Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
Ok, czyli jutro do NAV po aplikacje na dagpenger (musze tam pokazać swój kontrakt czy nic ze soba nie brać?) dalej do swojej agencji żeby wypełnił swoją cześć i muszę to zrobic bez gadania i znowy warcam do NAV i tam wypełniam przy nich swoją cześć i pokazuję inne dokumenty tak?!
A ta rejestracja CV na stronie to tez tego samego dnia ale po złożeniu wniosku tak?
I wtedy na jak juz mi rozpatrza wniosek to na ile dostanę zasiłek jak zarobiłem 165tyś i czy jak moja agencja zaoferuje mi prace na 1 dzień w tygodniu to mogę odmówic bez konsekwencji w NAV tj. czy oni sami nie zawiadomia NAV ze odmówiłem pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam,

Jeśli potrzebujecie pomocy w tłumaczeniach z polskiego na norweski i odwrotnie, to zapraszam!

Zajmuję sie różnego typu tłumaczeniami. Wykonuję także tłumaczenie i korektę CV by dostosować je do wymagań norweskiego rynku pracy.

Podaje mój kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
862 Posty

(maciejko)
Maniak
-kontraktu nie musisz pokazywac jak idziesz o kserokopie aplikacji
-zarejestrowac się w nav najlepiej teraz www.nav.no po lewej masz "register deg", jezeli czegos nie rozumiesz po norwesku to warto korzystac z przegladarki chrome gdyz tam masz tłumacza wbudowanego co całe strony tłumaczy, rejestrujesz sie jako osoba poszukująca pracy
-jak juz bedziesz miał podpisaną sekcje pracodawcy to bierzesz swoja umowe,lonnslipa, aplikacje i składasz to w nav
-na ile dokładnie dostaniesz to nie pamietam ale chyba 52 tyg wiec tutaj dowiedz sie w navie, 165 tys to dostaniesz jakies 7,8 tys kr miesiecznie płatne co 2 tyg jak bedziesz składał karty meldunkowe
-co do pracy to musisz to sobie sam skalkulowac, tam jest chyba ze do 50 % normalnego tygodnia pracy mozna pracowac ale zasiłek bedzie pomniejszony o tą kwote, tutaj sam sie do konca nie znam wiec lepiej spytac pracownika nav
-co do odmówienia to oczywiscie bo nie masz stałej umowy z tą agencja tylko ona Cie wypozycza, musisz zrozumiec że nie jestes niewolnikiem tej agencji, mozesz pracowac w kazdej agencji która bedzie chciała Cie zatrudnic. Mozesz sobie zonglowac agencjami, negocjowac stawke kazdego oppdragu jak masz wybór, oczywiscie lepiej dla jednej pracowac ale jak ona tylko obiecuje bez konkretów to trzeba szukac wszedzie. Mozesz tez przerwać oppdrag jak np stwierdzisz że gdzies indziej dają Ci wiecej tylko pamietaj że potem moga byc trudnosci żeby do nich wrócic. Ja tak miałem kiedys że zerwałem oppdrag po 2 dniach bo dojazd mi nie pasował i poszedłem pracowac gdzieś indziej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
Dzięki ci bardzo za naprostowanie mojego rozumowania, od 7 miesięcy jestem w Norwegi i pierwszy raz mam z tym doczynienia stąd takie kłopoty, dodatkowo mówię w miarę tylko po angielsku, jak wezmę register deg tam mam 3 opcje to którą mam wybrać w mojej sytuacji? później jeszcze mam wziąść register CV czy to już będzie w tej opcji register deg? Wiesz coś może czy składając ten wniosek o dag penger tam można rozbić żeby NAV oddzielnie płacił ci za mieszkanie i jeszcze jakaś kasę dawał na życie czy oni ogólnie mi około 7,8 brutto będą dawać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
-1 opcje ale ja nie bede Ci tłumaczył, załoz sobie chroma, w google piszą jak tłumacza właczyc i bedziesz miał wszystko jak krowie na rowie
-w navie mozesz wziac sobie tłumacza, umawiasz na konkretna date
-kasy nie mozna rozbic, przeciez nav nie bedzie Ci płacił za mieszkanie, bez przesady , dostajesz co 2 tyg na konto pieniedze o ile wypełnisz karty meldunkowe, jezeli tego nie zrobisz to ich nie otrzymasz, mozesz miec jeden dzien poslizgu ale nie warto z tego korzystac.
- nie brutto tylko netto , na konto te 7,8 tys bedziesz dostawac

Widze że juz kombinujesz w innych postach żeby zasiłek przeniesc do polski, mozesz to zrobic ale bedziesz go otrzymywac według polskich warunków, czy warto dla 700 zł brac go do polski...nie warto, musisz znalesc sobie kogos kto bedzie Ci wypełnił w norwegii karty meldunkowe przez internet co 2 tyg oraz odbierała poczte, jak bedziesz miał wezwania do navu to samolocik i jestes na spotkanie. nav nie moze wiedziec że ty jestes w PL bo Ci odrazu cofną i kazą sobie zwracać ten zasiłek. tak mozesz przebimbac ten zasiłek ale pytanie czy warto, prawdopodobnie beda chcieli wysłac Cie na kurs jakis np jezykowy czy pisania Cv, odmówisz lub sie nie zjawisz to tracisz zasiłek. lepiej ten okres wykorzystac na nauke jezyka lub zrobienia jakis innych kwalifikacji. pomysl nad tym dobrze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
wiesz nas jest w takiej sytuacji więcej zostawionych na lodzie i tak rozpatrujemy wspólnymi siłami rożne opcje co kto zasłyszał, chodzi o to żeby jakoś przetrwać zimę od maja do późnej jesieni pewnie znowu jakoś się będzie kręcić ta praca czy w tej czy innej agencji, a z tym przeniesieniem myślałem zasiłku myślałem że przez 3 miechy w PL będzie się dostawać norweską kwotę to akurat by mi pasowało żeby tu wrócić na wiosnę do pracy, a jeszcze wracając do tych pobytów w PL na zasiłku wtedy jakoś wczesniej dostajesz te powiadomienia że mozna zdążyć tu przylecieć czy to jest z dnia na dzień? i co jak się raz spóźnisz można to wyjaśnić jakoś na piśmie oczywiście sciemniajac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
przeczytaj sobie to co wkleiłem w tym drugim poscie bo co do przenoszenia to szczerze sam tego nie wiedziałem, tam jest wszystko ładnie napisane co zrobic żeby wrócic tyle ze jak pojedziesz to stracisz mieszkanie tez, ciezko jest wrócic na rynek bez pewnej chaty, szukac od poczatku, tak masz te 4,5 tys na chate a za reszte skromnie zyjesz, a nóz sie trafi jakas oferta na zasiłku i wracasz do obiegu odrazu a nie załatwiasz wszystko od zera
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
czytałem to co napisałeś o tym przeniesieniu, pewnie wielu użytkownikom przydadzą się te 2 posty, to też jest jakaś furtka że po miesiącu można przenieść zasiłek do PL i po upływie 3 miesięcy można wrócić tutaj i go kontynuować a nawet jak się spóźnisz to przywrócić, ale od razu naszło mnie coś jeszcze właśnie z mieszkaniem, przecież warunkiem brania zasiłku jest stały meldunek w Norwegii, jak np. wyjedziesz do PL na te 3 miesiące i zdasz mieszkanie i właściciel cie z niego wymelduje to czy nie tracisz prawa do zasiłku a jeśli nawet nie to po powrocie z PL po 3 miesiącach musisz sobie szybko znaleźć meldunek bo inaczej nie będziesz miał prawa kontynuować tutaj zasiłku prawda?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
zawsze mozna sie zameldowac u kogos, jakiegos znajomego, własciciel nie może Cie wymeldowac, trzeba zrobic to samemu a co do zasiłku na tym druku e303 i meldunku czy moze byc w PL to juz nie nie wiem. Słyszałem że mozna sobie na poczcie otworzyc skrzynke na listy ale w skrzynce to chyba nie mozna sie zameldowac że sie tam mieszka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Krzysiek Kot
(bigqazio)
Nowicjusz
OK, jeszcze raz dzięki za wszystkie info, pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok