Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

permitering a dagpenger - Norwegia

34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
witam, mam umowę na tzw. vikariat bez gwarancji zatrudnienia i pensji, pracodawca nie ma dla mnie pracy, najwyraźniej chce mnie zabić głodem albo zmusić żebym się sam zwolnił, postanowiłem więc wziąść od niego dokumenty na permiterring i niezwłocznie sie zarejestrować ale mam pytania:
1. czy zgodnie z nowymi przepisami jeżeli pracodawca da mi prace na 15 godzin w tygodniu to wtedy NAV dopłaci mi tylko 3,75godziny czyli dokładnie do połowy tygodniowego czasu pracy czy więcej, jesli tak rozumiem że jak pracodawca zagwarantuje mi 20 godzin pracy w danym tygodniu to z NAV nic mi sie nie nalezy?
2. Permiterowanym mozna być maksymalnie 26tygodni, czy to sie tyczy danego roku czy miedzy permiteringami musi być jakaś przerwa?
3. Czy bedąc na permiteringu jakis czas badź cały okres mozna sie później od razu zarejestrować na dag penger i czy permitering wtedy skraca dag penger?
4. Pracodawca musi zwolnić aby dostać dag penger (np. roczny) ale jak nie chce cie zwolnić tylko czeka na ciebie to jest jakaś mozliwość aby sie zwolnić samemu i nie czekać 8 tygodni na zasiłek, ewentualnie jak sie sam zwolnie to czy te 8 tygodni oczekiwania na zasiłek mogę spędzić w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam,

Jeśli potrzebujecie pomocy w tłumaczeniach z polskiego na norweski i odwrotnie, to zapraszam!

Zajmuję sie różnego typu tłumaczeniami. Wykonuję także tłumaczenie i korektę CV by dostosować je do wymagań norweskiego rynku pracy.

Podaje mój kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
bigqazio napisał:
witam, mam umowę na tzw. vikariat bez gwarancji zatrudnienia i pensji, pracodawca nie ma dla mnie pracy, najwyraźniej chce mnie zabić głodem albo zmusić żebym się sam zwolnił, postanowiłem więc wziąść od niego dokumenty na permiterring i niezwłocznie sie zarejestrować
ty nie jestes zatrudniony w wypozyczalni ludzi, tylko zgloszony i zarejestrowani w systemie w wypozyczalni pracownikow.... jak bedzie dla ciebie praca to albo przyjmujesz oferte albo nie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
jak jestes pracownikiem agencji i pracodawca nie ma dla Ciebie pracy to idziesz na zasiłek jezeli w tamtym roku podatkowym zarobiłes 128 tys kr brutto, nie mylić z permiteringiem gdyz to pracodawca musi Cie na takie cos wysłać a nie sam sobie bedziesz to załatwiał. Jezeli nie zrobiłęs 128 tys kr brutto w tamtym roku podatkowym czyli 2013 to nic nie dostaniesz.

Zle rozumujesz, papiery składasz na dagpenger a nie permitering
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
tak, jestem zatrudniony w agencji pracy czy wypożyczalni jak kto woli ale nie wydaje mi się żebym źle rozumował, na permitering wysyła pracodawca i może być on przerwany w każdej chwili gdy znajdzie on dla mnie pracę a później jak jej znowu brak wracam do NAV -po to wypełnia sie karty meldunkowe żeby NAV wiedział ile przepracowałem godzin w tygodniu, a dag penger to jest chyba normalny zasiłek dla bezrobotnych jak w Polsce tj. cały czas jesteś bezrobotny i dostajesz wtedy zasiłek przez rok lub 2 lata chyba że podejmiesz nową pracę z nową umową?!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
tak tylko Twoj pracodawca nie bedzie sie kłopotał tym żeby Cie wysłac na permitering gdyż jak znajdzie dla Ciebie jakies zajecie np. na 2 dni to juz bedzie musiałCie cofac z permiteringu. Jak sam chcesz zadbac o płynnosc swoich finansów jezeli w tamtym roku zrobiłes te 128 tys to składasz papiery na dagpenger czyli zasiłek, pozatym tak jak Yatasek napisał Ty nie jestes zatrudniony dla nich tylko uzyczają Ciebie, albo przyjmujesz zlecenie albo nie. Bo jakbys był zatrudniony to oni musieli by Ci dawac ciagła prace a nie jak im sie podoba bo tak agencje działają. Jak bedziesz w Nav to jedna aplikacje ty wypełniasz a druga Twoj pracodawca czyli jakis bemanning w którym pracujesz, dodajesz do tego swoja umowe bez gwarantowanej pracy i płacy. Nie czekasz 2 miesiecy bo to agencja nie ma pracy dla Ciebie a nie że sie zwalniasz...mi sie zdaje że Ty kompletnie nie rozumiesz o co pytasz. Idz do Navu, panie w okienku wszystko Ci wytłumacza, powiedza ile mozesz pracować na tym zasiłku. Pozatym jak zadzwoni do Ciebie twoj "boss" to jak juz dostaniesz zasiłek to bedzie Tobie sie tylko opłacac tylko praca na dłuzej, po prostu nie bedziesz przyjmował zlecen na krótszy czas bo bedzie Ci kollidowało zasiłkiem albo bedziesz robił tyle ile mozna żeby zachowac zasiłek..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
no to faktycznie czegoś nie rozumiem, zarobiłem w tamtym roku ponad 128tys, przecież z ta agencja mam kontrakt i okres wypowiedzenia tego kontraktu i wiem że jak pójdę do NAV złożyć podanie o zasiłek bez odpowiedniego dokumentu (permiterowania) od agencji to nie przyjmą mi tego podania. To wiec wytłumaczcie mi łopatologicznie co powinienem zrobić...
Mam sie zarejestrować (swoje CV) na stronie NAV, później wypełnić wniosek o dagpenger i wziaść kontrakt ewentualnie inne dokumenty i isć do NAV?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
no jak masz kolego kontrakt z agencja to czemu piszesz że nie masz pracy ? Prace czyli zlecenia dostajesz w postaci oppdragów, masz tam napisane od kiedy do kiedy, jezeli Twoja agencja nie ma dla Ciebie pracy a masz wciaż wazny oppdrag to oni musza Ci zapłacic do konca waznosci tego zlecenia albo dac Ci prace. Jezeli Ci nie chcą zapłacic to sie idzie do zwiazków zawodowych albo adwokata. Musisz okreslic sie co dokładnie masz. Ja tez mam umowy podpisane z kilkoma agencjami to znaczy że pracuje we wszystkich ...oczywiscie że nie, pracuje tam gdzie mam wazny oppdrag
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
maciejko napisał:
no jak masz kolego kontrakt z agencja to czemu piszesz że nie masz pracy ? Prace czyli zlecenia dostajesz w postaci oppdragów, masz tam napisane od kiedy do kiedy, jezeli Twoja agencja nie ma dla Ciebie pracy a masz wciaż wazny oppdrag to oni musza Ci zapłacic do konca waznosci tego zlecenia albo dac Ci prace. Jezeli Ci nie chcą zapłacic to sie idzie do zwiazków zawodowych albo adwokata. Musisz okreslic sie co dokładnie masz. Ja tez mam umowy podpisane z kilkoma agencjami to znaczy że pracuje we wszystkich ...oczywiscie że nie, pracuje tam gdzie mam wazny oppdrago ile jest zapisany w związkach bo jesli nie to dupanie pomogą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
ja oppdragu ważnego nie miałem już przed świetami w tamtym roku ale z racji tego że i tak jechałem do Polski to nie zawracałem sobie tym głowy, zreszta i tak mi powiedziano że nic bym nie dostał bo dochody są branę pod uwagę z poprzedniego roku a ja w 2012 roku nie miałem wymaganej sumy także dopiero od stycznia tego roku mam prawo do jakiegoś zasiłku. To teraz jak nie mam żadnego oppdragu co powinienm po koleji zrobić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
powinienes przeczytać te moje posty bardzo dokładnie a w krokach to idziesz do navu i prosisz o aplikacje o dagpenger, póznij twoj bemanning wypełnia Ci sekcje dla pracodawcy, ty wypełniasz druga(w navie ludzie Ci pomoga to wypenic), dołaczasz do tego ostatniego lønnslip-a gdzie masz napisane ile zarobiłes w 2013, jednoczenie sie rejestrujesz na stronie navu z całym swoim Cv i czekasz 3 tyg na decyzje o zasiłku, bedziesz to mogł zobaczyc nawet wczesniej bo w sekcji "send meldekort" bedziesz widział status twojej aplikacji", pieniazki otrzymujesz od daty złozenia aplikacji a nie rozpatrzenia przez urzednika, jezeli bedzie negatywna decyzja odwołujesz sie, pamietaj że to rozpatruja zywi ludzie a nie maszyny wiec czasem z ów ludzmi trzeba pogadac jak cos jest nie tak...cos jeszcze chcesz wiedziec ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok