Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
Gabriel napisał:
bigqazio napisał:
... tylko konkretnie jak i gdzie to załatwić, skąd pobrać i dokąd złożyć formularz
Konkretnie ...
Powiadasz ...
K O N K R E T N I E ... !!! .
---
ależ proszę BARDZO ... !

Proszę zgłosić , swój problem NA PIŚMIE do NAV ... !

Fakt!
Tylko po co,takie np: bigazzio,ma sie wysilac i marnowac swoj cenny,czas na bezrobociu.skoro zaraz sie znajdzie,kolejny nawiedzony pomagacz,ktory 'pomoze' stworzyc - kaleke zyciowa!

Teraz pewnie to: biggazio,smieje sie z tego nadgorliwca axela i ma - racje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
a mam jeszcze pytanie odnosnie formularza E302 o członkach rodziny bezrobotnego- kto taki formularz wypłenia i na czyje zlecenie?, bo po przeanalizowaniu swojego dagpenger chyba nie wypłacaja mi 17 koron na dziecko co we wniosku o dagpenger uwzględniłem ale nie załaczyłem formularza E302 tylko dałem unijne akty urodzenia dzieci i małzeństwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
z g
(zzg)
Wiking
"Można przenieść dagpenger na maksymalnie 3 miesiące, przed złożeniem wniosku trzeba otrzymywać dagpenger minimum 4 tygodnie, nie można wymeldować się z Norwegii. "

a czy te minimum 4 tygodnie to mogą być te same tygodnie co wyznaczamy przed datą wyjazdu?? czyli tracę pracę i chcę za 4 tygodnie wyjeżdżać do polski składam wniosek o wyjazd za 4 tygodnie, a przez te 4 tygodnie pobieram dagpenger...
czy jednak nie tak kolorowo: dostaje dagpenger a dopiero po 4 tygodniach mogę złożyć wniosek o przeniesienie zasiłku do polski na za 4 tygodnie. czyli łącznei po 8 tygodniach...?

czyli konkretne pytanie brzmi: kiedy najwcześniej po ukończeniu kontraktu mogę złożyc wniosek o przeniesienie zasiłku, jeśłi wniosek o dagpenger złożyłam od razu po ukończeniu stosunku pracy.??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Łukasz Załęcki
(malylaki)
Wiking
Aby przenieść Dagpenger do Polski na 3msc. Musisz poprosić w Nav formularz PD U2. oczywiście powiedzą że nie wiedzą o czym mówisz... wtedy powiedz ze chcesz rozmawiać z kimś kto WIE!!! CO!! TO!! JEST!!! a taki formularz jest. Podajesz im nr. Personalny i drukują ci go od ręki,to zaledwie 2kartki A4. Bardo proste w uzupełnieniu Imie Nazwisko Nr. Personalny Adres i od kiedy do kiedy. pieniądze przesyłane bedą na twoje Norweskie konto jak do tej pory. musisz się zarejestrować w polsce w urzedzie pracy i tyle. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Piotrek Jaworowski
(Peter30)
Wiking
Przeniesienie bezrobotnego na okres do 3 miesiecy do innego kraju z EU jest jak najbardziej możliwe. Idziesz do navu, składasz odpowiedni wniosek na formularzu (nie pamietam w tym momencie jaki nr,ale jest tu takich info tone), i czekasz na decyzje.Tak,decyzje ,bop każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. To że przepisy prawne regulują takie a nie inne mozliwosci, nie oznacza że wszyscy z urzędu takowe maja.
Radziłbym sie też dobrze zastanowić, czy takowy zasiłek faktycznie przenosić np do PL.
W PL bedziesz zarejestrowany jako bezrobotny, który automatycznie jest tez osobą poszukującą pracy.
Zasiłek wypłacany jest przez państwo w którym go aktualnie pobierasz - w tym przypadku domniemam ze bedzie to Polska, a wysokośc danego zasiłku jest obliczana wg Twoich dochodów z Państwa w którym te dochody osiągałeś - w tym przypadku Norwegia.
Krótko rzecz ujmując, wskaż mi taki urząd pracy, który wypłaci Ci 5000 - 10000 PLN za to ze jesteś bezrobotny,i nie osiągasz dochodów w PL.
Przecież tych urzędasów szlak trafia, jak mają Ci wypłacić głupie 500 PLN zasiłku,wiec niech nikt nie liczy ze z uśmiechem na twarzy wypłacą kilka tyś,szczególnie że dochód na podstawie którego dany zasiłek jest wyliczony nie był uzyskany w Polsce.
W realu sprawa wygląda tak, że zaraz po złożeniu przez danego delikwenta takowego wniosku w polskim urzędzie pracy, dziwnym trafem szybko znajduje sie dla takiej osoby prace, obojętnie jaką byle by była- staż, pół etatu czy inne badziewie.Równanie jest proste - jest praca,nie ma zasiłku.
Oczywiście masz prawo odrzucić daną oferte, ale po bodajże trzech takich zabiegach tracisz prawo do zasiłku.
To nie są historie wysłane z palca. Znam osobiście takie przypadki,wiec nie radze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Peter30 napisał:
"Krótko rzecz ujmując, wskaż mi taki urząd pracy, który wypłaci Ci 5000 - 10000 PLN za to ze jesteś bezrobotny,i nie osiągasz dochodów w PL."

W 2010 roku przebywałem w Polsce na takim właśnie przeniesionym,trzymiesięcznym zasiłku i mogę Ci wskazać taki Urząd Pracy. Był to przede wszystkim Powiatowy,ale także Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi A że we wcześniejszych latach,bywałem w nim(Powiatowym) obligatoryjnie,że tak powiem,to miałem okazję się przekonać jaka jest różnica w traktowaniu takiego petenta.No i powiem Ci,że byłem bardzo,ale to bardzo zadowolony Nie wiem jak jest teraz,ale wtedy czułem się potraktowany jak..."panisko" Ale nie od razu! Odpowiedź na PIERWSZE pytanie pani urzędniczki była chyba decydująca...może też i szczęście miałem - nie ważne.Powiedziałem szczerze,że w zasadzie to tak naprawdę nie poszukuję pracy Jeszcze pamiętam że zostałem zapytany,o moje oczekiwania płacowe.Podałem kwotę chyba 5tysi pln i na tym moja wizyta się zakończyła.Termin następnej-za miesiąc.Kasa,po potrąceniu podatku,tu w Norwegii, -"czyściutka"- wpływała na konto w POLSCE przeliczone po cirka "dzisiejszym" kursie. Było tego prawie 8 koła pln,wypłacane w pierwszym tygodniu miesiąca.Także w moim przypadku, Panie z UP były bardzo uprzejme i bardzo kompetentne...ale minęło prawie 5 lat i podobno sporo się w Kraju zmieniło,więc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(Crow)
Nowicjusz
Ach .....co za radosc, co za wspanialosc. "Panisko" na trzy miesiace. Bezrobotne ale "panisko" A potem, zdziwiony tym ze go w N nie lubia, zaklada im partyzantke i marudzi i marudzi. Smutne to
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Nie będę komentował Twoich "plwocin"...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Wszystkie informacje na temat zasiłku dla bezrobotnych z Norwegii znajdzie Pan tutaj: www.mojanorwegia.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/
Zgłoś wpis
32 Posty
an ba
(anba)
Nowicjusz
Nie będę komentował Twoich "plwocin"...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok