urazy, ale zarozumialców nie lubię,
Nie "rozśmieszyło mnie nic, ale ucieszyło....kumasz?

Uff. Jak się ciesze, że ktoś mnie wyręczył, ale jednak to jest norma, że Polak za granicą, który zarobi troszkę więcej na obczyźnie staje się największym <epitet> jakiego można sobie wyobrazić.

Przykre jest to, ale naprawdę ja zakładając ten temat jak i mam wrażenie, że chociażby kolega liczyliśmy na jakieś merytoryczne porady, a nie wstawki typu "mamy zmywarki" z podtekstem jak chcesz robić na zmywaku to do Angli, jak mniemam, Wy w Norwegii wylądowaliśmy z doskonałą znajomością języka 3 fakultetami oraz z polecenia. No cóż nie każdy miał tyle szczęścia w życiu.

czytaj wybiorczo wypowiedzi, po co ta excytacja
wyluzuj i ucz sie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dokladnie tak koncza sie wszystkie watki w podobnych tematach - Polak Polakowi wrogiem

Kto wam nakazuje sluchac jakichkolwiek rad ? Macie swoj rozum (zakladam, ze tak ), macie swoj pomysl na swoje zycie ? W czym problem ? Nie wierzyc w te "bzdury" o kosztach utrzymania, prawie zerowej szansie znalezienia pracy (chyba, ze jest sie dobrym specjalista z bieglym angielskim) tylko pakowac manatki i heja Norge !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Rafał Dembi
(Dembi)
Wiking
Czasami nie da się przejść obok. Akurat Ty piszesz normalnie za co dziękuje, ale nie rozumiem osób, które w wątku udzielają się, żeby dowalić czy kogoś zniechęcić? Jeżeli jest to poparte dobrymi intencjami to oki, ale niech będę ku temu jakieś konkretne argumenty. Bo pisanie, że bez znajomości języka nie ma co jechać mogę zrozumieć, ale proszę o argument. Przecież masa ludzi jedzie przez różnego rodzaju agencje i nie wraca, a zostaje, więc możliwe to jest. Ja chętnie bym poznał takie agencje, które się tym zajmują i ludzi wysyłają, może ktoś z forum, akurat w ostatnim czasie w ten sposób wyjechał. Nie proszę nikogo żeby mi napisał pakuj się i przyjeżdżaj jest super fajnie zarabia się miliony za sam przyjazd, ale fajnie byłoby usłyszeć jak przeżyć najtaniej na początku, czyli gdzie szukać mieszkania, jakie branże w tej chwili są pod względem chociażby jeżyka najbardziej przyjazne, dla obcokrajowców, jaki region norwegii itd. Przecież od nikogo nie wymagam, żeby mi napisał przyjedź do nas będziemy Cię nocować i żywić dopóki nic nie znajdziesz.

Po prostu irytujące jest jak gość który napisał 8000 postów zachowuje się jak Pan i władca.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
Lindemans napisał:
Dokladnie tak koncza sie wszystkie watki w podobnych tematach - Polak Polakowi wrogiem

Kto wam nakazuje sluchac jakichkolwiek rad ? Macie swoj rozum (zakladam, ze tak ), macie swoj pomysl na swoje zycie ? W czym problem ? Nie wierzyc w te "bzdury" o kosztach utrzymania, prawie zerowej szansie znalezienia pracy (chyba, ze jest sie dobrym specjalista z bieglym angielskim) tylko pakowac manatki i heja Norge !

ja tez (epitet)zapraszam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Rafał Dembi
(Dembi)
Wiking
No dobrze popełniłem pewien błąd na początku zakładając, że w wątku będą uczestniczyć sami ludzie inteligentni - mój błąd, więc teraz go postaram się naprawić.

Czy osoby, które przebywają w tej chwili w Norwegii na stałe bądź pracują sezonowo mogą opowiedzieć jak zaczynały z jaką znajomością języka jechały i kiedy. W jaki sposób radziły sobie na początku z mieszkaniem, utrzymaniem kiedy pracy jeszcze nie było. Ile można w Norwegii zarobić (oczywiście jeśli jakimś cudem uda się tą pracę znaleźć) a ile z tego trzeba wydać na koszty utrzymania zakładając życie bez szaleństw tylko potrzebne rzeczy. Jakie branże w tej chwili są najbardziej przychylne, dla ludzi, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki i są wstanie porozumieć się w języku angielskim?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
Też zamierzamy jechać w ciemno
Aga.. wspomniałaś o depozycie.. jak to działa? Mamy odłożone pieniądze na wyjazd, ale nie bardzo chciałabym po wymianie na NOK wozić to wszystko cały czas przy sobie a konta w banku raczej nikt mi nie założy bez adresu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Jan Chmiel
(imagine8)
Wiking
"ja tez (epitet)zapraszam "

No to w lipcu pijemy piwo!
Tylko odłóż ten scyzoryk, gościu bo krzywdę sobie jeszcze zrobisz!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dembi napisał:
No dobrze popełniłem pewien błąd na początku zakładając, że w wątku będą uczestniczyć sami ludzie inteligentni - mój błąd, więc teraz go postaram się naprawić.

No zobacz, zobacz, jaki Ty blyskotliwy jestes

To ja Ci odwroce sytuacje i powiem, ze inteligentni ludzie potrafia sami, bez zakladania bzdurnych, kolejnych watkow na forum( na ktorym juz setki razy to wszystko bylo walkowane) pokierowac swoim zyciem. Pozostala reszta zaklada kolejny watek i jojczy na forum...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Jan Chmiel
(imagine8)
Wiking
katarzynajan napisał:
Też zamierzamy jechać w ciemno
Aga.. wspomniałaś o depozycie.. jak to działa? Mamy odłożone pieniądze na wyjazd, ale nie bardzo chciałabym po wymianie na NOK wozić to wszystko cały czas przy sobie a konta w banku raczej nikt mi nie założy bez adresu

Też nas to interesuje. I co z tym numerkiem personalnym, bo domyślam się, że to taki nasz PESEL....jak go zdobyć?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok