Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Inzynier sanitarny w Norwegii. Przepisy branzowe - Norwegia

Czytali temat:
Adriana . ŁukaszRp MJ86 bor11 max133 Bartosz Schubert Schubert Damian Kołodziejczak Mateusz Augustyniak Medio Utleieservice AS Rafał Borowik MARCIN Olszulski (7015 niezalogowanych)
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
Witam,
Jestem inzynierem sanitarnym, ktory dopiero co wprowadzil sie do Norwegii i bede pracowal w branzy sanitarnej.
Jak narazie to ciezko mi pojac te wszystkie roznice jaki sa miedzy Polska a Norwegia jesli chodzi o sieci wodociagowe i kanalizacyjne.
W Polsce przy projektowanie patrzylo sie aby siec byla wykonana zgodnie z normami i wszystkimi innymi wytycznymi. Musialy byc zachowane odleglosci ,
wysokosci i wszystko co niezbedne. Nie mozna bylo klasc kilku rur w jednym wykopie. Tu w Norwegii juz na samym poczatku zauwazylem ze klada kilka rur
w jednym wykopie i tylko kable zabezpieczaja rurami ochronnymi. Moje pierwsze wrazenie jest takie ze za bardzo nikt tu nie patrzy na normy i wytyczne (choc moge sie mylic).
Chcialbym zaqprosic do dyskusji inzynierow, ktorzy znaja branze sanitarna w Norwegii i
mogliby mi podpowiedziec co nie co jak to tu wszystko wyglada w porownaniu z naszym krajem co bylo by dla mnie bardzo pomocne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Nie jestem zwiazana z branza, ale moim zdaniem powinienes podejsc do swojej pracy bardziej otwarcie. Polska nie jest "pepkiem swiata". W Polsce sa polskie normy i przepisy, to byc moze w Norwegii sa norweskie normy i przepisy.....
Na pewno jest jakas literatura na ten temat w jezyku angielskim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
No wlasnie skoro nie jestes zwiazana z branza to zapewne nie wiesz o co dokladnie mi chodzi. Normy normami, przepisy przepisami a praktyka budowlana i wykonawstwo idzie swoim torem. Chodzi mi o porady czysto praktyczne czyli na co nie tracic czasu a na czym trzeba sie bardzo skupic. A norweskich norm w jezyku angielskim niestety nie moge znalezc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wiesz, nie bardzo lapie jak mozesz w swojej pierwszej wypowiedzi napisac:

W Polsce przy projektowanie patrzylo sie aby siec byla wykonana zgodnie z normami i wszystkimi innymi wytycznymi. Musialy byc zachowane odleglosci , wysokosci i wszystko co niezbedne

a w drugiej

. Normy normami, przepisy przepisami a praktyka budowlana i wykonawstwo idzie swoim torem.

Jezeli tak rzeczywiscie uwazasz, to kazdy kraj poza Polska bedzie ci sie jawil jako egzotyczny.

Ja, jako laik znalazlam w necie cala mase przepisow na temat norweskich standartow sanitarnych instalacji po angielsku....

A z drugiej strony, ktos kto cie zatrudnil byl w najwyzszym stopniu optymista
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
Bo w Polsce projektowalem sieci sanitarne i zdarzylo sie ze bywalem przy ich wykonywaniu takze wiem ze na wiele przemyslen traci sie niepotrzebnie czas i temu na sluzyc ten post aby ktos z wiekszym doswiadczeniem wypowiedzial sie na temat standardow panujacych w Norwegii przy projektach jak i na budowie. Chce sie praktycznie dowiedziec jak to dziala bo jak narazie spotyka mnie wiele niespodzianek a wiadomo ze najlepiej zawsze temat mozna rozwinac na forum.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Jufinho napisał:
Bo w Polsce projektowalem sieci sanitarne i zdarzylo sie ze bywalem przy ich wykonywaniu takze wiem ze na wiele przemyslen traci sie niepotrzebnie czas i temu na sluzyc ten post aby ktos z wiekszym doswiadczeniem wypowiedzial sie na temat standardow panujacych w Norwegii przy projektach jak i na budowie. Chce sie praktycznie dowiedziec jak to dziala bo jak narazie spotyka mnie wiele niespodzianek a wiadomo ze najlepiej zawsze temat mozna rozwinac na forum.

Dobrze, odpowiem ci jeszcze raz, pomimo, ze jak wspomnalam nie znam sie na tym, powiem wiecej: budowa drog nie jest nawet moim prywatnym hobby
Chce ci tylko zaoszczedzic czasu na szukanie tam, gdzie nie znajdziesz.
O tutejszym forum mozesz zapomniec.
1. tutaj 90% osob pracujacych w budowlance, to osoby z przypadku ( np. sprzedawal polisy ubezpieczeniowe, ale mieszal szwagrowi zaprawe pod podmurowke, albo doradzal tesciowej w zakupie glazury), a 10 % to najnizszy poziom wykonawcow. Tak ze nikt ci nic sensownego nie doradzi.
2. Nawet jezeli ktos jest z wyzszego personelu budowlanego ( to chyba nie do konca po polsku), to nie udziela sie na tym forum.

Nie wiem na jakiej zasadzie tutaj pracujesz, ale z tego co piszesz, to rzucili cie tu na gleboka wode
Jezeli przydzielili ci jakiegos mentora ( a powinni przynajmniej na poczatku), to powinienes zwrocic sie do niego o pomoc w sprawie merytorycznej, tzn w sprawie norweskich norm ( nie boj sie pytac, bo masz prawo nie wiedziec). Jezeli masz tzw. samodzielne stanowisko, to musisz z tym problemem zwrocic sie do przelozonego. Tutaj w Norwegii mlodszy pracownik ma prawo pytac przelozonego, a przelozony ma obowiazek w takich sprawach pomoc.
Podaje ci jeszcze link, z ktorego mozesz cos wyczytac:
www.standard.no/no/
jest wersja angielska. i kliknij na "sectors". Jezeli nic ci to nie da, to mozesz do nich, do komitetu napisac z pytaniem gdzie znalezc.
Jedno jest pewne: musisz sam sobie dawac rade i pytac otoczenie w ktorym pracujesz. Tutaj, to stracony czas.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Co do Auto Cad'u, to jezeli licencja jest na ciebie, to nie powinno byc problemu. W koncu jest miedzynarodowa. Nie wiem na ile Auto Cad jest kompatybilny z tym programem, na ktorym pracujesz. Zawsze mozesz sie posilkowc rysunkami pomcniczymi w pdf, ale to moze tylko jako szkice.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Jufinho napisał:
Witam,
Jestem inzynierem sanitarnym, ktory dopiero co wprowadzil sie do Norwegii i bede pracowal w branzy sanitarnej.
Jak narazie to ciezko mi pojac te wszystkie roznice jaki sa miedzy Polska a Norwegia jesli chodzi o sieci wodociagowe i kanalizacyjne.
W Polsce przy projektowanie patrzylo sie aby siec byla wykonana zgodnie z normami i wszystkimi innymi wytycznymi. Musialy byc zachowane odleglosci ,
wysokosci i wszystko co niezbedne. Nie mozna bylo klasc kilku rur w jednym wykopie. Tu w Norwegii juz na samym poczatku zauwazylem ze klada kilka rur
w jednym wykopie i tylko kable zabezpieczaja rurami ochronnymi. Moje pierwsze wrazenie jest takie ze za bardzo nikt tu nie patrzy na normy i wytyczne (choc moge sie mylic).
Chcialbym zaqprosic do dyskusji inzynierow, ktorzy znaja branze sanitarna w Norwegii i
mogliby mi podpowiedziec co nie co jak to tu wszystko wyglada w porownaniu z naszym krajem co bylo by dla mnie bardzo pomocne.

www.nrl.no/category.php?categoryID=249
napisz do nich mejla i przedtsaw swoj problem... dadza Ci liste odpowiedniej literatury....
www.nrl.no/category.php?categoryID=414

spraw sobie tez mala ksiazeczke: rørhånbøka - taka biblia dla hydraulika w norwegii - to zobaczysz roznice juz po 2 minutach... wszystko w pigulce... bardzo pomocna rzecz...

na co uwazac?? wszystko robic doslownie tak jak ma byc - bez zadnych skrotow myslowych. zaprojektujesz zawory trojdrogowe na kanalizacji to norki tez je zamontuja... wrzucisz w program ze os 4" spawanej rury ma byc 100mm od sciany to i bedzie 100mm od sciany... powodzenia ze spawaniem... przy gebericie postawisz jedna kreske za blisko/daleko to beda sie glowic jak tu zrobic na scisk tak zeby bylo jak na projekcie...

uwazaj na swoich kolegow po fachu: wentylacja zawsze w tym samym miejscu co rury i elektro!! zawsze!!

uwazaj na swoj poziom krwi... tu wszyscy maja na wszystko wyjebane...

jesli bedzie problem na projekcie to wiedz ze norwedzy uwielbiaja gadac przez telefon i omawiac to wszystko przez sluchawke....

wyrazny samplot oraz dobry flytskjema polowa Twojego sukcesu!!

pamietaj o sprinklerze!!! p-poz zawsze numer jeden!!!

no i dobrze jelsi zrobisz sobie våtrom sertifikat to bedziesz wiedzial ktore pomieszczenia wymagaja wpustu podlogowego a ktore nie....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
X Y
(Jufinho)
Początkujący
Dzieki za cenne rady. Kolego a masz posiadasz moze jakas wiedze odnosnie sieci kanalizacyjnych i wodociagowych ?? Chdzo imi o materialy z jakich to robia oraz technike budowania. Tu gdzie jestem (gory okolice Haugesundu) np: rury wodociagowe prowadzi sie razem z kablem elektrycznym w izolacji o czym wczesniej nie slyszalem (strefa przemaraznia chyba 3 m !). Zauwazylem ze np: zawory umieszcza sie wszystkie (bynajmnie tak mi tlumaczono) w jednej studni wodociagowej na co sa podobno gotowe zestawy. Ja pracuje w takiej firmie ktora liczy 50 osob i jestem tu jedynym inzynierem takze szukam informacji tu na forum bo w firmie za bardzo nikt sie na tym nie zna. Nikt mi nic o hydrantach tez nie potrafi opowiedziec. A jesli chodzi o kanalizacje to co ile studnie umieszczac ?? W Polsce bylo 50 m tu jest podobno 100 m. Co z minimalnymi srednicami ?? Jezeli ktos ma jakas wiedze na temat tych sieci to prosze o info.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jufinho napisał:
jestem tu jedynym inzynierem takze szukam informacji tu na forum bo w firmie za bardzo nikt sie na tym nie zna
A do czego cie zatrudnili, do projektowania?
Jak nie do projektowania tylko do sprawdzania zgodnosci z dokumentacja, to niepotrzebnie sie martwisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok