Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Co zrobić ze zwolnieniem lekarskim na permiteringu - Norwegia

Czytali temat:
Marcin B Jarek B Monikka1 szczygiel zbigniew Maciej Trzcinski lukki 41 (2095 niezalogowanych)
2 Posty
K W
(Cris1971)
Wiking
Witam serdecznie.

Próbowałem znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania przeszukując forum, niestety bez efektu. Dlatego pozwoliłem sobie założyć ten temat.
Pokrótce wyjaśnią moją sytuacje: przebywam na permitteringu tymczasowym od listopada 2013 (brak zleceń w firmie), w grudniu NAV naliczył i zaczął wypłacać mi dagpenger. Zasiłek został wstrzymany na czas mojego wyjazdu na święta (zgłoszonego wcześniej do NAV) i wznowiony w styczniu 2014 po powrocie (ze sporym miesięcznym opóźnieniem). Pod koniec stycznia otrzymałem z firmy przedłużenie permitteringu do końca marca 2014. Cała ta sytuacja, dziwne telefony z firmy oraz wybiórcze przydzielanie zleceń z pominięciem mojej osoby spowodowały u mnie problemy ze snem. W związku z tym udałem się do lekarza po jakieś tabletki nasenne. Ten, po dość długim "przesłuchaniu"
stwierdził u mnie stres, wystawił receptę i załadował wstępnie 2 tygodnie zwolnienia!
I tu pojawiają się pytania:
- co ja mam zrobić z tym zwolnieniem, zanieść do NAV i firmy?
- jaki wpływ na dagpenger będzie mieć to zwolnienie, zostanie wstrzymany?
- czy ewentualne sykepenger będzie wypłacane w tej samej kwocie co dagpenger?
- czy po zakończeniu okresu chorobowego dagpenger zostanie automatycznie przywrócony?

Proszę o pomoc osoby które miały styczność z taką sytuacją, z góry dziękuje i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Beda ci placic sykepenger za te dwa tygodnie w czasie dagpenger... w ten sposob twoj totalny czas mozliwosci otrzymywania zasilku nieroba zostanie wydluzony o 2 tygodnie jesli firma cie nieprzywroci do pracy.

Sykepenger wyplaca w tej samej wysokosci w jakiej masz dagpenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
K W
(Cris1971)
Wiking
Wiesz Imperator, bycie nierobem za 12 tys. miesięcznie jest mało zabawne, a na samą myśl o przedłużaniu tego czasu dostaje niestrawności. Ale serdecznie dziękuje za odpowiedź.
Pozostaje jeszcze ostatnie pytanie:
- czy po zakończeniu sykmeldingu dagpenger jest przywracane automatycznie czy też trzeba od nowa przechodzić wszystkie procedury związane z jego przyznaniem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Automatycznie. Po krotkich okresach chorobowego nie trzeba niczego wznawiac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok