Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

chore dziecko - rodzice pracuja w tej samej firmie - Norwegia

Czytali temat:
Janusz Reimus (2419 niezalogowanych)
13 Posty
Janusz Reimus
(mocarz)
Wiking
Witam

Mam maly problem i chcialbym zapytac czy ma ktos pojecie z czym to zjesc

Pracuje z zona w jednej firmie i mamy 2 roczne dziecko. Wypadlo tak, ze mala zachorowala, nie bylo szansy za bardzo na sen - zona zostala 2 dni w domu, ja pracowalem wieczorem.

Pracodawca stwierdzil, ze pieniadze sie nie naleza.

Zona mogla isc do pracy - ja powinienem siedziec z chorym dzickiem
po moim powrocie ja zajmuje sie dzieckiem a zona idzie do pracy

Sytuacja na sama logike dla mnie jest calkowicie idiotyczna.

Co jesli zalozmy dzicko zachoruje a ja na przyklad musze jechac do sklepu po pelet bo nie mam czy ogrzac domu?

Co jesli np nie mam jedzenia - mam czekac az zona wroci czy jechac z chorym dzieckiem?

Jest jeszcze lepiej - ja naleze do Norsk Transportarbeiderforbund a zona do NNN

Moje zwiazki zawodowe mowia, ze pieniadze sie naleza ale sprawa zajac sie powinny zwiazki mojej zony, bo ona miala wolne a jej zwiazki mowia ze kasa sie nie nalezy

Juz nie chodzi do konca o pieniadze, ale zasade - co bedzie jak dziecko znowu zachoruje?
blokada zycia na tydzien jesli tydzien bedzie dzicko chore? zakupy tylko w weekend a psa wywalic na smietnik?

jezeli ktos ma pojecie gdzie moge z ta sprawa sie udac bardzo prosze o informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
To proste:

Nastepnym razem,ty zachoruj,zone wyslij z psem na spacer,a dziecko sprzedaj b.v.

Tym sposobem,wszyscy beda zadowoleni!
Ty dostaniesz kase,zona sie przewietrzy,pies bedzie szczesliwszy,a dodatkowo dostaniecie bonusa za dziecko,od b.v!

Powodzenia!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Janusz Reimus
(mocarz)
Wiking
poczekam jednak na bardziej konkretne wypowiedzi

jak masz dzieci to chetnie odkupie i sprzedam sobie za wiecej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
mocarz napisał:

Moje zwiazki zawodowe mowia, ze pieniadze sie naleza ale sprawa zajac sie powinny zwiazki mojej zony, bo ona miala wolne a jej zwiazki mowia ze kasa sie nie nalezy

Juz nie chodzi do konca o pieniadze, ale zasade - co bedzie jak dziecko znowu zachoruje?
blokada zycia na tydzien jesli tydzien bedzie dzicko chore? zakupy tylko w weekend a psa wywalic na smietnik?

jezeli ktos ma pojecie gdzie moge z ta sprawa sie udac bardzo prosze o informacje

Podsumowujac, to pracujecie na 2 zmiany i zawsze jest ktos w domu z dzieckiem?

Jezeli dziecko nie uczeszcza do przedszkola, to w sumie sytuacja nie jest inna niz gdyby dziecko bylo zdrowe.
Wiec dziecko do przedszkola uczeszcza, czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Janusz Reimus
(mocarz)
Wiking
Elise napisał:
mocarz napisał:

Podsumowujac, to pracujecie na 2 zmiany i zawsze jest ktos w domu z dzieckiem?

Jezeli dziecko nie uczeszcza do przedszkola, to w sumie sytuacja nie jest inna niz gdyby dziecko bylo zdrowe.
Wiec dziecko do przedszkola uczeszcza, czy nie?

myslisz podonie jak moj szef

tak kiedy zona ma dzienna zmiane ja mam wieczorna

w mojej ocenie Twoje myslenie nie ima sie naszych czasow - napisalem wyzej

czyli jak dziecko jest chore, to mam z nim jezdzic do sklepu itp
a jesli dziecko jest chore 20 dni to co wtedy? zakupy raz na tydzien,kiedy mamy wolne?

dlaczego pracujac w osobnych fiirmach mielibysmy prawo do wolnego w przypadku choroby dziecka a kiedy pracujemy w jednej firmie ta opcja odpada?

dla mnie takie myslenie jest nielogiczne i totalnie bez sensu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
mocarz napisał:
myslisz podonie jak moj szef
Ja nic nie mysle, ja sie tylko pytam.
Bo gdyby dziecko uczeszczalo do przedszkola, to byscie mieli mocniejszy argument.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Janusz Reimus
(mocarz)
Wiking
Wybacz nie zrozumialem i nie odpowiedzialem na pytanie.

Czekamy na przedszkole, brak miejsc. No wlasnie tutaj nie chodzi o argumenty, bardziej zalezy mi na prawie, tzn co ono mowi w tej kwestii. Jak wiadomo kazdy szef lubi oszczedzac a do tego mieszkamy w obcym kraju i mamy szanse w wielu przypadkach spotykac sie rasizmem. Informacje o tym ze nie piwinnismy dostac pieniedzy trafily do mojego miejsca pracy z navu.tzn ksiegowa wyslala zapytanie. Jednak moje zwiazki podaja zupelnie inne informacje a do tego osoba, ktora rozmawialem wyraznie powiedziala ze mieli podobna sytuacje i zaklad musial zaplacic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
napisał:
Wybacz nie zrozumialem i nie odpowiedzialem na pytanie.

Czekamy na przedszkole, brak miejsc. No wlasnie tutaj nie chodzi o argumenty, bardziej zalezy mi na prawie, tzn co ono mowi w tej kwestii. Jak wiadomo kazdy szef lubi oszczedzac a do tego mieszkamy w obcym kraju i mamy szanse w wielu przypadkach spotykac sie rasizmem. Informacje o tym ze nie piwinnismy dostac pieniedzy trafily do mojego miejsca pracy z navu.tzn ksiegowa wyslala zapytanie. Jednak moje zwiazki podaja zupelnie inne informacje a do tego osoba, ktora rozmawialem wyraznie powiedziala ze mieli podobna sytuacje i zaklad musial zaplacic

Nalezy sie wam 10 dni w roku platnych na chore dziecko.
Ale cwaniak pracodawca juz kombinuje, ze jak na zmiany pracujecie, to nie zaplaci. Logicznie to mogloby nie miec znaczenia czy dzoiecko jest zdrowe czy chore, ale praktycznie takie znaczenie ma. Nie zrozume tego, kto nie mial malych dzieci, ktore chorowaly.
Nie mozesz opiekowac sie chorym dzieckiem cala noc ( zona jak idzie na rano to musi sie wyspac), potem caly dzien a na koniec isc jeszcze do pracy na druga zmiane.
Wszystko na temat omsorgpenger ved sykt barn jest w folketrygdloven napisane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Janusz Reimus
(mocarz)
Wiking
Wlasnie wiele osob ma dzieci i tego nie rozumie

Staralem sie tam tez szukac, ale nie znalazlem nic o takim przypadku.

Boje sie, ze prawo tego nie przemyslalo. Jezeli sie myle a Tobie to nie umknelo moglbys wkleic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
napisał:
moje zwiazki podaja zupelnie inne informacje a do tego osoba, ktora rozmawialem wyraznie powiedziala ze mieli podobna sytuacje i zaklad musial zaplacic
Reasumując .
Skoro Wasze Związki ,Mówią całkiem co innego , znaczy są sprzeczne zdania .
TO
POWINNIŚCIE
WYPISAĆ
SIĘ
Z
TYCHŻE
ZWIĄZKÓW ...!

---
Tym samym , zaoszczędzicie co najmniej 12 tys. NOK...! szok ...
---
A pracodawca zgodnie z wytycznymi NAV i tak zrobi co należy ...
---
Inaczej rzecz ujmując , trzeba było zgłosić pracodawcy ... !
- Po pierwsze Dwa dni wolnego na dziecko !
- Po drugie wziąć TRZY DNI CHOROBOWEGO na telefon i razem bylibyście w domu z dzieckiem prawie tydzień .
---
I to bez Pomocy ZDZIERCY ZWIĄZKOWEGO ...
---
A tak MACIE kłopot !
i to wielki ...
Zadarliście z pracodawcą ... !!!
A to w praktyce , ŹLE się zawsze kończy dla Pracobiorcy !!! .
---
Teraz tylko czekajcie na pisemne Upomnienie za byle co ...
---
Trzy takie upomnienia i ŻADNE ZWIĄZKI WAS NIE UCHRONIĄ przed zwolnieniem ...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok