Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pytanie o feriepenge w Norwegii - Norwegia

5 Postów
M J
(ronauh)
Wiking
Witam, proszę o odpowiedź tych co mieli podobną historię pracy. Zacząłem pracę w Norwegii z początkiem Lutego 2013. Czy ktoś może mi odpowiedzieć jak wygląda sytuacja takiej osoby w miesiącu gdy wypłacana jest feriepenge? Skoro nie mam przepracowanego poprzedniego roku to nie dostaje feriepenge ale czy dostaje normalną wypłatę? Słyszałem ze w miesiącu w którym pracodawca wypłaca feriepenge, pracownik nie otrzymuje wypłaty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów

(dziewczyna szamana)
Początkujący
W momencie gdy masz nie przepracowany zeszly rok to nie dostajesz zwyczajnie zadnych pieniedzy za okres w ktorym nie pracujesz. a normalnie feriepenger masz wyplacane na miesiac przed planowanymi zgloszonymi feriami. podsumowujac nie oplaca ci sie brac wolnego w tym roku
pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
M J
(ronauh)
Wiking
dziewczyna szamana napisał:
W momencie gdy masz nie przepracowany zeszly rok to nie dostajesz zwyczajnie zadnych pieniedzy za okres w ktorym nie pracujesz. a normalnie feriepenger masz wyplacane na miesiac przed planowanymi zgloszonymi feriami. podsumowujac nie oplaca ci sie brac wolnego w tym roku
pozdrawiam.

Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie pytałem jednak o to czy mi zapłacą za wolne dni od pracy lecz czy dostanę wypłatę w miesiącu w którym wypłacana jest feriepenge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
217 Postów
El Mundo
(Matiboy)
Stały Bywalec
no normalnie feriepenge nie ma wpływu na twoją wypłatę, to nie jest tak jak w Polsce , po prostu urlop masz tak jakby bezpłatny ..w wysokość feriepenge jest uzależniona od zarobków z poprzedniego roku, na pasku z wypłaty powinno być
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
dziewczyna szamana napisał:
pozdrawiam.

LEKKA BZDURA ... !!! i tyle ...
---
A co będzie , jeżeli w jego Firmie , na okres urlopu zamykana jest Firma !? na cały bity miesiąc !!! / 5 tydni ...!!!/.

---
To co on jeden ma robić ... strajkować i domagać się bezwzględnie pracy ?! .

---
Każdy logicznie myślący wie , że ... W NORGE żaden URLOP wypoczynkowy NIE JEST PŁATNY ... tak samo jak pierwsze śniadanie które trwa pół godziny i tyle ... .
---
Na czas urlopu który planuje firma trzeba mieć odłożoną forsę i tyle .
---
Zresztą ... co z tego że ktoś dostanie akurat Feriepenger , jak przez urlop wszystko przebaluje a po wakacjach i tak za wolne nie ma dodatkowej wypłaty ...!!! .
---
PRZYKŁAD...!
Jeżeli urlop jest w Lipcu , to forsa urlopowa jest wypłacana z Czerwcową Wypłatą , Następne Pieniądze na Konto , wpływają dopiero we Wrześniu za Sierpień ...
---
Dlatego twoja sugestia Nijak się ma do realiów ponieważ , zawsze trzeba Mieć KASĘ odłożoną na normalne bieżące życie codzienne .
---
A jak sama Nazwa mówi ... feriepenger ... to jedynie dodatek , na "godne" spędzenie wakacji ./w wolnym tłumaczeniu , na odrobinę ekstrawagancji w zależności od posiadanych na tenże cel środków /.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
M J
(ronauh)
Wiking
Lamikoboy napisał:
no normalnie feriepenge nie ma wpływu na twoją wypłatę, to nie jest tak jak w Polsce , po prostu urlop masz tak jakby bezpłatny ..w wysokość feriepenge jest uzależniona od zarobków z poprzedniego roku, na pasku z wypłaty powinno być

Co nie jest tak jak w Polsce? Przecież w Polsce pracodawca nie ma obowiązku wypłacić Ci dodatku urlopowego ... Założyłem ten temat, głównie dlatego bo słyszałem że w tym roku feriepenge pracodawca wypłaca zamiast normalnej wypłaty - z tąd moje obawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ronauh napisał:Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie pytałem jednak o to czy mi zapłacą za wolne dni od pracy lecz czy dostanę wypłatę w miesiącu w którym wypłacana jest feriepenge.
Zagmatwanie zadajesz pytanie , dlatego takie Nieścisłości Informacyjne .
---
Niemniej wszystko zależy w jakim systemie rozliczeniowym pracujesz .
- Rocznym ...
- Miesięcznym ...
- Godzinowym ...
---
Jeżeli twoja wypłata jest uzależniona od ilości przepracowanych godzin w danym miesiącu , to normalnie dostaniesz wynagrodzenie .
---
Przykład ... z grubsza podałem Wyżej .
Powtórzę ... już konkretnie ...
- Jeżeli w firmie urlop będzie realizowany w Lipcu . to za Czerwiec dostaniesz Normalnie Forsę na Konto jednak bez dodatkowych Feriepenger ... bo takowych w tym roku nie masz .
---
Idziesz na urlop i zaciskasz pasa , bo po urlopie trzeba przepracować Miesiąc by znowu ujrzeć kasę na Koncie ...
---
Tak jest w Mojej Firmie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ronauh napisał:
Co nie jest tak jak w Polsce? Przecież w Polsce pracodawca nie ma obowiązku wypłacić Ci dodatku urlopowego ... Założyłem ten temat, głównie dlatego bo słyszałem że w tym roku feriepenge pracodawca wypłaca zamiast normalnej wypłaty - z tąd moje obawy.

MYLISZ POJĘCIA ... !!!
W Polsce Urlop Wypoczynkowy Taryfowy jest NORMALNIE PŁATNY i uzależniony od zakwalifikowanego stażu pracy danego pracownika ...!!! .
---
W Norge Urlop Wypoczynkowy Taryfowy nie jest wcale płatny ... !!! .
---
Feriepenger na Siłę , to można wybrać od 02-stycznia następnego roku , w każdym czasie ...
Niekoniecznie trzeba czekać na wakacje ... .
---
Ba nawet Idąc na Urlop , można nie wybierać Tej Forsy ... !!!.
Ja zawsze zostawiam Feriepenger na Grudzień i tyle ... !!! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
M J
(ronauh)
Wiking
gabriel napisał:
ronauh napisał:Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie pytałem jednak o to czy mi zapłacą za wolne dni od pracy lecz czy dostanę wypłatę w miesiącu w którym wypłacana jest feriepenge.

---
Jeżeli twoja wypłata jest uzależniona od ilości przepracowanych godzin w danym miesiącu , to normalnie dostaniesz wynagrodzenie .
---
Przykład ... z grubsza podałem Wyżej .
Powtórzę ... już konkretnie ...
- Jeżeli w firmie urlop będzie realizowany w Lipcu . to za Czerwiec dostaniesz Normalnie Forsę na Konto jednak bez dodatkowych Feriepenger ... bo takowych w tym roku nie masz .
---
Idziesz na urlop i zaciskasz pasa , bo po urlopie trzeba przepracować Miesiąc by znowu ujrzeć kasę na Koncie ...
---
Tak jest w Mojej Firmie ...

To ze urlopy mam bezpłatne to wiem, tylko czy wypłata feriepenge (które de facto mi się nie należy w tym roku) wpływa na brak pensji w miesiącu w którym feriepenge jest wypłacane? Z tego co piszesz jeśli pracuje w miesięcznym systemie rozliczeniowym wypłatę otrzymam?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
217 Postów
El Mundo
(Matiboy)
Stały Bywalec
kurwa mać . każdy ci tu napisał , że nie ma na to wpływu , feriepengen to dodatek do wypłaty . przykładowo masz wypłaty w lipcu 25 tys plus jeżeli należą ci się feriepenge za zeszły rok to dostaniesz razem coś ponad 50 tys , jeżeli ci się nie należą , dostaniesz samą wypłatę !!!

W Polsce urlop masz płatny

W Norwegii nie - masz tutaj feriepenge !!! dla mnie dużo lepsza opcja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok